torsdag 19. mai 2011

Haiti

Øya under havet
Isabel Allende

Gyldendal norsk forlag/ Lydbokforlaget as 2010
Spilletid: 16.37.07
Nydelig lest av Hedda Munthe
Haiti er den vestre delen av øya Hispaniola som ligger i det Karibiske hav. Navnet Haiti kommer fra et av de utdødde indianske stammespråkene, og betyr noe sånn som "det fjellrike landet". Som bildet viser, kunne dette vært Paradis! Tropisk klima og gjennomsnitt-teperaturer på 26-27 grader, samt forholdsvis lite nedbør i sør, burde tilsi turisme- turisme- turisme. I stedet er Haiti et av verdens fattigeste land. 
Øya ble oppdaget av Columbus i 1492, og fra da av og mer eller mindre uavbrutt fram til i dag, har landet og dets innbyggere vært forfulgt av elendighet. De første spanske kollonistene utryddet de opprinnelige indianerbefolkningen, og for å dekke behovet for arbeidskraft hovedsaklig på sukkerplantasjene, men også der de dyrket bomull, begynte de i 1512 å importere slaver. Spania avsto Haiti (Da med navnet Saint-Domingue) til Frankrike i 1697, og fram til slaveopprøret som kom i kjølvannet av Den franske revolusjon, var Haiti Frankrikes mest innbringende kolloni. 
I mer moderne tid, har Haiti nærmest vært ensbetydende med korrupsjon, diktatur og terror (Papa og Baby Doc, Aristide) og om ikke det er nok, har landet vært utsatt for flere naturkatastrofer, nå sist jordskjelvet som rammet i januar 2010. Offisielle tall sier at ca 316 000 mennesker omkom og 1,2 millioner ble husløse. Gjenoppbyggingen har gått urimelig sakte, og fortsatt bor mange i teltleire. 
Dette er en bokblogg, men man kan likevel spørre seg om mangelen på vilje til hjelp, støtte og bistand er en konsekvens av at de rike landene som har ressursene og dermed mulighet til å hjelpe, ikke finner det interessant, ettersom de aldri vil kunne få avkastning på de eventuelle "investeringene" sine. Siste nytt er at rapartisten Michel Martelly har blitt innsatt som president etter valget som ble holdt i april. Vi får bare krysse fingre og håpe han er rett mann til å gjenoppbygge landet..

Øya under havet er historien til Zarité- slavejenta Teté. Hun blir som niåring solgt som husslave til plantasjeeieren Valmorain. Historien fortelles vekselsvis av en fortellerstemme, og av Zarité som ser tilbake på livet sitt.  
....
Nå har jeg skrevet og strøket, skrevet på nytt og gjort om igjen. Uansett hvilke taster jeg trykker på, yter de ikke boka rettferdighet... Klikker du på denne lenka kommer du til Lydbokforlagets omtale av boka, der du også kan høre utdrag av den. Her er Dagsavisens anmeldelse av boka. Så nøyer jeg meg med å si at dette er enda ei fantastisk bok av Allende, med et rikt persongalleri, et historisk bakteppe og omgivelser som kryper under huden på leseren/ lytteren. 
Enda ei bok som anbefales på det hjertligste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺