fredag 18. november 2011

Gaborone, Botswana

Damenes detetktivbyrå nr.1
Alexander McCall Smith


Cappelen Forlag 2005
Spilletid: 5 timer 50 minutter
Lest av Gisken Armand

Dette var en gledelig overraskelse; Botswanas svar på Miss Marple og Frøken Detektiv for voksne!! Mma Precious Ramotswe arver farens kvegflokk, og det han ønsker mest av alt, er at hun skal selge kveget og skaffe seg en forretning. Resultat: hun åpner Botswanas (og Afrikas?) eneste detektivbyrå for damer. Dvs: de som jobber der er damer; hun selv og den nyutdannede sekretæren Makutsi- oppdrag får de etterhvert fra både kvinner og menn. Her spenner det fra forsikringssvindel og krokodilledrap til barnekidnapping og heksekunst. Det er ikke spesielt spennende til detektivroman og være, det er måten oppdragene løses på som er poenget. Dette var lettlest, morsomt og faktisk behagelig underholdning- er det noe som heter kose-krim? I tilfelle så må dette være erketypisk for kategorien. Jeg har sett de fargerike framsidene i pocket-hyllene rundt omkring, så jeg visste det fantes flere. Nå har jeg funnet ut at det er gitt ut hele ni bøker, og jeg gleder meg til å lese flere av dem!  Klikk her for en smakebit..  Damenes detektivbyrå er i tillegg filmatisert og har blitt vist som tv-serie, så her er det flere muligheter for å la seg begeistre!


Botswana går for å være av de mest stabile og velfungerende demokratiene i Afrika. Som tidligere omtalte Kongo, er landet rikt på diamanter, kobber og nikkel, men landet har klart å unngå store konfliktene og kollonimaktenes utplyndring. Store deler av landområdet er ørken (Kalahari), så det egner seg dårlig til jordbruk. Vannreservene finnes stort sett i sumpområdene ved elva Okavango. Hele 17 % av landet er freda nasjonalparker der dyrelivet er svært godt tatt vare på; et perfekt reisemål for den som vil på safari (igjen!!!). For perspektivets skyld: 7% av fastlands-Norge er nasjonalparker; 25 000 km2 mot Botswanas ca 100 000 km2.

2 kommentarer:

  1. Denne boken leste jeg for lenge siden og likte den ganske godt. Tusen takk for hilsenen, herlig med sjokoladekake til frokost, men kanskje litt vel kraftig kost, he he ;) Klem fra Anette :)

    SvarSlett
  2. Jeg har også lest Gifttreet og Ta vare på mamma og likte dem kjempegodt. McSmiths bok 44Scotland street har jeg lest. Enkelt og fornøyelig. Damenes detektivbyrå så jeg som serie på NRK, det også like enkelt og koselig.

    Ha en fin helg

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺