tirsdag 6. mars 2018

Annabelle, av Lina Bengtsdotter

For mange er høsten den store krim-høytida; mørke kvelder, kalde vindgufs og hus som knaker, pledd, te og kaffe. For andre er det bare én ting som teller: påskekrim! Sjøl er jeg vel ikke den som leser mest krim, men nå har jeg faktisk lest- eller rettere sagt hørt- en som var overraskende bra, og den bør dere seriøst vurdere å ta med på påskeferie, det er heldigvis ikke lenge til :)
"Annabelle" er svenske Lina Bengtsdotters lovede romandebut, og slutten i boka samt noen (løse?) rykter får meg til å tru at dette kan være begynnelsen på en serie det kan være verdt å merke seg.

Charlie Lager har gjort lynkarriere, og sammen med en kollega fra Stockholms-politiet blir hun sendt til Gullspång for å bistå det lokale politiet i letingen etter syttenåringen Annabelle som forsvant sporløst etter en fest av det slaget foreldre definitivt ikke er glad i. Det ingen vet, er at Charlie vokste opp i Gullspång, men at hun allerede som fjortenåring brøt opp og flyttet. De ustabile forholdene i barndomshjemmet er årsaken til mange av de problemene Charlie fortsatt sliter med; hun drikker for mye, spiser piller for og i mot det ene og det andre, hun tyr til one night stands i stedet for det skumleste av alt: å bygge opp et nettverk som kan støtte henne når dagene blir vanskelige. Hun er kort og godt en løs kanon på dekk...
Der har vi altså to av handlingstrådene; Annabelles liv før hun forsvant og Charies oppvekst og spøkelser. I tillegg er det et tredje handlingsforløp, den gang da... en uhyggelig historie hvor vi blir vitne til at to vanskjøttede jenter knytter usunne avhengighetsbånd til hverandre, og som etterhvert roter det til for seg på en måte som blir skjebnesvanger både for dem selv og andre. Leseren skjønner selvfølgelig at dette tredje sporet har forbindelse til de to andre, men man skal være mer enn middels god på å avsløre plot for å være sikker på sammenhengen før den avdekkes i boka. Som i all god krim blir man fristet til å gjette på løsningen, men som i alle de  beste blir man overrasket når svarene avdekkes til slutt.
Her skildres omgivelsene akkurat nok til at man ser for seg det trasige industristedet uten at det utbroderes mer enn nødvendig. Viktigere er persongalleriet som stadig utvides og blir viktig for framdrifta. Man kan lett tenke at på et slik lite sted vet alle alt om alle, men som regel er det nok heller motsatt: jo mindre sted, jo viktigere blir det å verne om hemmelighetene sine. Ingen vet alt om noe som helst! 
Konklusjon:
Fornøyelig nytt bekjentskap, variert handling med overraskelser, spenning og god framdrift, interessante karakterer og sist, men ikke minst en tilfredstillende slutt som holder døra åpen for en fortsettelse. 

*********************
Spilletid 8:30/ 368 sider
Oversatt av Dorthe B. Erichsen
Lest av Bodil Vidnes-Kopperud
Lydfil kjøpt for egne lommepenger


Til sist: det hender jeg kommer på å sjekke om det finnes reklamefilmer for bøker jeg skriver om, og av og til har YouTube noen overraskelser på lur. Denne gangen var det til og med et helt soundtrack til boka- og ikke bare det! Tekst og melodi falt i smak til og med hos meg, som ellers er så godt som tonedøv og likegyldig til musikk. Dagens tips er altså; hør sangen, les boka ☺

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺