torsdag 11. august 2011

Olchon, Wales

Motstand
Owen Sheers

Cappelen Damm, 2008
Spilletid ca 11 timer
Lest av Nils Nordberg

I 1282 ble Wales erobret av Englands konge, og fra 1707 har waliserne vært en del av Storbritania. Walisisk språk; kymrisk, er en del av den keltiske språkfamilien, og man regner med at ca 600 000 personer behersker språket.
 
Hva hvis...? Hvordan ville det være hvis...? I Motstand  er handlinga lagt til Wales, 1944. Russland har falt, D-dagen mislyktes, halve Storbritania er okkupert og kampene står om London. I den isolerte Olchon-dalen, våkner kvinnene en morgen, og etterhvert går det opp for dem at alle mennene som bodde i dalen er forsvunnet. Ingen vet helt hva som har skjedd, men de antar det har med krigen og motstandsbevegelsen å gjøre. De gjør det de kan for å holde gårdsdrifta i gang, samtidig som de ikke ønsker at andre skal få vite hva som har hendt. En dag dukker tyske soldater opp. Nå dukker nye problemstillinger opp: hva gjør tyskerne der? Hvor lenge vil de bli? Hvordan skal de omgåes?
Alltid interessant å fantasere om hvordan vi ville hatt det hvis krigen hadde fått motsatt utfall, men sant og si synes jeg ikke dette helt store opplevelsen. Halvgode (lyd-)bøker går an som en del av multitasking- til denne har jeg begynt å strikke et par ullsokker...
Solgunn har også hørt denne lydboka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺