onsdag 16. desember 2015

HELVETE HELLER. Kapittel én, for svarte.

SATAN! Jeg øver meg på å si sånt høyt. Har egentlig øvd i det stille en stund, men nå er det satans på tide å få opp volumet. Nå skal jeg  i hvert fall skrive kukord  som BALLEFAEN og GIGARASSHØL. Onde og aggressive ord som skal vise idioter hvor skapet skal stå.
Jeg er nødt til å se langt faen forbi at jeg her og nå skriver i en KLADDEBOK og ikke på en satans snasen laptop. Dette er hakke meg min eneste sjanse, og jeg må drite i format og satse på innhold. For jeg hadde nettopp en åpenbaring: Jeg er nederst. På planeten. Når det kommer til lykke. Jepp, dette sto jeg jaggu og tenkte for noen timer siden: Jeg er kloden Tellus´ mest ulykkelige menneske. Banna bein. Og under den nylånte haugen min av biblioteksbøker mynta på folk som er cirka femtiåtte, fant jeg denne retro kladdeboka. Har fått den påskolen for å greie ut om både det ene og det andre, men nå tar jeg jammen meg tak i dette klorbleika spetakkelet og begynner å skrive egne greier. Blir sikkert bare søppel, men det får ballefaen meg bare bære eller briste.
Dere skjønner at jeg bare måtte ta med de første avsnittene fra denne boka? Her er det pokker meg ikke snakk om å luske rundt grøten. Det er rett på sak, rett inn til kjernen, rett i hjerte. Og fra hjertet.
For ei stund sida skrev jeg om hvordan det gikk da jeg kjøpte ei fuglebok for å gi bort til jul. Det hadde ikke foresvevd meg i måneskinn at jeg skulle gå i den samme fella en gang til- og i hvert fall ikke etter så kort tid... Jeg leste dette innlegget hos Lena/ Les mye, og det var helt opplagt at den måtte bli årets julegave til E. (Leseponny, fjorten år- midt i blinken!) Så måtte jeg bare kikke litt da. Og lese litt. Og jeg hadde registrert at det er forfatteren sjølv so les, men jeg hadde ikke hørt på utdraget på Lydbokforlagets sider, så jeg gjorde det også. Bare for moro skyld, liksom... Men dere vet at når man først har lagret bankkortet på "Min side", så er det bare et par-tre tastetrykk å kjøpe lydfiler? Rett inn på mobilen. Dere har hørt tipset om å kjøpe julegaver du har lyst på sjøl, så blir det antakelig godt mottatt osv? He-he... Da ligger jeg forholdsvis godt an så langt- jeg har endt opp med å faktisk kjøpe det samme til meg selv nok en gang, ikke bare ønske meg det ;o)
Jeg kan leve godt med sånne "feller". Jeg har hatt denne på øret når jeg har gått tur med hundene, og banna bein: jeg har gått med så bredt glis, at hadde jeg møtt noen underveis, hadde de sannsynligvis trudd jeg ikke var helt vel bevart...

Til boka. Vanessa er femten år, bor sammen med mora i en kommunal leilighet i Oslo, mora drikker, tar piller, sover og ikke stort mer. Faren har gått ut og inn av fengsel og er ikke spesielt innvolvert i livet hennes. HUn hadde en gang en lillebror.. På skola er hun langt fra populær, og for sikkerhets skyld har det blitt bestemt at hun skal være med i ei gruppe som skal samles hos sosiallæreren en dag i uka. Det er da Vanessa bestemmer seg for å ta grep, hun FAKTA FAEN skal bli ny!
Dette er en sjarmerende, søt, fandenivoldsk, intens, truverdig, så, morsom, alvorlig og handlingsmettet historie om vennskap og mangel på venner, om hva det kan koste å ville holde maska, om foreldre som ikke følger opp, men at det også har forklaringer. Det handler om at man tross alt kan finne seg en plass og en identitet, og at enten så går det bra eller så går det forhåpentligvis over. 
Persongalleriet er fargerikt og levende, og hovedpersonen selv og de andre ungdommene i psyko-gruppa er nydelige- helt til å spise opp! Dette er ei sånn bok jeg blir litt lei meg av å lese, ikke fordi handlinga er så trist, men fordi jeg så gjerne skulle ha lest den da jeg selv var tenåring og kunne hatt godt av å se at det tross alt ikke er så ille likevel, at det kan ordne seg for snille jenter også.

Her er det superduper lett å konkludere. Denne må dere lese- eller kanskje aller helst høre. Andrea Bræin Hovig er jo en dyktig skuespiller og dermed også en eminent oppleser. Jeg står i fare for å tippe over mot skamros, men det får så være:
Dette er bok nummer 115 hittil å år, og jeg overdriver ikke når jeg skriver at dette er en av de mest fullkomne bøkene jeg har lest/ hørt så langt! Hvis bare mange nok leser denne, er jeg sikker på at den vil få nok nominasjoner til at den kommer på kortlista for bokbloggerprisen, og da kan jeg ikke skjønne annet enn at den ligger usedvanlig godt an til å vinne en pris!

Vanessa har forresten gjesteblogget på ubok.no, i tillegg finner dere de første sidene som pdf her.  Og "leseprøve" ligger som alltid på Lydbokforlagets sider.

GOD FORNØYELSE ♥

Lydbokforlaget/ Gyldendal, 2015
Spilletid 7 timer, 9 minutter/ 288 sider
Lest av forfatteren
Ungdomsroman
Begge utgavene har jeg kjøpt selv.

10 kommentarer:

 1. He-he... Må si jeg lurte litt da jeg så den overskrifta! For en flott åpning på ei bok- jeg har vært inn på lydbokforlaget og hørt klippet, og du har virkelig rett i at hun leser bra! Jeg er litt dårlig på lydbøker, men jeg fant den på ebokbib, så da her jeg sengelektyren klar!
  Takk for tips :)

  Mvh M. (som i Maria)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til! Du kommer til å elske både boka og folka!

   Slett
 2. Hehe....der gikk jeg rett på og tenkte, hva i all verden er det som foregår her? Boken har jeg lånt en gang før på ebokbib men leverte den tilbake ulest, men heldigvis var den ledig igjen nå og skal leses snart. Digger disse herlige innleggene dine, Berit :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he: av og til må man være litt tabloid for å tiltrekke seg oppmerksomhet ;o)
   Boka er virkelig i ei klasse for seg, og jeg håper virkelig mange får øynene op for denne, det fortjener både Vanessa, Andrea og ikke minst LESERNE!
   Takk for hyggelig tilbakemelding, Beathe ;o)

   Slett
 3. Og eg som hadde tenkt å lese vaksenbøker litt no. Måtte høyre på lydklippet, flink lesar og artig forteljarstemme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neinei- du må jo lese denne først, klart det! Denne kommer du til å like!

   Slett
 4. Jeg har egentlig lånt denne på ebib, men siden du skryter sånn av lydboka(og jeg også har kortet lagret) så har jeg herved gått til innkjøp av den. Enten er jeg lett påvirkelig, ellers så er du knakende god på bokanbefalinger - jeg stemmer på det siste alternativet :D ;)

  SvarSlett
 5. Takk for link! Fantastisk bok! Og ikke noe dårligere omtale.

  SvarSlett
 6. Jeg ble litt paff over overskrifta, men så ble jeg veldig glad over å få tips om denne boka! Må skaffe meg den før jul! Bør ha tid nå, da jeg er ajour med juleforberedelsene.

  SvarSlett
 7. Andrea Bræin Hovig21. desember 2015 kl. 11:45

  Så rørende og hyggelig tilbakemelding! Jeg ble VELDIG glad for den.
  Andrea Bræin Hovig.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺