tirsdag 18. juli 2017

Barbeinthagen har tatt all ledig tid- rikt illustrert

Plutselig, da jeg kjørte det femte trillebårlasset med stein her en dag, slo det meg at "det er barbeinthagen som har all skylda for at det ikke blir noe av alle andre planene mine!" Når jeg tenker over det nå i ettertid, er det faktisk slik det er; Barbeinthagen skyver i hvertfall til side både lesing og blogging, men jeg kan virkelig ikke klage- det dreier seg jo tross alt om ei utrolig inspirerende bok, og endelig er jeg godt igang med mange av hageprosjektene og idéene jeg har grubla på i altfor lang tid.
Gamle jernbanesviller erstattes med ASAK herregårdsmur- fint skal det være!Vi har vært på Plantasjen for å suplere med noen stauder til det nye steinbedet...
...og planta litt, og kvilt litt før vi gikk løs på neste oppgave:
Fjerne en plenbit for å plante tre nye bjørkebladspirea- Målet er å ha minst mulig plen...
Busker fyller opp bra, men blomstrerdessverre ofte i altfor korte perioder, det løser vi med å snekre fuglekasser av det litt fjonge slaget..
Blomsterenger er noe av det beste med sommer, og denne tar jeg godt vare på- det lukes til og med, slik at det ikke blir for mye engsyre, f.eks.. Biene som bor i kassa bakerst i bildet er ikke overbegeistra for prestekrager, men de har gått med på noen kompromisser
Gamle vaskebaljer av sink er en annen favoritt, og fioler er både bier og andre insekter glad i. Pippa er interessert i alt som har vinger, så da er hun også fornøyd
Igjen: målet er minst mulig gras, som her bak hundehuset hvor det likevel bare var umulig å få det fint; markduk under og utsortert stein fra et nedlagt grusstak. Jeg fryder meg over hvert eneste trillebårlass som legges ut!
 *********************************
Sånn går dagene! Steinbedet har begynt å gro seg til, og det begynner å sjå bra ut. På bildet ser dere også boka som fikk blomsterballen til å rulle, Barbeinthagen av Kari Nygaard (sist lest "Reisen til Bella Coola og Det frosten tok) og Irene Jacobsen. Boka har undertittel "Lag drømmehagen med enkle grep" og når man ser hva resultatet er her hos oss, så er det et levende bevis på at boka faktisk virker! Ofte så er det jo sånn at man blar, leser og kikker, men lufta går litt ut av ballongen fordi man mister motet. Her er lista lagt passe lavt, og det legges vekt på at hage skal være hygge, ikke prestisje eller mas. Man får bøttevis av tips til hvordan man kan planlegge og innrette seg, og forslag til plantekombinasjoner og løsninger slik at man kommer i gang. Nyttevekster, blomster, vegger, gulv og tak, hageselskaper og dekorasjoner av yme slag. Målet er ikke å bli ferdig eller å få en utstillingshage, men å ha et sted å kose seg, alene med bøker og bier, eller sammen med familie og venner.
Boka er nydelig illustrert, og med tekst og bilder formidler forfatterne en hageglede som virkelig smitter! Når det er sagt, må jeg nesten legge til at dette er ei bok som kan gled folk som ikke har hage også. Jeg grubla fælt på hva jeg skulle gi til et eldre ektepar som feira bursdagene sine på et eldresenter, ganske reduserte og immobile nå, men i sin til ivrige hagemennesker- "Barbeinthagen" ble løsningen- og de ble så glade! Senere sa de at den hadde gitt dem mange hyggelige hagestunder og det er selvfølgelig en fjær i hatten til forfatterne! 

Forresten så finnes det en snarvei til barbeinthagen... Man tar ganske enkelt skoene sine og planter blomster i dem, sett skoene på trappa, sett deg ned ved siden av og vift med tærne! Enklere og bedre blir det neppe!
Barbeinthagen- Lag drømmehagen med enkle grep
174 inspirerende sider
Kari Nygaard og Irene Jacobsen

Selv om (eller ettersom?!) den har lagt beslag på nærmest all fritid, vil jeg utrope denne til årets hage- og inspirasjonsbok, og når siste trillebårlasset er kjørt, kan det hende det blir nye blogginnlegg om helt andre bøker her. 

8 kommentarer:

 1. Oii! Det får´n si! Så fint dere har fått det og for en fin omtale! Sommerstemning hele veien, det kan man like :)

  M. (som i Maria)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kommer seg! Hjelper med gode hjelpere og rett inspirasjon, vettu ;o)

   Slett
 2. Ja dette blir flott! Jeg har vært maler og hagearbeidet store deler av sommeren også. Det er deilig å være ut og selv om ikke været har vært helt perfekt for mange, har jeg drevet ute hele tiden.
  Bøker og blogging er det nok av dager ellers i året å drive med, når kulda og vinden kommer rundt hushjørnet. Nyt dagene ute og ha en fortsatt flott sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så lenge det ikke pøsregner eller er altfor kaldt, går det fint an å pusle med noe ute. Jo mer man gjør, jo flere ideer popper opp- og man blir jo aldri FERDIG, man kommer i mål med ett prosjekt, og da har man minst tre nye på gang! Det fine er at forskerne har funnet ut at de som har mange planer blir eldre enn de som har få ;o)
   Ha en fortsatt fin sommer du også, Ingun!

   Slett
 3. Så flott det blir, og heldiggrisen deg som har så god plass og så god hjelp/selskap når du holder på :) Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plass har vi heldigvis nok av- det er jo en av fordelene ved å bo på bygd, det da vet du ;o)
   Små (og store!) hjelpere er godt å ha når man setter i gang med litt store prosjekter, den muren f.eks... 3,3 tonn med betongklosser er trillet inn med trillebår og lempa på plass med håndmakt.. Ikke noe frøkenjobb, i hvertfall ikke BARE frøkenjobb ;o)
   Godt å få gjort ferdig slike prosjekter som har vært på planleggingsstadiet i årevis!
   God sommer til deg også, Tine- jeg koser meg med reisebrev fra Island!

   Slett
 4. Kjære du! Plutselig oppdaget vi bloggen din og dette innlegget - og nå smiler vi trill rundt. Tusen takk:-) Klem fra Irene Jacobsen og Kari Nygård - Barbeinthagen

  SvarSlett
 5. Kjære du😊 Plutselig oppdaget vi dette fantastiske innlegget ditt fra juli - tusen takk😍 Nå smiler vi trill rundt! Er spent på hvordan det har gått med hageprosjektene dine resten av sommeren😉 Klem fra Irene Jacobsen og Kari Nygård - Barbeinthagen

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺