torsdag 9. august 2012

Det fine som flyter forbiDet fine som flyter forbi
Ida Løkås
Schbsted 2012
187 sider


Av og til må man bare gi etter for fristelsens som byr seg. Boka kom som nevnt med posten i går, jeg begynte å lese den samme kveld, fortsatte i formiddag- og for litt sida tok jeg meg selv i å glede meg til å lese fortsettelsen- det er bare det at jeg allerede har lest alt sammen, hver eneste side fra topp til bunn, fra begynnelse til slutt.

Den sommern Jamie fyller fjortenår, er den sommeren da ingenting skjer. Dagene snegler seg avsted, og alle tørster etter at 'noe' skal hende. Når den første tilsynelatende uskyldige dominobrikken velter, følger de andre med; det ene fører til det andre, og konsekvensene vil bli dramatiske for både Jamie og moren.
Jamie er ikke lenger et barn, men han er ikke voksen heller. Han observere det som skjer rundt ham, men han mangler erfaringen som skal til for å se årsaker, sammenhenger og konsekvenser. Han har enda ikke lært seg de sosiale kodene, verken de som gjelder i ungdomsgjengene eller i de voksnes verden forøvrig.

Boka er lettlest, med et enkelt og presist språk ( gjenspeiler en observant 14-åring?). I hvert av de femtifem korte kapitlene gjengir Jamie et øyeblikk, en scene eller en ordveksling. Resultatet er et troverdig og innsiktsfull bilde av fjortenåringens tolkning av det han ser og hører, av mennesker han møter, og av hvordan det er å balansere mellom barn/ ungdom og voksen, kampen mellom å ønske trygghet og ønsket om selvstendighet, og ønsket om å være en del av et fellesskap samtidig som han vil være fri for forpliktelser og bånd.
Gjennom hele teksten ligger forventningen om dette 'noe' som kommer til å skje, og bokas tittel til tross: stemningen som blir skapt gjør at man ikke har forhåpninger om at man har noe hyggelig i vente; jeg garanterer at når du lese boka, vil du få en ny forståelse av uttrykket FORTETTET FORTELLRKUNST.

I forhold til at dette er vinneren av fjorårets romankonkurranse hos Schibsted, er det bare EN ting å si:
Virkelig en verdig vinner!!!

I forhold til at dette er en debutant, er det bare EN ting å si:
Virkelig overbevisende!!!

Jeg er ganske sikker på at Ida Løkås kan bli en ny favorittforfatter, og jeg er allerede spent på fortsettelsen- den vanskelige "Andreboka". Jeg føler meg ikke rent lite beæret over å ha fått lese denne før Hvermannsen får sjansen, og jeg håper virkelig det lesende Norge får øynene opp for denne på alle måter fabelaktige romanen.

Konklusjon:
STÅENDE APPLAUS, TRAMPEKLAPP OG JUBELROP

13 kommentarer:

 1. Oi,for en flott anmeldelse,Berit:-) Nå gleder jeg meg virkelig til å ta fatt på boken og det blir garantert ikke lenge til etter å ha lest dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sannsynligvis overflødig, men likevel: gled deg!!

   Slett
 2. Takk for godt boktips og innholdsrik anmeldelse : )
  Tenker at denne boken er fin å kjøpe inn til biblioteket der jeg jobber - ser ut til å være en bok hvor mange av mine unge lånere kan gjenkjenne seg selv i og identifisere seg med.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Super bok for både ungdom og voksne! Kjøp-kjøp :o)

   Slett
 3. Super omtale!
  Denne boken ble jeg nysgjerrig på da jeg leste om den tidligere i dag, og nå fikk jeg enda mer lyst til å lese den :)

  SvarSlett
 4. Ingen tvil om at jeg gleder meg ;)

  SvarSlett
 5. Dette er ikke boken jeg vanligvis leser, men jeg er utrolig nysgjerrig på den og jeg har også mottatt et eksemplar for anmeldelse. Må nesten leses føler jeg konklusjonen ble nå ;)

  SvarSlett
 6. Dette er nok en bok for meg. Har selv en 14 åring, og til tider er det virkelig vanskelig å vite hva han ønsker...Det er kort mellom : " Kom deg ut av rommet mitt" til " Åååhh...mamma jeg er så glad i deg "....Vet du når den kommer til hvermannsen??

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kjem allerede i mårra, mandag 13. August. Det er kanskje ikke nødvendig å legge seg i sovepose i kø utafor bokhandelen, men absolutt ingen grunn til å utsette kjøpet heller! Brilliant!

   Slett
 7. Tusen takk for vakre ord om boken min Berit! Satt stor pris på å lese hva du syns! Ble både rørt og utrolig takknemmelig over lovordene dine! Takk for at du valgte å skrive om akkurat min bok :-)
  Ps. Veldig fin blogg!!
  Hilsen Ida Løkås

  SvarSlett
 8. Høres ut som en spennende bok fra en spennende debutant! :-)

  SvarSlett
 9. En kjempebra omtale! Jeg har også fått boken og nå ser jeg at jeg virkelig må begynne på den så fort som mulig!

  SvarSlett
 10. Gjett om jeg gleder meg til å lese denne, da!! Og du kan virkelig glede deg til Britt Karin Larsen-trilogien :) Syns absolutt hun er en forfatter som burde få mere oppmerksomhet! Ønsker deg en super dag, klem fra Anette :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺