onsdag 2. mars 2016

Hvite spor, av Emelie Schepp

Lydbokforlaget/ Gyldendal, 2016
Oversatt av Trude Marstein
10 timer, 44 minutter/ 407 sider
Forbilledlig lest av Anne Ryg

I "Merket for livet" ble vi for første gang kjent med den svenske statsadvokaten Jana Berzelius. Nå er oppfølgeren her, og det blir bare mer og mer klart for oss som leser (eller hører!) at tittelen på den første boka fortsatt gjelder for hovepersonen; Jana er veldig merket for livet, både bokstavelig og i overført betydning. Hun bærer virkelig forhistorien sin med seg som en tyngende bagasje, hun husker stadig nye brokker av det hun har glemt og fortrengt. Det at hun skjuler fortida si for alle rundt seg er fullt forståelig, men for kollegaene framstår hun dermed som kald og arrogant. Det er bare leserene som får et visst innblikk i hvem Jana egentlig er- en svært splittet personlighet.
Disse bøkene bør leses kronologisk selv om det kanskje ikke er helt nødvendig. I forrig bok var "de kriminelle" hovedtemaene menneskehandel og narkotika med et lite mafiapreg. Mannen som trakk i trådene der, Gavril Bolanaki (litt usikker på stavinga av navnet ettersom jeg har hørt lydboka), forsvant ut av historien, så da liket av ei utenlandsk jente blir funnet på et tog i Norrköping, mistenker politiet at det ikke dreier seg om et tilfeldig dødsfall, men at jenta har blitt brukt som "sluker" i en nytt organisert narkotikanettverk. Utfordringa er at ingen i underverden ser ut til å vite noe om hvem som har ovrertatt trona etter Bolanaki - eller de er blitt skremt til taushet.
Mens Mia Bolander og Henrik Levin etterforsker saken på tradisjonelt vis, går Jana også denne gangen sine egne uortodokse veier. Desto flere tråder hun klarer å nøste opp i, jo flere spor er det som peker mot henne selv og fortida hennes. Hun blir raskt klar over at det kommer til å bli farlig, men hun må likevel satse alt på at hun kan få satt en stopper for den eller de som står bak forbrytelsene og som truer henne på livet. Hvis politiet løser sakene og finner gjerningspersonene før henne, risikerer hun at de avslører henne og hun står dermed i fare for å miste karrieren og alt hun møysommelig har bygd opp.

Dette ble litt av et puslespill! I tillegg til referatet over, kan du blant annet tilsette ingredienser som korrupsjon, drap, overfall, forsvinning og en barnefødsel... Det er et forholdsvis stort persongalleri, med nære og mer perifere innbyrdes relasjoner, noen fra fortida, andre fra nåtida. Plottet er intrikat, finurlig og godt gjennomtenkt, tempoet og spenningsnivået høyt! Da jeg hørte "Merket for livet" hadde jeg noen innvendinger mot truverdigheta og at opprullinga til slutt ikke helt holdt vann. Dette synes jeg er merkbart bedre i "Hvite spor". Jana er fortsatt en utradisjonell figur, men jeg mer man får vite om bakgrunnen hennes, jo bedre kan man forstå hvordan hun tenker- og handler. Saken løses, men leseren sitter fortsatt igjen med mange spørsmål om hva mer som kan ligge skjult i fortida. Det aner meg at forfatteren har tenkt å holde oss på pinebenken i flere år- noen drypp og avsløringer i hver bok framover. Jeg leste et sted at forfatteren har planlagt åtte bøker -eller var det åtte til?? samma det; det er bare glede seg, alternativt snøre seg med tålmodighet.
Terningkast 5 fra meg
Tine har flesket til med en sekser, så ingen tvil:
Absolutt en serie det er verdt å få med seg!
Skitur. Hvite spor. Denne gangen etter jerv. Fint å kunne kombinere krim og trim ;o)

1 kommentar:

  1. Fin omtale og ikke minst fine spor! Vet ikke hva som er mest spennende; lydbok eller jervespor, men det sikreste kortet er sikkert å gå for Schepp...
    Takk for tipset!

    M. som i Maria

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺