fredag 6. januar 2017

Nytt år og nye muligheter!

2016 kom og forsvant. Heller ikke det ble året da jeg rakk å lese alle bøkene som fristet. Noen står fortsatt ulest i hyllene, enkelte ble levert tilbake uåpnet, andre ble aldri engang lånt... Det er en god ting at bøker ikke er ferskvare, men jeg har likevel en idé om at man bør prøve å lese bøker man går til anskaffelse av innen rimelig tid. Om bøkene ikke forandre seg, så gjør selvfølgelig leseren det! Det vil være skrekkelig synd om man utsetter ei bok man på anskaffelsestidspunktet ville elsket, så lenge at man har forandra seg så mye at boka blir en nedtur. Da har man jo på en måte snytt seg selv for en glimrende leseopplevelse- og kanskje helt uten at man kan være sikker; var boka virkelig en skuffelse, eller leste jeg den for sent? Så blir man gående der og gruble... Dette er forresten grunnen til at jeg kvier meg for å lese gamle favoritter på nytt. Jeg vet jo at bøkene ikke har endra kvaliteter, men jeg selv kan jo ha blitt en annen person, og ved gjenlesing kan jeg dermed frata meg selv en karamell jeg har kunnet suge på fram til gjenlesinga og den potensielle nedturen finner sted.

Sååå... litt regning og noen raske overslag har gitt meg denne planen:
I 2016 endte jeg opp med 93 bøker, litt færre enn jeg hadde (vage) ambisjoner om, men uansett gir det et snitt på 1,77 bok per uke. Just nå, er det pluss/ minus femten bøker jeg virkelig vil prioritere. Noen har jeg fått, noen er lånt (de haster det mest med) noen er kjøpt, noen husker jeg ikke engang hvordan havna her:
 • Korset, av Sigrid Undset BOKHYLLELESING MARS
 • Et helt liv, av Robert Seethaler X
 • Hviskeren, av Karin Fossum X
 • Hvert øyeblikk er vi fortsatt i live, av Tom Malmquist Levert tilbake på biblioteket ulest
 • Alene sammen, av Abraham Verghese BOKHYLLELESING OKTOBER
 • Simon og stjernene, av Nathan Filler X
 • Minnesota-trilogien, av Vidar Sundstøl X
 • Stillhet i støyens tid, av Erling Kagge X
 • Advent, av Gunnar Gunnarsson X
 • Max, Mischa og tetoffensiven, av Johan Harstad (Vinterferie-bok)
 • Sauebondens liv, av James Rebank BOKHYLLELESING FEBRUAR
 • Drømmer fra Texaco, av Cathrine Evelid X
 • Maretorn, av Tone Almhjell X
 • Heime mellom istidene, av Guri S. Botheim X
 • Ren snø, med Vidar Kvalshaug som redaktør X
Hvis jeg holder samme lesetempo som i fjor, og jeg ikke blir distrahert av (for mange) nye fristelser, skal det la seg gjøre å bli ferdig med disse sånn omtrent til vinterferien i slutten av februar. Det burde jo være mulig, men erfaring tilsier at det svært ofte er langt fra Bør til Gjør...
Et lite halmstrå er at Hedda kan sette i gang en ny runde med bokhyllelesing. Da kan jeg forhåpentligvis "spare" noen av disse til et dertil egna tema.
Bildekilde
Det viktigeste er kanskje å kose seg med bøkene. Det skal jeg så absolutt gjøre- også håper jeg at jeg kan holde meg selv såpass i ørene at jeg klarer å blogge om de bøkene det er verdt å blogge om. Det er fortsatt slik at et kort innlegg med ris og ros er bedre enn de grundige, analytiske innleggene som aldri blir ferdig! Jeg har fundert mye på om det finnes en slags mal som gjør det litt lettere å sette seg ned og skrive, mendet eneste jeg kommer fram til, er jerndisiplin- hvilket jeg slett ikke har. Inntil videre får jeg prøve å følge et tips jeg fikk av Beathe en gang: Skrive starten på bloggposten med en gang jeg begynner på ei nye bok, da er det liksom "bare" å fylle på med litt synsing og noen linker til slutt... Bare... Liksom...

Nu vel.. Året har bare så vidt åpna, og det er tid nok til både gode og dårlige bøker samt opp- og nedturer på skrivefronten. Jeg krysser fingre for mest mulig gode leseoppleveler, stabil og strukturert skrivelyst- og selvdisiplin i bøtter og spann! Gi meg gjerne en dytt og et hint hvis dere merker at det sklir ut ;o)

2 kommentarer:

 1. Jeg forsøker også å starte på en bloggpost for hver bok. Denne uka hadde jeg en opprydding, 90 kladdinnlegg, ikke bare fra 2016 altså, har blitt til 23. Kanskje blir det noen samleinnlegg, men noen måtte bare slettes. Hensikten min var god, men gjennomføringsevnen var heller dårlig. Ønsker deg hell og lykke til med prosjektet, du er sikkert mer disiplinert enn meg vil jeg tro :)

  Saueboka og Minnesota-trilogien er bøker jeg har lagt meg på minne, de er jeg veldig nysgjerrig på om kan være noe for meg.

  Let a new year of reading begin!

  SvarSlett
 2. Godt Nytt År til deg :) Jeg har funnet ut at jo større forventninger jeg har til meg selv, jo mindre blir lese og bloggelysten. Merkelig det der, altså. Så i år har jeg bestemt meg for at det får bli som det blir, og klarer jeg målet mitt på 52 bøker, så får det være en stor bonus. Ha en super helg :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺