fredag 20. mai 2011

Rynkeby...

Pippa Lees hemmelige liv
Rebecca Miller
Pax forlag as 2009
211 siderEttersom jeg på denne jordarundt-reisa har vært innom USA opptil flere ganger, hopper jeg denne gangen elegant over geografileksjonen.
Bortsett fra at denne har fått gode omtaler både i papirutgave og som film, er det en helt spesiel grunn til at jeg måtte lese denne boka. Klikk på lenka for å lese den historien!

Pippa Lee har akkurat flyttet til et område spesielt utbygd for rike pensjonister, til tross for at hun bare så vidt har fyllt femti. Mannen hennes derimot, har passert åtti, og det er hans "påfunn". I Rynkeby er Pippa den yngste beboeren, og hun føler seg (om mulig) enda mer mistilpass enn hun har gjort tidligere i sitt liv, og tilværelsen begynner å rakne for henne. Hun tenker tilbake på hvordan livet hennes var før hun traff Herb, og hvordan og hvorfor ting ble som de ble. Oftest var det tilfeldigheter som bestemte hvor hun havnet, og hvem hun endte opp med.
Pippas mor var pillemisbruker, og dette preget hele livet hennes. Fra hvordan hun møtte og forholdt seg til andre mennesker, hvordan hun unlot å ta egne bevisste valg, hvordan hun oppdro sine egne barn o.s.v. Hele tida med en hard klump av dårlig samvittighet i magen. Hele tida med en følelse av ikke å passe inn.

Dette høres kanskje deprimerende ut, men er det så absolutt ikke! Det er en historie om å ville det beste, men å bli tolket feil. Det handler om å finne ut hvem man er, hva man står for, viktigheten av å kjenne seg selv for å kunne få et godt liv. Om viljen og motet til å ta valg- og å stå for valget når det endelig er tatt. Mange med meg vil nok kunne kjenne seg igjen. Ikke nødvendigvis i de episodene som beskrives her, men kanskje følelsen av at livet bare suser forbi uten at man har energi, mot eller mulighet til å styre retningen. Det viser seg at når man vet hva man ønsker, får man etterhvert også mot, energi og mulighet til å styre livet sitt i den retningen!
Kort sagt: Godt skrevet morsom bok, litt til ettertanke.

Forresten: Knirk har skrevet en flott omtale av boka her!

1 kommentar:

  1. Jeg leste denne boken for en god stund siden. Gir rom for refleksjoner over eget liv. Koselig bok.
    Har lyst å begynne på en ny bok (leste to forrige uke, men det er bare fordi jeg var på ferie)men må bli ferdig med det svære gangprosjektet først....puhhhh
    Ha ei topp helg
    Randi

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺