onsdag 7. mai 2014

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

Lydbokforlaget/ Gyldendal, 2014
Vinternoveller er lest av Kaia Varjord
Spilletid 3 timer 38 minutter

The life and death of Janis Joplin er lest av Runa Eilertsen
Spilletid 48 minutter.

Jeg har fått en ny favoritt!
Jeg har fått tre nye favoritter!!!
Ingvild Rishøi for sine eminente noveller, Kaia Varjord og Runa Eilertsen for å være skikkelig dyktige opplesere. Hvis du ikke er fortrolig med lydbøker, men har lyst til å prøve, anbefaler jeg absolutt at å velge disse for å bli vant til formatet. Lydbok gir en annen litterær opplevelse enn å lese selv, og det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er at man "finner tonen" med oppleserne. (Det er slett ikke alle jeg er "venner" med, og det første jeg gjør når jeg finner ei ny lydbok, er å sjekke hvem som leser.) Både Varjord og Eilertsen leser med en innlevelse og varme som nesten gjør historiene uforglemmelige og magiske :o)

Ingvild Rishøi har allerede rukket å bli en bejublet novellist, og det er virkelig bare å ta av seg hatten for hennes evne til å formidle stemninger. I disse novellene treffer vi forskjellige mennesker som på ulike måter har kommet (litt) skjevt ut, og som på hver sin måte prøver å holde seg flytende. Tematikken er ikke spesielt variert, det handler mye om barn og foreldre på forskjellige "nivåer", hovedpersonene har ståpåvilje og gjør virkelig det de mener er det beste for å bedre situasjonene/ redde stumpene, men omstendighetene gjør det vanskelig.
Hvis dette høres traurig ut, så har jeg valgt feil ord! Historiene som fortelles er intense, varme og hjerteskjerende. De er fulle av fortvilelse, maktesløshet, medfølelse, håp, kjærlighet. Man blir glad i menneskene og får lyst til å strekke ut handa for å hjelpe til; bære den sekken, hjelpe til med de leksene, kjøpe den puta, fylle opp det kjøleskapet, stenge den døra...

Beathe har skrevet veldig mye pent (og grundig!) om Rishøis novellesamlinger, for eksempel i dette innlegget. I tillegg har Gyldendal samlet massevis av godord på nettsidene sine- det er ikke ofte jeg linker til "selvskryt-sider", men i dette tilfellet er jeg hjertens enig i alt som blir skrevet, så jeg ser ingen grunn til å gjenta det, bare si: Gå inn og les- og bli overbevist du også!
Nå har jeg ikke lest så altfor mange norske utgivelser av året, men jeg tviler sterkt på om dette ikke er en favoritt til bokbloggerprisen 2014! Jeg heier på Rishøi ;o)

Begge bøkene har jeg mottatt som lydfiler fra Lydbokforlaget.

4 kommentarer:

 1. Så fint at du likte vinternoveller,Berit! Jeg fikk den tilsendt som pdf-fil fra forlaget som jeg måtte slette i etterkant men jeg lurer meg på om jeg ikke må få kjøpt meg denne for coveret ser så fint ut. Den er (foreløpig) en av mine favoritter til BBP 2014 også....Det var lett å bli glad i disse menneskene. Tusen takk for link til meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Som du sikkert vet, samler jeg ikke på bøker, men på leseopplevelser.. Likevel: akkurat denne samlinga er jeg enig i at er fin å ha i hylla; de bøkene jeg tar vare på MÅ ha et persongalleri jeg blir glad i- jeg orker ikke å ha usympatiske mennesker i huset ;o)

   Slett
 2. Jeg må si meg enig i at Runa Eilertsen er fantastisk flink til å lese. Etter jeg hørte henne i The life and death hørte jeg http://tinesundal.blogspot.no/2014/03/de-unskede-av-yrsa-sigurdardottir.html hvor hun var medleser. Har fått en ny favoritt i Nina Voxholtt, hun også veldig bra. Nå lytter jeg til Kim Haugen og han, sammen med Helge Winther-Larsen er de jeg av en eller annen grunn ikke er "venner" med. Vinternoveller har jeg ennå ikke lest, men jeg ser at jeg bør skaffe meg den også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er fantastisk!!! Bare å glede seg ;o)

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺