tirsdag 5. august 2014

Gammelt nytt, nytt gammelt og du rykker stadig framover i køen

Jeg vet ikke hva jeg skal konkludere med når det gjelde årets lesesommer. Den har definitivt ikke vært intens! Enda mindre enn jeg har lest, har jeg skrevet om de bøkene jeg tross alt har fortært. Kanskje på tide å puste liv i både lesing og bokblogging!
Jeg har fortsatt en sjølpålagt (ikke spesielt strengt håndhevet) kjøpe- og lånestopp. Jeg har fortsatt et lønnlig håp om å lese flere av de bøkene som står i hylla. De har jo tross alt havna der fordi jeg hadde veldig, veldig lyst til å lese dem en gang! Jeg trur ikke jeg har forandra meg så altfor mye, og trur derfor at de fortsatt vil fenge! 
Lys mellom to hav av M.L. Stedman er ei av bøkene jeg har stående på vent, og nå i vår kom den ut i pocketutgave med nytt cover. Den er fortsatt prydet med blurb fra The Guardian; usedvanlig og uforglemmelig. Jeg har lest mange bloggomtaler av denne, og jeg husker bare at alle var positive- hva var det da som fikk meg til å utsette? Det nye omslaget er temmelig annerledes enn det første forlaget brukte. Hvis jeg skal komme med noen kjappe inntrykk av forsidene sett i forhold til hverandre blir det vel omtrent noe sånn:


















Første utgave: 1800-tallet, ensomhet.
Andre utgave: Dameroman, forsvunnet/ ensomt/etterlengtet barn, sterk kvinne, spenning ute på et forblåst fyr.
Jeg skjønner nå at jeg må prøve å få lest boka, slik at jeg finner ut hvilket inntrykk som stemmer mest!
Det er flere andre forholdsvis nye bøker som også har kommet ut i paperback, med nye framsider og hva det bringer med seg av asosiasjoner:


















Julian Barnes´ Fornemmelsen for slutten har jeg også bare lest (positive) omtaler av, den er fortsatt stemplet som prisvinner, i tillegg har den blitt mesterlig og en praktfull roman.
Den nye framsida synes jeg er mye mer spennende enn den første de brukte- så gjenstår det å sjå om den etterhvert havner på Berits Shortlist ;o)


















Hele livet på en dag av Lyson Richman var jeg så heldig at jeg vant i en bloggkonkurranse. Jeg elsket boka og anbefalte den varmt! I tillegg hadde jeg en slags analyse av framsidebildet i omtalen min. De fleste elementene er med på den nye, men de har blitt litt anerledes vektlagt. Interessant! Kanskje det er for å treffe ei anna lesegruppe? De som kjøper mer bøker i dagligvare enn i bokhandler/ bibliotek?
Jeg likte den første utgava absolutt best, og ettersom jeg har lest boka, kan jeg si at jeg synes den gir et riktigere bilde av innholdet enn den nye gir; mye krig og konsetrasjonsleir, lite heftig kjærlighet.



Enda ei bok jeg har lest og anbefalt varmt og hjertlig, er Antikvitetshandleren i Charleston. Jeg hadde vel lest en omtale før jeg lånte boka på biblioteket. Coverbildet appellerte vel ikke kjempe sterkt til meg, men historien var nærmest som skrevet akkurat for meg. Der og da! Med den nye framsida, ville jeg knapt nok ofra boka et blikk, og det er tvilsomt om noen hadde klart å overbevise meg om at den ville glede meg. Samme begrunnelse for endringa som i tilfellet over, kanskje?
En annen pussighet, er at den nye layout-messig er veldig lik mange andre bøker, f.eks den om CeeCee Honeycutts reddende engler, som jeg har nest mye halvdårlig om- og hjernen min er så enkelt skrudd sammen at de omtalene ville smittet over!

Det siste eksempelet jeg har funnet når det gjelder framsider som fortjener litt oppmerksomhet, er disse to:


















Margit Walsøs Dronningens løfte fra i fjor, og Tatiana de Rosnays "Den andre historien" som jeg trur kommer ut en eller anna gang i høst. Da jeg så sistnevnte i en oversikt over nye bøker, tenkte jeg at "Dette er da ikke ei ny bok! Denne har jeg jo stående i hylla!!!" Men neida. Det er bare eksakt det samme bildet. Med og uten den tørka rosa. Litt ulik fargenyanse. To forskjellige bøker. Tenker jeg leser Walsøs bok først. Den andre hstorien kan sikkert ha godt av å stå litt i skammekroken og tenke på hva det er den har gjort: blir det ikke omtrent som å troppe opp på skoleball i samme kjole som den mest populære jenta i klassa for å stjele litt av glansen fra henne?
(Ingen fare! Jeg vet at det ikke er gjort noe galt her- ingen kan ha oversikt over hva alle andre forlag har av framsider på sine bøker, men kanskje de som solgte bildet burde sagt fra at et annet norsk forlag også hadde kjøpt et fra den serien? Noen føler seg kanskje litt... lurt?)

Uansett! Jeg har dermed presentert to bøker som står på vent, og hos Beathes Bokhylle er det fullfart med vente-innlegg etter ferien. Jeg er forhåpentlig i gang med bokblogginga igjen, og skal fundere litt på om jeg skal lage et samleinnlegg om det som er lest i løpet av sommeren!

Edit: Den andre Berit tipsa om de nye framsidene som har blitt laget til Britt Karin Larsens serie om skogfinnene.

 Litt dårlige bilder, men altså: Samme bok, samme innhold. Hvem kunne trudd det????

20 kommentarer:

  1. For et herlig innlegg, Berit! Jeg la også merke til det siste coveret og jeg syntes å huske at en eller annen bokblogger la ut en link til en eller annen side som hadde mange slike ulike covere. Hadde vært artig og visst hvordan de valgte ut slike egentlig for det hender jo at ulike bøker har omtrent de samme forsidene. Jeg er ikke så flink til å reflektere slik over covere jeg, og det er egentlig få covere som "skremmer" meg fra å velge en bok. Det eneste må være om de ser veldig kjedelige ut. Jeg har lest 3 av bøkene du nevner her, Dronningens løfte, Hele livet på en dag og Lys mellom to hav, knallgode bøker alle tre. Hoffman sine bøker har jeg ikke lest men de står på vil-lese -listen. Takk for et fint innlegg og det var godt å ha deg tilbake:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. PÅ forlagsbloggen til Cappelen har det vært noen fine innlegg om hvordan de har jobbet for å komme fram til det endelige bok-coveret. Jeg har inntrykk av at når det gjelder oversatte bøker, er det vanligeste å "bare" tilpasse den opprinnelige framsida til det norske markedet.
      Kom på at når det gjelder Hoffmanns to bøker over her, kan det være at forlaget ønsker å vise at det er bøker av samme forfatter? Hvis dette er begrunnelsen, synes jeg likevel de har overdrevet når de har dratt det så langt at man kan tru det er ei og samme bok...

      Slett
  2. Fint innlegg om bøker på vent! "Lys mellom to hav" har jeg også stående, men leselisten er så pass lang at det spørs når den kommer fremover i køen. Litt spesielt at to forskjellige bøker har omtrent make bilde på fremsiden :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes i det hele tatt det er rart at så mange framsider er så veldig like, men det er vel moter her også, som på de fleste andre arenaer ;o)

      Slett
  3. For et flott innlegg, du må ha brukt masse tid på å finne disse sammenligningene. Veldig gøy å lese var det i alle fall :)

    SvarSlett
    Svar
    1. He-he: neida! Jeg har "bare tatt vare på" bildene etterhvert som de har dukka opp. Jeg har muligens en hjerne som husker bilder litt ekstra godt ;o)
      (Tall, navn og tilter derimot...)

      Slett
  4. Fint innlegg. Coveret kan ha mye å si når jeg velger en ukjent bok. Har blitt litt forvirret noen ganger for jeg synes det har vært en del nyutgivelser med nye cover og så har jeg tenkt at den har jeg vel ikke lest..... Avdisse har jeg lest CeeCee Honeycutts reddende engler og hele livet på en dag. Likte dem begge. Den andre historien har jeg på leselisten min

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lar meg OFTE friste av framsida på bøker- det har vel sammenheng med "bilde-hjernen" min ;o)

      Slett
  5. Det er fint å sette lys på hva coveret gjør med en bok og ikke minst hva det gjør med kjøpelysten :-) Jeg har også Lys mellom to hav på vent. Jeg tror det var en av de første bøkene jeg hadde med i Boken på vent, og dermed har den ventet ganske så lenge :-) Fornemmelsen for slutten har jeg lest nå i sommer og den stod ikke helt til forventningene mine. Jeg skrev om den at jeg burde ha lest den saktere. Og fikk i en kommentar svaret at det hadde jeg gjort om jeg hadde likt den bedre, og det er helt sant :-)
    Ønsker deg en fin kveld!

    SvarSlett
    Svar
    1. Da satser jeg på at jeg ommer til å lese Fornemmelsen for slutten sakte! Akkurat som jeg leser "Eldorado" av Laurent Gaudé sakte nå- fordi den er veldig fin på en litt spesiell måte. Liker veldig godt måten den er skrevet på og språket som brukes, men jeg har enda ikke klart å sette ord på HVA det er som er så spesielt!! Jeg får lese og gruble videre ;o)

      Slett
  6. Forsiden til bøker betyr mye, enig i det! Lurer på om forlagene bruker psykologer i utvelgelsen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal tru det, du? Om ikke annet så har de helt sikkert kunnskap om hvilke strenger de bør spille på!

      Slett
  7. Artig innlegg. har selv tenkt mye på covervalgene, og studerer bøkene i hyllene nesten daglig.. Liker ikke de dameromanaktige forsidene som pryder de fleste pocketutgaver mua krim og sånt..

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg i at de typiske dameroman-pocket-framsidene kan bli litt i overkant- og ofte gjenspeiler de bøkenes innhold ganske dårlig..

      Slett
  8. Likte Lys mellom to hav såpass godt (les: veldig, veldig, veldig godt) at jeg ble rent irritert når jeg så det nye coveret. Trist om potensielle nye lesere viker unna på grunn av assosiasjoner om ren og skjer "dameroman". Dessuten, (...) i blurber får det til å vrenges i meg.
    Skulle ønske forlagene kunne ansette meg som coverkonsulent. Herligheten så bra det skulle blitt ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ha-ha! De kan hyre deg som diktatorisk coverovermester, også kan du be om gode råd fra meg hvis det skulle dukke opp en og annen sak hvor du er i tvil! Det kunne jo ikke blitt annet enn veldig bra :oD
      Og blurber... En fæl, fæl uting!! Har sett at de på enkelte bøker/ paperbacks har trykt dem på en ekstra "innbrettsflipp" på fram- og/eller baksida, og det synes jeg er helt greit! Presentasjon av forfatteren på den ene, og blurbs på den andre. Bare vi får ha selve framsida fri for uhumskhetene!

      Slett
  9. Eg har ikkje lest nokon av desse bøkene, men det var eit interessant og artig innlegg vedk. cover og coverdesign. Eg er ikkje spesielt glad i romantiske "dameroman-omslag". Det får meg som oftast til å velja vekk den aktuelle boka, - sjølv om innhaldet i boka kanskje er bra.

    Eg veit at du likar Britt Karin Larsen sine bøker godt. Det same gjer eg - og dei opprinnelege omslaga passa så fint til stemningen i bøkene, tykte eg. Difor skjønnar eg ikkje at forlaget har laga nokre heilt andre "overromantiske" cover til dei hefta utgåvene som kom i fjor. Heilt feil, etter min meining - men det er vel slike omslag som sel best no for tida?

    SvarSlett
    Svar
    1. Sjå http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?strSearch=Larsen,%20Britt%20Karin&f=25

      Slett
    2. Ja disse bøkene ar jeg også lagt merke til! Som du skriver ELSKER jeg bøken til BKL, men jeg trur nok at de som ikke vet hva slags bøker det er, og som kjøper ei med de nye coverene, kan få seg en overraskelse når de begynner å lese. De første, mørkere framsidene står definitivt i bedre forhold til innholdet!
      Jeg skal prøve å få lagt inn bilder av et par av bøkene, så alle kan få sjå hvor stor foskjell det er!

      Slett
  10. Intressant att se de olika omslagen! Tänk så betydelsefullt ett omslag kan vara. Lys mellom to hav (fast på svenska då) har jag också tänkt mig att läsa någon gång ... men det dyker alltid upp så många nya spännande och lockande böcker hela tiden. Tack för ett trevligt inlägg. :-)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺