lørdag 4. juni 2011

Santiago, Chile

Mellom oss
Ruth LillegravenTiden Norsk Forlag 2011
249 sider
Chile er den lange tynne tarmen av et land som strekker seg nedover kysten av Sør-Amerika, mellom Andesfjellene og Stillehavet; 430mil langt og gjennomsnitlig 17,5 mil bredt. Også Påskeøya hvor Thor Heyerdahl gjorde studier og utgravinger, er en del av Chile. Ca 400 e.kr kom de første menneskene kom til Påskeøya (-høyst sannsynlig fra Polynesia selv om Gamle Heyerdahl mente de kom fra andre kanten, nemlig Sør-Amerika). Øya var da frodig og besvokst av regnskog. I løpet av fem hundre år, hadde befolkningen vokst til anslagsvis 10-15 000 mennesker. Dette var for mange til at naturressursene på den isolerte øya var store nok til å brødfø alle. Dette førte naturligvis til hungersnød og konflikter. Da europerene kom, var regnskog allerede gjort om til ørken, og de få som fortsatt levde der, hadde tydd til kanibalisme. Europeernes sykdommer tok sannsynligvis livet av resten. Påskeøya er det eneste isolerte samfunnet som har utryddet all skog, vegetasjon og dyreliv.

Så til boka. Denne omtalen hos Beate, var avgjørende for at jeg bestilte denne boka på biblioteket- og jeg angrer ikke! 
Handlinga er tredelt; vi får glimt og antydninger om ting som hendte under- og etter krigen, små avgrensede "snutter" fra søttitallet samt forsøk på å nøste opp gamle tråder og rydde opp i nye knuter, lagt til 2002. Jacob og Dagny er besteforeldrene som bestandig har tiet om hva de opplevde under krigen. Svein er sønnen deres som stikker av til Chile hvor han forsvinner. Rannveig var kjæresten til Svein og ventet barn med ham da han forsvant, og Tonje er dattera og barnebarnet som bærer med seg alt det usagte, og som i tillegg har sine egne hemmeligheter. 
Fint persongalleri, godt språk (nynorsk; uvant, men det gir likevel en behagelig leseopplevelse),og oppbygginga med forskjellige tidsepoker og ulike personer i fokus gir ekstra driv i historien.
Sound of silence går igjen flere steder i boka- ikke tilfeldig! (klikk på tittelen og lytt!)
People talking without speaking
People hearing without listening...

Tittelen gir massevis av assosiasjoner.. det er noe mellom oss... det kom noe mellom oss... mellom oss sagt... 

Anbefales? Absolutt!

1 kommentar:

  1. Ja, kjempefin bok, og artig at du lot deg inspirere av blogginnlegget mitt :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺