torsdag 6. mars 2014

Kort-rapport fra Lang-maraton

En hel-maraton er på cirka 42 kilometer, litt mer offisielt, litt mindre hvis du konsekvent tar innersvinger. Tilfeldigheter har gjort at jeg i løpet av de siste tre dagene har gått ganske nøyaktig en helmaraton; mandag: 19,5 kilometer på ski, tirsadg: 3 kilometer på spark, onsdag: 19,5 kilometer på ski. Klapp på skuldra!!
Enda en tilfeldighet gjorde at jeg dagen etter at jeg på en måte fullførte én maraton, kom i mål på en annen, nemlig Maria-Lang-maratonen min ;o)
Jeg har hatt tre bøker av godeste Dagmar liggende her ei stund; Mord på kirkegården (fra 1954) , Se, døden på deg venter (fra 1963) og Mord i august (fra 1956). Bøkene er anmeldereksemplar fra Silke forlag, og jeg skal innrømme det med en gang; jeg har hatt litt dårlig samvittighet for at jeg ikke har lest dem (omtrent som man har dårlig samvittighet for at man ikke trener så ofte og så intenst som man bør), og jeg har hele tida ment at nå skal jeg jammen lese dem! (akkurat sånn man tenker at nå skal jeg jammen begynne å trene jevnlig...)
Dete er veldig mange som har skrevet veldig pent og entusiastisk om bøkene om Puck Bure (utaler man forresten navnet på svensk eller engelsk? Pukk Bure, eller Pøkk Bjur? Man møter utfordringer også på lesefronten!).
Beathe blurber på den siste boka og er nærmest en Maria-Lang-predikant, mens Anita/ Artemisia, Tone og Hysj!/ Karin er begeistra, men ikke over i forkynner-klassa ;o) (I innleggene deres er det linker til enda flere bloggere)

Forfatteren sammenlignes med både Agatha Christie og Maria Läckberg, så at det er høye forventninger, er det ingen tvil om (som når man står på startstreken og synes formen er bra og at forberedelsene har vært gode..)

Etter bratte motbakker, tilsynelatende uendelige rettstrekninger, leggkramper, gnagsår, gråt og tenners gnissel, er jeg litt skuffet over resultatet. Nå skal det sies etter 28 kilometer (to bøker) ble det mye bedre. Siste boka likte jeg faktisk så bra, at hvis det var den første/ eneste jeg hadde les, hadde jeg kanskje havnet i samme bibelgruppe som Beathe ;o) Likevel; man får ikke godkjent et løp bare ved å løpe den siste tredjedelen av løypa!
Jeg har fundert mye på hva som har gått galt her. Andre er jo så begeistra!? Jeg trur jeg har tilgode å lese en fullstendig negativ omtale av bøken til Lang, og det forundrer meg faktisk litt. Jeg synes jo det er artig på den litt nostalgiske måten og at enkelte miljø- og personbeskrivelser er gode. Jeg liker å lese de "gamle" ordene; at de drikke selters, synes ting er gøyale, festlige, alle tiders og helt max, og at enkelte oppfører seg lumpent og utillatelig dumt, mens andre er sunne som nøttekjerner.
Jeg har grubla meg fram til at det er litt for lite humor med i bøkene, og at det er der det strander for min del. (Omtrent som når noen tar trening og (idretts-)konkurranser altfor alvorlig, og ikke har øye for verken komiske situasjoner eller morsomme episoder underveis... Humor må med!!)

Som sagt; den siste var best, og kjenner jeg meg rett er det den følelsen jeg husker når det har gått ei stund. Og ikke minst; jeg trur serien om Puck, Einar og Christer kommer til å bli enda bedre filmatisert, og kommer til å prøve å få den med meg når den en eller annen gang i løpet av året blir sendt på tv2.

Ps: har du lest boka og lurt på verdien av det Hedvig regnet med å arve? Hun sa selv to hundre tusen. Det var i 1956. Fram til 2013 (som er siste tallene fra SSB) hadde vi en prisstigning på 1178,1 %. Altså forventet hun i dagens penger å arve 2.556.190 kroner og 40 øre. Nå er det vel slutt på ørene, men likevel en anseelig sum om jeg får si det selv!

Og bare helt til slutt: det er Krimfestival i helga, og som vanlig er ikke jeg med der det skjer. I stedet kommer jeg til å lese krim, og trulig ikke noe anna denne helga, så får vi sjå om jeg klarer å få til litt festivalstemning likevel ;o)

7 kommentarer:

 1. Skal si det går fort for seg i livet ditt, og regne kan du og :) Jeg likte også den siste mye bedre enn den andre jeg hadde lest. Jeg har foreløpig 29 km. denne uken, målet er 34 som var forrige ukes resultat, godt med sånne spark bak, men det er lett å få dårlig samvittighet når en ikke innfrir.
  Sitter nå å hører på Yrsa og Jon Ottar på krimfestivalens streamer l- kjempegøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må nok innrømme at uten hundene hadde det nok blitt vesentlig mindre trening! Med hunder og snørekjøring blir det meste lek og moro, og lite sjølpining i løypa ;o)
   Noen kaller det juks, jeg kaller det livskvalitet ;o)

   Slett
 2. Så aktiv og flinke dere er :) Jeg må le, "Maria Lang - predikant" hehe....jeg tror jeg dauer! Humor er det jo ikke mye av i bøkene men likevel så syntes jeg at disse er helt topp, ikke godt å si hva som gjør det men kanskje det har med kjemi å gjøre... noen bøker blir bare mer " riktig" for en enn andre. Jeg har lest 6 bøker av Maria Lang og likt den alle, jeg har også sett 3 av 6 filmer som er
  basert på bøkene hennes. Helt herlig innlegg igjen av deg, Berit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tar fornøyd imot skryt- og det er ingen hemmelighet at det er du som har æren for at jeg har lest disse bøkene! Gleder meg til filmene kommer på tv!

   Slett
 3. Jøjemeg som du går og jogger med lyd på øret.. Bra det ikke er råskummel voldtekst-og overfallskrim da;)
  Jeg er heldigvis ikke så tilbøyelig til å bli predikant eller ivrig menighetsutøver, men å luske omkring det kan man jo alltids... Jeg serf rem til filmene, som forøbrig har kommet på DVD på Platekompaniet til 99,- pr stk. Jeg holdt meg hard for ikke å kjøpe, da jeg tenker at det blir gratis å se dem på TV, i den lisensen eller kabeltvavgiften jeg betaler da riktignok.. Angående krimfestivalen så går det heldigvis an å se en del av postene streamet-- direkte. (har en rolig dag i morra og skal vel lure meg til å se en post eller to med headset på ørene) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hender jeg hører på lydbok når jeg er ute med hunda, men det er mest hvis jeg ikke komme har anledning til å finne på noe morsomt, altså når vi må ty til de faste (les: kjedlige) rundene som vi går hundre ganger i året. Kommer vi oss til fjells, har vi oppmerksomheta stilt inn på "natur" ;o)
   Krimfestival på direkten hadde jeg faktisk ikke tenkt på- det må jeg sjekke! Takk for tipset Anita!!

   Slett
  2. Ja, de finner du på krimfestival.no - i morgen er det om krim og psykiatri kl.12.30, og norsk krim kl.11.00 og krim og virkelighet litt senere blant annet..

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺