tirsdag 7. juni 2011

Loch Ness, Scotland Highlands

Dronningen sover
Ingvar Ambjørnsen
 J.W. Cappelen Forlag as 2000
107 sider.


Loch Ness: 40 kilometer lang, 2,4 kilometer på det bredeste og cirka 250 meter djup. Innsjøen omtales ofte som oligotrofisk; dvs uegnet for liv. En "død" innsjø, det skotske høylandet, gamle ruiner, borger og slott... Hit dro Grete Reim og Astor på det de senere skulle komme til å se på som sin bryllupsreise..

Dronningen sover er en av de små historiene fra forfatteren bak Pelle og Proffen, Elling, Hvite niggere osv. En favoritt jeg ikke har lest på ganske så lenge, desto mer gledelig var møtet! Historien fortelles av Astor, en  i utgangspunktet nøktern og nøysom bankmann som møter Dronningen; en lettlivet, vakker jente som etterhvert blir Kioskdronning, med kjærlighet, drama og erotikk som spesiale. For kun trettinifemti kan du ta del i disse drømmene...
Som vanlig i Ambjørmsens romaner møter vi mennesker som har stilt seg på siden av samfunnet. Vart og sårt fortelles historien om hvordan lykkelig kjærlighet og ungdom ble til resignasjon, isolasjon og alkohol, men likevel fortsatt kjærlighet. Nydelig språk, flotte setninger-  og en klo som setter seg fast i magen.

Vi sitter her hver for oss i en sveiservilla fra århundreskiftet og befatter oss med kjærligheten. Eller vrengebildet av den. Jeg er ikke riktig sikker. Vi sitter her og drikker og drømmer. Når alkoholen truer med å slå oss i svime utpå natten, går vi til hvert vårt enerom. Jeg elsker henne, men fra en annen etasje. Og jeg tror i grunnen at hun elsker meg. Der nede i første. (s. 6-7)

Hver eneste dag i livet går man rundt uten å se sitt eget ansikt annet enn i korte glimt i speilet. Korte speilvendte gløtt. Det er de andre som ser en. Som ser en bakfra og forfra, og dessuten hører en annen variant av stemmen enn den jeg selv hører. Det er de andre som tolker ordene man gir fra seg. (s 95-96)

Forfatterens blogg finner du forresten HER!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺