fredag 13. mai 2011

Taj Mahal; Agra; India.

Gutten som hadde svar på alt
Vikas Swarup

Bazar Forlag as 2006
Lydbokforlaget as 2009
Spilletid: 10.13.48


Taj Mahal er et av verdens mest kjente byggverk, og har sida 1983 stått på UNESCOs verdensarvliste. Det var stormogulen Shah Jahan som i 1631 begynte å bygge mausoleet til minne om sin favorittkone (!) Mumtaz Mahal, som døde i barsel 38 år gammel. Det tok hele 22 år før anlegget stod ferdig, med symetriske hager, fontener, nedsenkede blomsterbed og opphøyde grusganger og vannvasseng. Selve mausoleet måler 57x57 meter, er bygget av hvit marmor og har i tillegg til den overdådige kuppelen på toppen, fire minareter i hver hjørne- og kom ikke har å si at byggmesteren tok ting på sparket: minaretene heller litt utover, slik at de ved et eventuelt jordskjelv, ikke skal rase sammen over gravkamrene! 
Shaen begynte også å bygge et tilsvarende, men svart mausoleum til seg selv på motsatt side av Jamuna-elva, men ble drept av sin egen sønn før dette var ferdig. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da jeg hadde kommet så langt, klikka det for Blogger, dermed falt resten bort. Med fare for at det opprinnelige innlegget plutselig dukker opp igjen (jeg aner ikke hvordan sånt noe fungerer), får jeg prøve meg på en liten rekonstruksjon:


Boka handler om Ram Mohammad Thomas som melder seg på- og faktisk vinner i Indias nye spørreprogram som har en milliard rupier som toppgevinst. Folkene bak programmet hadde ikke engang vurdert dette som en mulighet, så for å redde sitt eget skinn og firmaets økonomi, anklager de ham og får ham fengslet for å ha jukset. Det er da helt hundre prosent umulig at en foreldreløs, uskolert, fattig-gutt skulle vite svarene på alle disse spørsmålene- eller? En ukjent advokat kommer til politistasjonen, hun får ham ut av fengselet, og i tolv kapitler forteller Ram historier og episoder fra livet sitt, som viser hvordan han kunne vite svarene på hvert enkelt spørsmål. Vi får se Indias dypeste fattigdom og den mest ubegripelige rikdom. Det er korrupsjon og kjærlighet, tragedier og dramatikk, vennskap og ondskap; alt hva man kan ønske seg av en god historie.


Da boka ble filmatisert, fikk den tittelen Slumdog Millionaire, femmere og seksere på de fleste terninger, fire GoldenGlobe- og åtte Oscar-statuetter! Jeg har ikke sett filmen selv enda, men den står faktisk i hylla- og jeg gleder meg til en dag å se den. I mens anbefaler jeg boka på det varmeste for de som liker gode historier!

1 kommentar:

  1. Spennende med Jorda rundt på 365 dager!
    Blir moro å følge bloggen din :-)

    Ha en fin kveld.

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺