lørdag 30. juli 2011

Grünerløkka, Oslo

Kjerringer
Helene Uri
Gyldendal Norsk Forlag 2011
456 sider

Grünerløkka var det boligområdet i Norge som hadde høyest prisvekst på boliger i 2010. Mens gjennomsnittet for hele landet viste en prisvekst på 8,3 %, lå den på hele 13,1 for Grünerløkka. Dette gav en kvadratmeterpris på 39 570 kroner, mens landsgjennomsnittet var 25 821 kroner. For å hjelpe studentene i Oslo med å få seg tak over hodet, ble de gamle femti meter høye kornsiloene fra 1953 bygd om til studentboliger. De har nå 22 hybler, 165 ettromsleiligheter og 39 toromsleiligheter der. Ryktene sier at det er en fin-fin plass og bo, og legger man godvilja til, kan bildet kanskje minne litt om en eventyrborg eller et eventyslott, og ikke bare en trist kornsil?

Ella, Frøydis, Jenna og Celeste har alle dårlige erfaringer med menn- som de fleste andre damer? De møtes av alle ting på et nybegynnerkurs i latin, og etterhvert organiserer seg som KJERRINGER. Målet er å gi en lærepenge til og å sette på plass menn  som tar for mye plass, som behandler kvinner dårlig, som mangler respekt, som tråkker på, og som i det hele tatt... Aksjonene er tildels riktig så fornøyelig lesing, samtidig som de setter fingeren på "problemområder" det helt sikkert er mange som kan kjenne seg igjen i!
Boka er ikke like fornøyelig hele veien. Den begynner egentlig ganske kjedelig, med lange utgreienger, beskrivelser og tilsynelatende unødnendige runder rundt grøten. Til tross for at jeg fikk beskje om at andre hadde satt seg på venteliste for å låne denne, var det tungt å komme skikkelig i gang; jeg vurderte seriøst å gi opp, og at jeg ikke gjorde det skyldes nok mest at jeg ikke hadde tatt med meg noe alternativ da vi dro til seters. Nå er boka fullført, og bare jeg fikk slitt meg gjennom de første 150 sidene, ble det god underholdning. En test i utholdenhet ble bestått og premiert med latter og trekk i smilebåndene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺