mandag 31. mars 2014

Hvit panter, av tusenkunstneren Øystein Wiik

Lydbokforlaget/ Aschehoug, 2012
Spilletid: 15 timer og 37 minuter.
Det er forfatteren sjølv som les- og det gjør han virkelig så det gnistrer ;o)

Det begynte med at jeg leste den andre Berit sin omtale av Cassanovasyndromet tidligere i vinter- eller kanskje det var i høst... Omtalen overbeviste meg om at det var en forfatter jeg måtte prøve å bli kjent med, men i flommen av andre fristelser forsvant han stille og uten protester inn i den store stygge Glemmeboka. Heldigvis klarte han å klatre fram i lyset igjen! En gjesteopptreden på Krimfestivalen var den påminnelsen jeg trengte, og da vi dro på fjellet igjen i begynnelsen av denne uka, fikk Øystein Wiik og Tom Hartmann bli med opp ;o) Håper de er like godt fornøyd med turen som det jeg er, for det ble en forrykende opplevelse!!

Historien dreier rundt rederfamilien Nordahl, og firmaet Nordahl Shipping. The grand old man, Hermann Nordahl blir funnet død etter en voldsom brann i leiligheta hvor han bodde. Etterforskninga viser at brannen var påsatt, safen tømt og Nordahl selv torturert med er redskap kalt "somalisk jomfru", som krigsherrer i det østlige Afrika er kjent for å bruke. Presten som skulle forrette i begravelsen blir funnet mishandlet med livstruende skader, en liten stum gutt blir kidnappet, et av Nordahl Shippings oljetankere blir kapret av somaliske pirater og ombord i skipet befinner altså vår helt, Tom Hartmann seg. Sakene henger naturligvis sammen på de snedigste måter, og det blir jobben til Toms eks-kone Cathrine Price å etterforske (og etterhvert koordinere alle) sakene som berører Nordahl-familien.

Det virker kanskje malplassert å trekke fram et sitat fra Leo Tolstoj, men åpnings-setningen fra Anna Karenina er svært beskrivende også for familien Nordahl;
Alle lykkelige familier ligenr på hverandre, alle ulykkelige familier er ulykkelige å sin egen måte.
Her er det neppe en eneste sjel som ikke har svin på skogen og et ondt øye til de andre familiemedlemmene. Alle har de hemmeligheter som ikke tåler dagens lys, og å påstå at de står hverandre nær,ville være en grov overdrivelse! Penger, makt, sjalusi, begjær, hevn og galskap; det må jo bli litt av et eventyr? For det er akkurat det denne krimmen er; et forrykende eventyr der fortellerkunst og oppfinnsomhet står i høysetet. Det var engang en som sa at krim ikke nødvendigvis må være realistisk og truverdig, men at krim gjerne kunne være den litterære sjangeren hvor fortellerkunsten burde få blomstre. (Eller det var nok ikke akkurat det som ble sagt, men det var slik jeg husker det...) Og dette må virkelig være selve beviset på at det stemmer! Makan til fortellerkunst skal man lete lenge etter! Det formelig gnistrer av forfatteren når han leser opp boka si, og i motsetning til når man leser selv, eller hører "tilfeldige" opplesere tolke bøker, vet man at absolutt alt blir vektlagt og får den betoninga forfatteren har tenkt seg det.

Dette er en av de beste lydbokopplevelsene jeg har hatt, og det er helt klart det at forfatteren er oppleser som hever boka til toppen av premiepallen. Og det er heller ingenting å utsette på historien heller. Det er eventyrlig og oppfinnsomt, ikke alltid troverdig, men alt er så godt sydd sammen, så overbevisende fortalt og finalen; rett og slett eksplosiv!

Best kan boka kanskje beskrives som ei god blanding The good, The bad and The ugly, Indiana Jones, MacGyver, James Bond og Pippi Langstrømpe. Anbefales hjertlig til alle som liker å la seg rive med og begeistre av gode historier som ikke nødvendivis er 100% forankra i virkeligheten.

I forhold til at det opprinnelig var "Cassanovasyndromet" som vekket interessen for forfatteren, valgte jeg å ta ett skritt tilbake i serien for å bli kjent med persongalleriet. Nå gleder jeg meg stort til å følge Hartmann videre, men det jeg kjenner faktisk et lite snev av anger fordi jeg hoppet over de to første bøkene i serien. Jeg må vel bare erkjenne at jeg uansett aldri kommer til å rekke å lese alt jeg har lyst til, og i stedet for å lese meg bakover i serien, får jeg krysse fingre og håpe forfatteren fortsetter å skrive. Og at han fortsetter å lese inn bøkene sine selv, for det var virkelig skikkelig bra!!
Terningkast seks og favoritt-stempel på bokelskere.no.

Smakebit her:

2 kommentarer:

  1. "..ei god blanding The good, The bad and The ugly, Indiana Jones, MacGyver, James Bond og Pippi Langstrømpe" Godt sagt! :-)
    Takk for lenking, du kan verkeleg gleda deg til Casanovasyndromet! Og til Dødelig applaus og Slakteren, som er dei to fyrste i serien om Tom Hartmann! Eg har høyrt alle - desse lydbøkene lest av forfattaren sjølv er god underhaldning. Wiik har kun ein agenda, nemleg å underhalda lesaren - og det er fint - og sjelden.

    SvarSlett
  2. Nå ble jeg virkelig fristet, tror jeg må låne meg denne til påske :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺