søndag 17. juli 2011

Hydra, Hellas

So long, Marianne
Ei kjærleikshistorie
Kari Hesthamar
Cappelen Damm, 2008
Spilletid: 6 timer, 26 minutter
Lest av forfatteren. 
Hydra, ei av øyene i Egerhavet. 49,6 kvadratkilometer, høyeste punkt 590 moh. Viktige næringsveier har vært sjøfart,fiske og turisme. Tidligere oppholdssted for sjørøvere og opprørere.Alle har vi vel hørt at Leonard Cohen i sin tid hadde en kjærlighetsaffære med ei norsk jente, som hadde vært gift med forfatteren Axel Jensen og fått en sønn med ham. Det har alltid ligget et hemmelighetsens slør over denne historien, det eneste som har vært hevet over enhver tvil, er at sangen So long, Mariann har vært inspirert av henne.
Her har (endelig) Marianne Ihlen, den blonde, varke, beskjedne, usikre norske jenta latt seg intevjue. Hun har passert de søtti, og ser tilbake på årene på Hydra, forholdet til disse to mennene og kampen for å klare seg som alenemor. Historien blir ikke fortalt i førsteperson, Marianne blir hele tida omtalt enten som Marianne eller hun. Dette gjør at vi ser det hele litt utenfra, sjøl om det hele tida er klart at det er HUN som forteller. Vi kommer godt innpå personene og relasjonene dem i mellom, og vi lider kanskje litt med Marianne der hun slites mellom kjærligheten og manglende selvtillit. Enda mer er dette et tidsbilde, og en kikk inn i kunstner- og hippiemiljøet på sekstitallet.
En fin, var og faktisk hyggelig fortelling- det hyggelige kommer nok av at Marianne Ihlen selv bidrar på lydboka, jeg vet ikke hvordan det er i papirutgaven.
Til slutt: etter å ha hørt denne boka, finner jeg det høyst urettferdig at Marianne ofte omtales som Cohens elskerinne- hun var jo mye mer enn det! Vel verdt å få med seg denne historien.

Og forresten; enda litt mer til slutt: Sommeren 2009 var vi på en todagers ferietur. Vi kjørte Romsdalen til Molde, var på Cohen-konsert på Romsdalsmuseet, hjem igjen via Trollstigen og Geiranger. Vi var på alle måter virkelig godt fornøyd med sommerferien det året!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺