fredag 12. august 2011

Amsterdam, Nederland

Middagen
Herman Koch 


Pax forlag/ Lydbokforlaget 2011
Spilletid 7 timer 56 minutter
Lest av Ola G. Furuseth
Nederland. Kongerike med dronning Beatrix på trona. Landet er kjent for domstolen i Haag, vindmøller, tresko, Rembrandt og van Gogh, tulipaner, kanaler, gode skøyteløpere og fotballspillere, liberal narkotikapolitikk, Anne Franks dagbok, gouda og edamerost. 
Jeg burde kanskje ikke la meg påvirke, men førsteinntrykket er viktig! Kan ikke si at forsida på denne var særlig tiltalende, men ettersom jeg liker å høre på lydbøker mens jeg gjør andre ting, og utvalget på biblioteket er litt hummer og kanari, tar jeg det de har! Ofte får jeg positive overraskelser, andre ganger blir det "grei nok underholdning"- omtrent som når man tilfeldigvis detter ned foran tv´n, og blir sittende der sjøl om man ikke begeistres eller blir særlig klokere av programmet som sendes. 
Middagen er en av de litt merkelige lese-/ lytteopplevelsene. Jeg har jo fått med meg at den har fått en rekke gode omtaler, og kanskje hadde jeg for høye forventninger- til tross for førsteinntrykket? 
Ramma rundt handlinga er en familiemiddag. To brødre med helt ulik sosial status, møtes sammen med sine respektive koner, for å diskutere noe viktig som har skjedd. Hva dette er, og noe av bakgrunnen for det, rulles opp i løpet av denne middagen. Stemningen er spent allerede før de setter seg til bords- og verre skal det bli! Her avsløres familiehemmeligheter og stridigheter, forsøk på å holde fasaden og kamp for å holde seg flytende.  Etter denne middagen, kan jeg ikke la være å se for meg den neste sammenkomsten disse menneskene treffes i- og jeg konkluderer med at selv de klammeste familieselskaper sannsynligvis blir rent trivelige i sammenligning!
Boka er godt presentert og omtalt her, klikk og kikk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺