fredag 9. desember 2011

Nordvest-Passasjen                             
Et liv i isen
Polarkokken Adolf H. Lindstrøm
Jan Ove Ekeberg

Juritzen  Forlag 2011
256 sider

Aller først må jeg be dere legge merke til den flotte framsida på denne boka! Fram, Lindstrøm og det norske flagget... Alle har nok hørt om Nansen, Amundsen og Sverdrup, men hvem har hørt om Lindstrøm- bortsett fra biffen hans? Ikke jeg i hvertfall, før jeg leste denne boka, og det er jammen meg på tide at han trekkes fram i lyset igjen. Han er den nordmann med lengst fartstid i Arktis og Antarktis, og deltok på alle de store, klassiske polarekspedisjonene. I tillegg var Linstrøm den første som seilte rundt hele det amerikanske kontinentet. Hør bare hva Roald Amundsen skrev i dagboka si fra Sydpolekspedisjonen 1910-1912, da han var den første som nådde Sydpolen:
"Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann." 
Boka handler om alt det Lindstrøm gjorde for de store polferdene. I tillegg til å kokkelere og holde Fram og Gjøa i presentabel stand, var han psykolog, finmekaniker, problemløser, sykepleier, han samlet inn planter, steiner, dyr og fugler (og preparerte disse) for videre forskning, han tok seg av deltakerne, være seg både folk og hunder, og dette var nok det viktigeste; hans evne til å bry seg om og ta vare på de andre ombord på ekspedisjonene som kunne vare opptil flere år. 
I år er det hundreårsjubileum for erobringa av Sydpolen, og hvis du iden forbindelse vil lese ei eneste bok for å markere dette, syns jeg du skal gå for denne! Det er morsomt at de store "oppdagerne" og deres meritter skildres fra kokkens ståsted, det er morsomt å få innblikk i dagliglivet ombord på skipene, det er interessant å få vite mer om hva de faktisk gjorde alle ukene og månedene de var ute- og ikke minst er det morsomt å lese oppskriftene til en del av den maten som ble servert. 
Og til sist: det var en lettelse å se at Lindstrøm ikke ble glemt- ikke mens han var yrkesaktiv, ikke da han ble syk og til slutt døde- og ikke nå da han velfortjent har fått sin historie mellom to permer. Gled dere! Ei uforglemmelig bok som setter hele følelsesregisteret i sving; terningkast 6!

Nordvestpassasjen er sjøveien (eller stort sett isen) mellom Atlanterhavet og Stillehavet, nord for Amerika. Mange ekspedisjoner hadde gjort forsøk på å komme igjennom, men først da Amundsen la i vei med Gjøa fra Kristiania 16.juni 1903, skulle det lykkes, selv om de ikke ankom Nome i Alaska før 31. august 1906. De hadde altså hele tre overvintringer under veis!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺