onsdag 5. oktober 2011

Chatham, Ontario, Canada

Reisen Hjem
Lori Lansens
Juritzen Forlag 2011
467 sider 

I USA viser statistikken at omkring 8% av husholdningene er mobile- dvs bobiler og campingvogner. Canada opplyser at de har cirka 150 000 husstander i denne kategorien, altså rundt regnet 1%. Som vi kjenner det fra media, har disse husholdningene lavere utdanningsnivå, sysselsetting, inntekt og forventet levealder. Likevel kan det være fordeler med å velge "trailer-livet", for det første er det opplagt billigere, for det andre er det i visse henseender sikrere enn å leie bolig, da ei leiekontrakt lett kan sies opp.

Reisen hjem handler først og fremst om Addy Shadd, ei eldre farget dame som bor alene i vogna si i en trailerpark. Hun er preget av svekket helse, og gjennom boka blir hun mer og mer dement; fortid og nåtid går mer og mer over i hverandre, noe som av og til gjør det litt forvirrende, men samtidig gjør det at vi på en underlig måte forstår henne bedre. Sharla er fem år gammel (tror hun, i hvertfall...) da hun blir plassert hos Addy, moren hennes forlater henne ganske enkelt uten noen forklaring. For leseren er det opplagt nok at hun rett og slett ikke bryr seg om datteren.
Gjennom Addys fortelling om livet, fra barndommen i Rusholm, til hun har endt opp i trailerparken, får vi høre om grusomme overgrep, svik og tap, men også vennskap, kjærlighet og vilje til å overleve. Vevd inn i disse beretningene følger vi Addy på leting etter en permanent løsning på spørsmålet om hva som skal skje med- og hvem som kan ta seg av Sharla når hun selv ikke kan ta hånd om henne lenger. En rørende fortelling med en rekke overraskende vendinger.
Ingen negative innvendinger? Jo, men det er egentlig bare småpirk, som hvorfor i alle dager oversetter de navnet på campingplassen de hloder til på? Sjøgløtt heter sikkert Seaview eller noe i den gata før oversettelsen, og det er da virkelig forståelig nok?! De som likte Øya, Senor Peregrino, Det usynlig fjellet, Little Bee eller Drømmehjertet, vil trolig like denne også. Les mer om boka her, f.eks.

1 kommentar:

  1. Åh, så spennende! Denne boken er på vei til meg i posten, og jeg gleder meg virkelig til å lese den :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺