søndag 4. mai 2014

Nådegaven, bok 1; Katsa

Lekker og fristende framside!

Kristin Cashore


Cappelen Damm, 2014
469 sider
Oversatt av Carina Westberg


Kristin Cashore har skapt en fantasyverden av sju kongeriker befolket med vanlige mennesker. Her er det verken magi eller nyskapte vesner, men et fantasy-eventyr er det like fullt!
Jeg skrev at menneskene her var vanlige, men det er en sannhet med modifikasjoner. Noen få er født med en helt spesiell nådegave. Ved fødselen er det sjelden mulig å se hvem dette gjelder, men etter ei stund, uker, måneder eller år, forandrer den utvalgtes øyne seg. Hvert øye får ulik farge- og da er det ingen tvil; vedkommende har en nådegave, som av og til like gjerne kunne vært omtalt som en forbannelse... Nådegavene kan være alt mulig rart, det er rett og slett en bemerkelsesverdig evne som ikke kan måle seg med andre menneskers ferdigheter. Noen kan ha kokekunst eller sang som nådegave, andre er tankelesere eller kan forutsi været. Alle barn med en nådegave er kongens eiendom, hvis det viser seg at nådegaven de har er av det nyttige slaget forblir de hos kongen, i motsatt fall blir de sendt tilbake til foreldrene.
Bokas hovedperson, Katsa, er ei foreldreløs jente hvis nådegave er å ta liv, og kong Randa utnytter henne hensynsløst til å drepe, lemleste og true. Katsas har etterhvert begynt å stille seg selv spørsmål om hun virkelig må finne seg i å være kongens fryktede våpen, og da hun møter Po, som tilsynelatnde har en nådegave som ligner hennes, danner de en helt spesiell allianse som får konsekvenser langt utenfor kong Randas rike.

Smakebit fra side 172-173, der Katsa er kalt inn til kongen da det har kommet ham for øret at hun har spolert et av oppdragene han hadde sendt henne ut på.
"Jeg var uenig i ordren, Deres Majestet." 
 "Kan jeg virkelig ha hørt riktig? Du var uenig i orederen?"
"Ja, Deres Majestet."
Randa lente seg bakover, og det skjeve smilet ble strammere. "Sjarmerende," sa han. "I sannhet sjarmerende. Få høre, Katsa, helt nøyaktig hva var det som fikk deg til å tro at du har noen som helst rett til å overprøve kongens ordrer? Å vurdere dem? Å gjøre deg opp en mening om dem? Har jeg noensinne spurt hva du synes om noe som helst?"
"Nei, Deres Majestet."
"Har jeg overhodet oppmuntret deg til å beære oss med dine kloke råd?"
"Nei, Deres Majestet."
"Innbiller du deg at det er din forstand, ditt glitrende intellekt som gir deg din stilling ved dette hoffet?"
Boka er lettlest,  handlingsmettet, spennende og intens (man slipper heller ikke unna enkelte groteske beskrivelser, men de er ikke der uten grunn, så det bør gå bra, selv for sarte sjeler..) Temaet er i god fantasy-tradisjon det godes kamp mot det onde, men den byr også på overraskelser under veis! Natur- og miljøskildringene er fargerike og gode, persongalleriet tildels forutsigbart, men likevel veldig truverdig og de (særlig Katsa) utvikler seg etterhvert som historien løper, og de blir mer og mer levende skikkelser- som man til og med kan føle godhet for ;o)

Konklusjon:
Kjempegod underholdning, ikke bare for unge voksne som er målgruppa, men også for alle andre som gjerne lar seg lede inn i eventyrlige fortellinger. 

I anstendighetens navn og i tråd med de siste dagers store bokbloggertema, linker jeg til Mari som hadde det første innlegget jeg leste om denne boka (da på engelsk, Graceling) Innlegget er fra 2010, men en god ting kan ikke leses for ofte, og i tillegg har hun linket til andre omtaler av boka. I dag er det søndag, og samme søte Mari serverer smakebiter, sannsynligvis finnes det noe for enhver smak der i dag også, så det er absolutt vel verdt å legge søndagsturer dit!

Ps: bok nummer to i triologien kommer på norsk til høsten!

10 kommentarer:

 1. Veldig fengende omtale av boken. Dette er ikke helt min sjanger, og den siste gangen jeg prøvde meg (Odinsbarn) måtte jeg gi tapt halvveis. Er denne i samme gate, eller vil du si den er annerledes. Enig i at coveret er nydelig :)

  SvarSlett
 2. Jeg leser omtaler og smakebiter fra fantacy-bøker, men tror nok ikke jeg kommer til å lese den,. Har liksom ikke fått taket på denne sjangeren. Men ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Den här har jag sett på diverse norska bloggar, men inte svenska tror jag. Men har inte helt koll på fantasyböcker heller ;-)

  SvarSlett
 4. Veldig fin omtale og fin smakebit! Takk for det! Bare så synd jeg er allergisk mot fantasy ... :-P (må skjerpe meg og fordommene mine litt!)
  Ønsker deg en glad dag!

  SvarSlett
 5. Denne fikk jeg tilsendt fra forlaget med linser og det hele, jeg skal lese den men vet ikke helt når,om bok nummer to kommer ut til høsten bør jeg jo få lest denne før den tid i hvert fall. Fin omtale av boken, Berit:-)

  SvarSlett
 6. Det här låter som något för mig, skriver ner den. Tack för tipset :)

  SvarSlett
 7. Boken står oläst i bokhyllan och väntar. Får se när jag blir sugen på att läsa. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Jeg ble nysgjerrig på denne… fint cover, fin story.:)

  SvarSlett
 9. Herlig smakebit! Har hørt en del om denne boka, og siden så mange liker den, så må jeg vel prøve meg på å lese den etterhvert^^ Fin liten omtale og takk for smakebiten!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺