torsdag 31. mars 2016

Mormor danset i regnet- Der fire veier møtes

To helt forskjellige bøker som likevel har en del til felles


Påsken kom og gikk, og jeg fikk knapt nok lest noe som helst. Det var for fint vær til å sitte inne å lese, men likevel for kaldt til å lese ute, dessuten var skiføret for skarpt til at jeg klarte å høre på lydbok samtidig som jeg gikk på ski. Jeg fikk noen fregner, og satte et durabelig punktum med skrubbsår på nesa og antydning til verandaleppe. Det er ikke sikkert hverdag er så ille, tross alt ;o)
De to bøkene jeg skal skrive litt om i dag, er Mormor danset i regnet av Trude Teige, og "Der fire veier møtes" av finske Tommi Kinnunen.
I Trude Teiges roman følger vi i nåtid Juni som nylig har arvet huset etter besteforeldrene. Dit flykter hun for å komme seg unna en voldelig ektemann. Denne historien er både forutsigbar og temmelig tynn, og jeg kan ikke se at den tilfører romanen noe som helst av betydning. Heldigvis stiller det seg ganske annerledes med historien fra andre verdenskrig. Junis bestemor forelsket seg i en tysk soldat, og flyttet med ham til Tyskland da krigen var over. Ingen av dem kunne i sin villeste fantasi forestile seg hvor sønderknust landet på alle måter var. Spesielt rystende er det å lese om hvordan russerne herjet da de kom til byen Demmin, og jeg er overraska over at denne delen av historien ikke har fått mer oppmerksomhet enn den har gjort til nå. Det henger kanskje sammen med at det er seierherrene som skriver historien? Kanskje synes historieskriverne at urett som ble begått mot det folket som hadde starta krigen, og som selv hadde gjennomført uhyrlige grusomheter, bare fikk smake egen medisin? At de på en måte fikk som fortjent?
Denne delen av boka synes jeg er veldig bra! Den viser sider og konsekvenser av krigen som vi vanligvis ikke blir konfrontert med, og den viser at opplevelser man tier om og helst vil glemme, kan følge en livet igjennom- for ikke å si i generasjon etter generasjon.
Romanen har fått veldig blanda mottakelse. De "proffe" anmelderne har jevnt over vært litt lunkne, men ser man hva som er skrevet på bokelskere.no, er det mange "vanlige" lesere som har likt den veldig godt.
Jeg gav boka en firer, og hadde "nåtids-fortellinga" vært en annen, kunne det fort blitt en femmer. Uansett er dette ei bok jeg vil anbefale, da den forteller en viktig historie som har blitt dyssa ned altfor lenge. (På forlagets nettside er det bl.a link til en interessant Dagbladet-artikkel om det som skjedde i Demmin)

I Tommi Kinnunens debutroman befinner vi oss i Nord-Finland. Handlinga strekker seg over drøyt hundre år fra 1895. Vi følger jordmora Maria (sterk, selvstendig og alenemor- mange paralleller til Edvard Hoems "Jordmor på jorda"!) Dattera Lahja, som for alt i verden ikke vil bli som mora, blir gravid uten at hun har noe fast forhold til barnefaren. Hun "redder" seg ved å gifte seg med snille Onni som behandler henne pent, og som tar seg av Anna like selvfølgelig som han tar seg av de barna han selv blir far til etter hvert. Blant dem er Johannes som gifter seg med Kaarina. I flere tiår bor disse menneskene under samme tak, om enn i adskilte etasjer, rom og saler. De bor sammen, men lever ikke sammen, de tåler og holder ut med hverandre, men det er knapt noen av dem som føler seg verdifulle- og enda mindre elsket. Det ties og tåles, og dermed vokser sinnet til raseri og hat, og de blir direkte slemme mot hverandre i det skjulte. ( Det høres rart ut, men det er slik jeg oppfatter det, kanskje aller mest mellom Lahja og Kaarina)
Det som gjør denne romanen spesiell (og kanskje genial?) er at det er fire fortellerstemmer som i tur og orden får fortelle sin historie. Gjennom korte, tidfestede brokker dannes et stadig tydeligere bilde av en familie, hvor mange bærer på både hemmeligheter og sorger, der håp og drømmer kveles av fortielse og hersketrang.
I likhet med Teiges roman, ligger krigen - eller krigene, både den finske borgerkrigen og andre verdenskrig- der som et mørkt bakteppe. Familien måtte flykte fra hjemmet sitt og det aller meste av det de eide, og da de kom tilbake etter krigen, var de fleste husene i bygda brent ned, og folkene måtte bo i jordgammer mens de forsøkte å bygge nye boliger. Onni deltok ved fronten (Finland stå på Tysklands side mot russerne), men var likevel ikke så sterkt preget av erfaringene derfra som man kunne forventet-det var kanskje de andre familiemedlemmene som slet mest med krigens senvirkninger? Kanskje var de innvendige, gamle gnagsårene verre å leve med for dem alle?
Dette er en bemerkelsesverdig, kraftfull og rå slektskrønike, med forferdelig mye smerte på nær sagt alle plan. Med de ordene skulle man tro at det hele ble en deprimerende leseopplevelse, men jeg vil nok heller beskrive den som besnærende og interessant- og selvfølgelig vil jeg anbefale den! Selvfølgelig gjør jeg det!
Jeg hørte den som lydbok, Ingrid Vollan leser som alltid helt perfekt- og ettersom det er ei stund sida jeg hørte henne, var det ekstra gledelig å dele opplevelsen (og innlevelsen!) med henne.

Mormor danset i regnet
Av Trude Teige
320 sider/ 7 timer, 20 minutter
Forhåndseksemplar fra Aschehoug 

Der fire veier møtes
av Tommi Kinnunen
308 sider/ 7 timer. 32 minutter
Lydfil fra Lydbokforlaget

Utdrag, leseprøver, sitat fra andres omtaler, linker til bakgrunnsartikler osv finnes under forlagslinkene. Forøvrig er han Google til god hjelp hvis noen vil lese mer om bøkene!
5 kommentarer:

 1. Leste "Der fire veier møtes" i februar men ikke rukket å skrive om den ennå, det går ikke alltid fort unna her i gården. Men du verden for en rå bok det var! Den likte jeg veldig godt. Trude Teige som bok har jeg ikke lest ennå men den ligger klar.

  Tusen takk for kommentar inne hos meg, jeg har svart deg der inne. Jeg blir så imponert over dere som hører lydbøker og skriver om de i etterkant. Jeg er sånn som noterer mye mens jeg leser for slik husker jeg bedre og derfor er det håpløst for meg å høre lydbøker. Har planer om å begynne å trimme litt mer, gå turer og slikt, og da kunne jeg ha tenkt meg lydbøker på øret og ikke bare musikken slik som i dag, men jeg tror neppe jeg hadde orket å skrive om bøkene etterpå for jeg kan jo ikke notere mens jeg går.Litt tungvint! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har nok litt forskjellig utgangspunkt for å skrive omtalene våre. Jeg tar ikke så tungt på det med handlingsreferatene, tar bare med litt grove trekk og hva slags tanker/assosiasjoner boka har gitt meg- det blir ofte litt for mye digresjoner, så DER må jeg ofte begrense meg ;o)

   Slett
 2. Der fire veger møtes har jeg også lest, den er fantastisk bra. Ingenting å sette finger på der. Nydelig komposisjon, historien som blir fortalt så historisk bra! Topp!
  Trude Teige har en fantastisk historie å fortelle, dette er viktig og bra historie. Men den er litt for overtydelig beskrevet, nesten så det blir ukebladskildring noen ganger og det er synd

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg- det er litt synd med "Mormor danset i regnet", for den delen som handler om Hekla og Tyskland etter krigen var virkelig engasjerende! Jeg har tenkt mye på hva som kunne gjort "nåtids-historien" bedre, og jeg har gjort meg noen tanker, men om mine ideer ville gitt noe bedre sluttresultat skal være usagt... Smaken er som baken ;o)

   Slett
 3. Tror de fleste liker det Tommi Kinnunen har fått til med sin nye roman. Jeg likte denne veldig godt også. Trude Teige sin begynte jeg på da jeg fikk den, men "ettellerannet" fikk meg til å legge den vekk, og nå står den sannelig i bokhyllen igjen.
  Det er nesten litt skummelt å lese at dere hadde så fint påskevær at du ikke fikk lest. I Bergen var det motsatt, tåke og regn hver eneste dag, så takk og pris for fulle bokhyller :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺