torsdag 19. mai 2016

Anna og kjærligheten, av Birger Emanuelsen

Ei usedvanlig fin og talende framside!
Lydbokforlaget/ Tiden, 2016
Spilletid 4:32/ 204 sider
Nydelig lest på arendalsdialekt av forfatteren selv

I forkant av bokslipp 11.mai, hadde forfatteren i samarbeid med Lydbokforlaget (og Tiden) "en føljetong eller en slags podkast" med daglige episoder hvor man kunne høre lydboka gratis på nettet. Hver episode lå ute i to dager, så for å få mest mulig flyt i historien, hørte jeg for sikkerhets skyld begge de tilgjengelige episodene hver dag...  
(Det er ikke så vanskelig å forklare hvorfor det blir få blogginnlegg når hver bok leses/ høres to ganger)

Kort fortalt er dette ei fortelling om Anna. Hun har hatt en famlie, hun har hatt et liv. Nå har hun bare historien og jobben som jordmor, og framstår som en litt grå og trist dame, en det er lett å overse, en man helst ikke vil ligne på. Hun har ganske nylig blitt enke og flyttet fra huset hvor hun og Malvin levde sammen. Hele sitt yrkesaktive liv har hun jobbet som jordmor, men nå nærmer hun seg pensjonsalderen. Anna har alltid vært den trygge, den de andre alltid har kunnet støtte seg til hvis de har lurt på noe, hvis de har trengt noen til å gå ekstravakter, hvis vanskelige situasjoner har oppstått, vanskelige personer har vært urimelig- kort sagt: en bauta, av det stillfarne slaget. Malvin sa alltid at de andre på avdelinga utnytta henne, men selv likte hun nok kanskje følelsen det gav av å være viktig?
På ei kveldsvakt blir Anna dårlig, og da sønnen til en gammel venninne dukker opp som stressa vordende far, blir hun så satt ut at hun ikke klarer å gjøre jobben sin. Situasjonen blir et øyeblikk kritisk, men tvillingene klarer seg, og heldigvis viser det seg at skadene mora blir påført sannsynligvis ikke vil gi henne varige mén. Litt tidligere samme kveld, hjelper Anna en annen mor på fødeavdelingen. Hun kan ikke få sagt hvor takknemlig hun er for den beroligende, støttende og trygge hjelpa hun fikk av Anna, men dette forsvinner altså helt i kaoset og kampen som oppstår  etter tvillingfødselen, og blir bare så vidt nevnt av en av kollegaene i forbifarten. 
Fødeavdelingen er allerede under sterkt press, den står i fare for å bli nedlagt, så det siste de trenger, er negativ omtale, avisoppslag og søksmål, så det enkleste for alle parter ville kanskje vært at Anna frivillig gikk ut i førtidspensjon?
Parallelt med denne nåtids-historien, får vi små drypp av Annas minner og forhistorie gjennom tanker hun gjør seg, og samtaler hun har med Ida fra jobben.

Dette er en nydelig, trist og troverdig roman om alt som betyr noe i livet. Den stor og den lille kjærligheten, den umulige kjærligheten, vennskap, tro, håp, ærlighet, misunnelse og kanskje kampvilje? Det er også en historie om det som ikke sies, om det man holder tilbake, ikke vil vite, ikke vil se. Om hva alle disse valgene man tar- eller lar være å ta- blir avgjørende for hvilken retning livet tar, hvordan man framstår og blir oppfattet. Om at det vi ser, ikke alltid sjelden er hele bildet.
Forfatteren har en fantastisk evne til å skape sterke og intense stemninger og følelser, uten at så mye blir sagt. Jeg trur det er mer antydningene og undringa som blir tillagt hovedpersonen som gjør teksten spesiell. Flere steder er det som om Annas tanker retter seg direkte mot leseren (lytteren) med spørsmål, refleksjoner eller påstander, dette gjør at man føler seg mer involvert enn man vanligvis blir i ei bok. 
Språket her er også verdt å kommentere. Det er litt dvelende, melodisk og kanskje litt høytidsstemt- kan man si det? At forfatteren leser på dialekt gjør det hele til en minneverdig lytteopplevelse.

Konklusjon:
Boka anbefales varmt, og lydbokutgava er rett og slett nydelig!
Hvis denne romanen er representativ for de andre novellene og bøkene forfatteren har skrevet, ser jeg lett for meg at vi skal bli bedre kjent etterhvert!

Topp med lydbok på topptur!

5 kommentarer:

 1. Så enig med deg! Jeg syns denne lydboka var fantastisk. Noen ganger syns jeg forfattere leser helt håpløst, men her er det som musikk i ørene på meg. Den stemmen er nok utrolig viktig for at jeg falt totalt for boka. Flott innhold også naturligvis.
  Det er rett å slett en god stemme oppbygningen, historien,tematikken, stemmeleie og helheten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Her er hele pakka veldig bra.
   Jeg nevnte det vel ikke i omtalen, men vanligvis er jeg ikke spesielt begeistra for "åpen slutt", men her var til og med DET helt riktig!

   Slett
 2. Jeg har kun lest "Fra jorden roper blodet" og den likte jeg veldig godt! Likte denne boken jeg også,og kjekt å høre forfatterens stemme. Skal lese papirboken før jeg skriver omtalen tenkte jeg.

  Men du? Hvordan liker du at det er Eirik Myhr Nossum, som skal være trener for skijentene? Jeg såg ikke den komme for å si det slik og vi får bare håpe at han har "baller nok" til jobben! Jeg er skeptisk og syntes at han har fremstått som litt puslete, i hvert fall når han var trener for Northug!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser de har "Fra jorden roper blodet" på ebokbib, så den skal jeg garantert lese- om ikke så altfor lenge, håper jeg. Det blir lett at bøker blir nedprioritert hvis det går for lang tid fra man "oppdager" noe fristende til man FAKTISK gjør alvor av leseplanene. Her skal det til både sjølvdisiplin og skjerpings ;o)

   Nja... Myhr Nossum har aldri hatt noen høy stjerne hos meg, men det faglige er vel på plass, så får vi håpe han gjør skepsisen min alvorlig til skamme! Mulig jeg har misforstått, men er det ikke herre-landslaget han skal være med å trene?? Hvis det virkelig er skijentene han skal ha ansvaret for, blir jeg enda mer i tvil om det kommer til å bli en langvarig affære...

   Slett
 3. Du har selvfølgelig rett! Det er herrene han skal være med å trene, sånn kan det går når man ikke trykker seg inn på artikkelen men bare leser overskriften! Uansett så er jeg veldig skeptisk, men det kan være at samarbeidet med Northug går litt mer knirkefritt. Blir spennende å se!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺