onsdag 19. oktober 2011

Vampyrenes Filminstitutt, London

Mørkets symmetri
Audrey Niffenegger


Aschehoug/ Lydbokforlaget 2010
Spilletid: 13 timer, 41 minutter
Lest av Anneke von der Lippe


Tvillingene Elspeth og Eddie brøt plutselig all forbindelse med hverandre, og selv ikke da Elspeth fikk kreft og lå for døden gjenopptok de kontakten. Ingen fikk noen gang vite hva som førte til bruddet- hva skal til for at tvillinger skal løsrive seg fra hverandre? Eddies tvillingdøtre, Julia og Valentina, har overraskende blitt gjort til enearvinger, men det er ett forbehold i testamentet; de må bo i leiligheten i London i ett år, uten at foreldrene får sette sine ben der. I leiligheten under dem bor Elspeths kjæreste, over dem bor min favoritt: kryssordmakeren Martin med tvangshandlinger, vaskemani og eske på eske med eiendeler han har pakket bort for å slippe å forholde seg til innholdet.
Forholdet mellom tvillingene blir komplisert når Valentina forelsker seg i Robert nedenunder mens Julia trekkes mot Martin- og blir hans redningskvinne. Julia og Valentina merker at det "er noen" i leiligheten, dette viser seg å være Elspeth som gjenferd! Når man begynner å føre samtaler og diskusjoner med et spøkelse, kan det meste skje- og det gjør det virkelig
Etterhvert blir det likevel litt i meste laget; det blir for mye som går over allestøvleskaft og det blir for usannsynlig. Jeg mener forfatteren har hatt en kjempegod idé, men det virker desverre som om hun ikke har tatt seg tid til å samle trådene og lage en avslutning som holder samme nivå som resten. Jeg tror dette er første gang jeg leser en skikkelig spøkelsesroman- og hadde jeg visst at det var det det var, hadde jeg sikkert hoppet over- likevel; jeg liker tilfeldigheter og overraskelser! Når biblioteket får inn nye lydbøker låner jeg stort sett hva det skulle være...
Konklusjon: En underholdende og underfundig historie, godt fortalt, men det holder ikke helt inn. Anbefales for de som vil ha en kikk over muren til det hinsidige!
Hør lydklipp her!


Og hvilket reisemål har denne boka ført meg til? London, men ikke det mest kjente turist-London, nei det blir Highgate Cemetery som er rikt beskrevet i boka. Dette er en av flere private gravplasser som ble opprettet på begynnelsen av 1800-tallet. Dette gikk for å være den flotteste kirkegården i London, men manglende vedlikehold og tiltagende forfall, gjorde at den gamle vest-delen ble stengt i 1975. Senere ble det opprettet en venneforening som sammen med private donasjoner gjør det mulig å ta vare på stedet. Dette er tydligvis ikke en vanlig kirkegård slik vi er vant til; her er det overgrodd og grønt, det finnes rever og fugler her, og ser man på bilder derfra får man mer inntrykk av at det er en merkelig mix av botanisk museum, Indiana Jones og favorittkulissen til Vampyrenes Filminstitutt. Glem London Eye, Madame Tussauds og Arsenal FC- skal jeg til London skal jeg definitivt prioritere å ta turen hit! DEFINITIVT!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺