torsdag 7. april 2016

Jubelår!

Det har slått meg at det nærmest årlig er forfattere som jubilerer. Enten det er femti år sida noen debuterte, hundre år sida en storhet ble føst, to hundre sida en annen døde. Jeg har ikke gjort stort for å orientere meg i dette emnet, men ettersom Lydbokforlaget har slått til med nyinnlesinger av noen av Roald Dahls mest populære barnebøker, skjønte jeg at det måtte være noe på gang.
Hvem er mest sjarmerende?
Det stemte, han ble født 13. september 1916, og i anledning hundreårsdagen hans, har vi en glimrende anledning til å lese/ gjenlese noe av det han han har gitt ut.
Han er nok aller mest kjent for barnebøkene sine, mange er vel å betegne som klassikere, og en del av dem er filmatisert. (Med varierende suksess, hvis man skal tro på skriveriene som er å finne). Jeg kommer nok til å kose meg med noen av lydbøkene, men likevel trur jeg at jeg vil konsentrere meg om det han har skrevet for voksne. Noen biografiske historier i tillegg til de kjente småmakabre novellene.
Og nå kommer jeg til det geniale. Som mange helt sikkert vet, kan man når som helst og helt gratis gå inn på Nasjonalbibliotekets nettsider, og lese nær sagt alt som er gitt ut på norsk fram til 2000. Det betyr at alle bøker og historier skrevet av Roald Dahl som er oversatt til norsk, er å finne der, i tillegg til bøker og artikler skrevet OM forfatteren.

Foreløpig har jeg lest/ hørt disse tre bøkene
Matilda kom først ut i 1988. Den handler om ei smart og handlekraftig jente som elsker bøker, men som beklageligeligvis har foreldre som synes hun heller bør se på tv ettersom den de har er så ny og fin. De behandler henne skikkelig dårlig, men i beste Roald Dahl-ånd bestemmer hun seg for å sette en stopper for den dålige oppførselen deres. Da hun begynner på skolen, oppdager hun at rektoren hater barn over alt, og hun er så slem og ondskapsfull at hvis barna fortalte hvordan hun var til noen andre voksne, ville de sagt de fantaserte. Matilda synes selvfølgelig at de ikke kan ha det sånn, og da hun oppdaget at hun har noen helt spesielle evner, betemmer hun seg for å ta saken i egne hender.
Sjarmerende og oppfinnsomt om slemme voksne og smarte unger. Fin innlesing!
(Lydbok, kjøpt sjøl)

Den fantastiske Mikkel Rev, fra 1970. Denne husker jeg læreren vår leste for oss i matfri da vi gikk på barneskola, og da jeg fant en død rev rett ved skiløypa i påsken, måtte jeg bare hente fram boka på nytt! Den døde reven kunne jeg skrevet en hel del om, men jeg tviler på om det er mange her som er interessert i flåing, dissekering, diagnostirering, koking, preparering av kranier og den slags- eller tar jeg feil?
Boka var ganske så fornøyelig, om dumme, griske bønder som blir lurt trill rundt av smarte dyr som finner geniale løsninger på en uutholdelig situasjon. Fine illustrasjoner og fantasifulle scener gjør dette til ei typisk Roald Dahl-bok.
Denne boka er lest digitalt fra bokhylla til Nasjonalbiblioteket.

Dette trudde jeg var en biografi, men der tok jeg litt feil. Det viste seg at det faktisk er ei dagbok man kan skrive i sjøl, type "fødselsdags-dagbok", men i tillegg har forfatteren for hver måened skrevet litt om personlige opplevelser, barndomsminner, hva han liker (og misliker) med de forskjellige årstidene osv. I tillegg finner man illustrasjoner og smakebiter fra mange av de aller mest kjente barnebøkene, så sånn sett er dette en fin introduksjon til forfatteren og forfatterskapet.
(Lest digitalt på nb.no)
For å lese mer selvbiografi fra forfatteren, bør man nok heller gå for "Gutt" fra 1984 eller "På egne vinger" fra 1986. Det blir nok gjort i løpet av året, tenker jeg!

Tine har lest og skrevet fint og entusiastisk om "Danny og den store fasanjakten" (og ikke minst om hvordan hun fikk boka i hus!)- hvis dere ikke allerede har fått det med dere, bør dere  absolutt svippe en tur innom henne!

5 kommentarer:

  1. Jeg sier bare "Charlie og sjokoladefabrikken"! Mener NRK sendte den som føljetong i påsken i mange år- det var en flott tradisjon! Fikk lyst til å lese den pluss boka om tanta til R.D. Takk for tips :)

    M (du vet, som i Maria)

    SvarSlett
    Svar
    1. Herlig med slike fine barndomsminner! Lykke til med både Charle og tanta ;o)

      Slett
  2. Så gøy at du også "feirer" Roald Dahl for tiden, og takk for herlig peker :)
    Jeg hører på Matilda nå, og bestemte meg akkurat for å gå ned i sengen å høre, mens gemalen ser andre omgang av fotballen. Må også ta en tur i kjelleren etter barnas bøker, og har bestilt Gutt på biblioteket - masse god lesning fremover med andre ord :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Man blir for litt revet med når en begynner å grave i gamle skattekister! Kos deg med jubileum, Tine!!

      Slett
  3. Du har rett i at hvis en leter etter jubileer så kan man finne mange :-) Jeg visste ikke at det var 200 års jubileum for Roald Dahl. Men kan fortelle at jeg hvertfall har lest mange av bøkene hans. Matilda er min favoritt og filmen om den boken kan jeg se om igjen og om igjen :-) (Det er viktig å beholde barnet i en selv) :-)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺