mandag 30. juni 2014

Lydbokskippertak; skuffelse, fornøyelse og til ettertanke.

Skal det bli noe dreis på dette, så må jeg nok ty til disse samleinnleggene mine... Hvordan i alle dager rekker dere andre alt??? Jobbe, lese, vaske klær, skrive innlegg, støvsug, trimme??? Hvem er disse tidstyvene som får enhver timeplan til å rakne??? Jeg er fristet til å utlove en skikkelig dusør til de som kan hjelpe meg å finne dem, slik at de kan elimineres ;o)

https://www.lydbokforlaget.no/node/25814
Jeg angra da jeg hadde lest første bok i triologien "Ravneringene", jeg elsket så godt som absolutt alt ved "Odinsbarn"- og angra fordi jeg aldri mer skulle lese den for første gang. Og likevel, klarte jeg ikke annet enn å la meg friste til å kjøpe lydfila da den kom som lydbok tidligere i vår- kanskje jeg kunne få en lytteopplevelse, sjøl om jeg kjente handlinga godt fra før? Slik ble det dessverre ikke. Og det har absolutt ingenting med boka å gjøre, ei heller at jeg hørte den på feil tid og sted. Denne gangen var det oppleseren jeg ikke fant tonen med. Slik jeg opplevde det var lesetempoet altfor tregt (noe som har resultert i at lydboka totalt er på over 21 timer!!!), og jeg synes han har vært altfor opptatt av at han skal lese tydelig.
Det er hypersjelden at jeg avbryter ei bok- og enda lengre mellom hver gang jeg ikke fullfører ei lydbok, men det gjorde jeg med denne. Jeg hadde kanskje vennet meg til lesestilen, men jeg tok ikke sjansen på at inntrykket og begeistringa fra jeg leste boka skulle bli ødelagt!
Sånn endte møtet mitt med Erich Kruse Nielsen. Det er ikke Hirka eller Siri som har forårsaket nedturen- jeg gleder meg allerede til bok nummer to, RÅTA kommer i oktober! Bare det kommer en dato, blir det nok litt nedtelling, a´la julekalender ;o)
Boka er nominert til Bokbloggerprisen, og den har fortsatt et favorittstempel her hos meg.

https://www.lydbokforlaget.no/node/3784Huset ved moskeen av Kader Abdolah, er ei av disse bøkene jeg har fått anbefalt igjen og igjen, men som likevel ikke har blitt lest. Før jeg fant den på tilbud hos Lydbokforlaget, og lasta den ned til mobilen! Nå tenker jeg bare; "Så rart at jeg ikke skjønte at det virkelig var alvor, da de prøvde å overbevise meg om hvor god den er?!"
Jeg gjør det enkelt for meg sjøl, og kopierer inn Lydbokforlagets presentasjon:
I åtte hundre år har Ãqa Djãns familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset. Familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen. 
Først og fremst er dette ei fantastisk historie, rik på farger, detaljer, kunnskap og visdom. Ineressant, spennende, eksotisk, rørende, rystende og innimellom morsom. Morten Røhrt leser bra, med passe variasjon og innlevelse. Ingen grunn til å utsette denne, his det er ei av bøkene som står på leseønskelista- og hvis den ikke står oppført der, er det ingen grunn til at dere ikke skal føre den opp :o)

https://www.lydbokforlaget.no/node/14653
Ingen kan vel noen gang glemme 22.juli-saken? Jeg tok for mange år sida (etter tsunamien 26.desember 2004) en prinsipiell avgjørelse om at jeg ikke skulle lese alle nyhetene og personlige beretninger om og fra store katastrofer eller tragedier. Tanken var at hvis jeg gjorde det, ville jeg bli helt ødelagt av alt som kom til å gå inn på meg- og på en måte motsatt; hvis jeg kunne lese alle de grusomme detaljene uten at det gikk inn på meg, var jeg jo allerede et ødelagt menneske! Altså fikk jeg med meg veldig lite av det som kom fram i media mens saken var førstesidestoff. Nå var tida inne for å høre Geir Lippestad, terroristens hovedforsvarer, fortelle om sine opplevelser i forbindelse med forsvarerarbeidet og rettssaken. I tillegg til at han veldig ryddig og nøkternt forteller om denne konkrete saken, forteller han også mye- fortsatt veldig ryddig og nøkternt- om sin egen bakgrunn, familielivet og spørsmål han stilte seg selv underveis.
Boka er både interessant, tankevekkende og lærerik, så den anbefaler jeg gjerne videre til de som ønsker seg ei bok som motvekt til annen lett sommerlektyre!
(Denne lånte jeg på biblioteket)

Klikk på framsidebildene hvs du vil høre smakebiter fra bøkene.


1 kommentar:

  1. Heia! Ja, lydbøker kan høres overalt, også når du vasker klær og lager mat.. Men det går selvsagt en grense for hva jeg orker å fordøye.. Lydbøker blir jeg fort mett av, og har det vært mye møter og samtaler på jobb om dagne er ikke alltid lydbok tingen, da må jeg lese.. Nuvel,
    Lippestad står på min skal-lese-liste, Så en digbok med han på bib i dag, men prioriterte å låne noen andre denne gangen. I august kanskje.. Ha en fin sommerlesemåned.:)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺