søndag 21. september 2014

Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa, av Tine J. Sir
Kvalshaug Forlag as/ Juritzen Forlag
2014
90 sider, kortroman
Leseeksemplar fra forlaget.

Når man leser denne romanen, kan man fort ende opp med å tru at den er biografisk, hvilket den neppe er. Den blir kun omtalt som roman, både i forlagets presentasjon, og i Dagbladets debutant-oversikt tidligere i høst.

Barnebarnet, jeg-personen, hjelper besteforeldrene med å flytte ut av boligen de har hatt i alle år. Bestemor skranter, både fysisk og mentalt, og det blir for tungt for ektefellen å ta seg av henne alene. I løpet av rydd- og kastprosessen, finner de en gammel eske som bestemoren vil ha med seg til institusjonen, hun åpner den ikke for å se hva den inneholder, og hun nekter de andre å kikke nedi den. Først da hun har gått bort, får de vite hva den inneholder.
Til tross for - eller kanskje på grunn av hemmeligholdelsene, begynner bestemoren å fortelle om ting som skjedde sommeren 1973, den sommeren hun forlot familien sin for å bo og jobbe i Oslo i fire uker. Det var den sommeren Frank Zappa spilte på Kalvøya, og det var den sommeren hun skjønte at hun ville ha en egen stemme, ikke være et ekko.

-Jeg gjør ikke dette for være slem.
Hun fyller glasset til Helge.
-Jeg reiser ikke fordi ikke elsker deg lenger.
Han begynner å snakke om sin dårlige samvittighet og roser henne for alt hun har gjort for ham og jentene disse årene.
-Du trenger ikke få det til å høres ut som om jeg aldri kommer tilbake igjen, kjære deg. Det er bare fire uker det er snakk om. Det er ikke noen stor greie, lyver hun, for å betrygge ham.


Hva synes jeg så om denne vesle kuriøse boka? Jeg har prøvd å være litt mer kritisk enn jeg pleier å være, for som jeg har nevnt tidligere, er jeg veldig lett å begeistre! (Det er jeg selvfølgelig godt fornøyd med, men det skader vel heller ikke å ta på seg litt kritiske briller av og til?)
Jeg fant til slutt to ordvalg som jeg personlig syntes var litt rare- og det var det eneste jeg fant å kritisere... Boka er underfundig, original og stillferdig. Jeg likte den fiffige ideen om at noe kanskje kan ha skjedd mellom bestemoren og Zappa. Jeg likte at perspektivet veksler mellom jeg-presens og hun-presens, der sistnevnte er bestemorens fortelling fra -73. Jeg likte de litt vage og usikre antydningene og gjetningene, og jeg likte slutten veldig godt! Slutten er uventa og faktisk det som rørte meg litt ekstra og som løfta boka opp enda et par hakk.
Jeg konkluderer med at unge Sir har debutert med en godt gjennomført og original roman. Anbefales!

PS! Hvis du heller vi sjekke ut smakebiter fra andre bøker, er det et godt tips å besøke Mari og bloggen Flukten fra virkeligheten!

18 kommentarer:

 1. Den låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Enig med deg, idèen er fin, hvorfor skal ikke en dame i sin beste alder ta seg en liten husmorferie? Det er noe med det vage som får meg til å stusse. Jeg liker at historien er tydelig med minst mulig antydninger og gjetninger. At du er lett å begeistre skal du ikke være flau av, det viser bare at du er flink å velge deg ut bøker etter din egen smak :) Ha en super søndag Berit!

  SvarSlett
 3. Låter som en spännande berättelse att ta del av :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakebiten, låter annorlunda.

  SvarSlett
 5. Denne kunne jeg tenke meg å lese. Jeg elsker gamle familiehemmeligheter :)

  SvarSlett
 6. Denne står på listen over bøker jeg skal lese i høst. Den høres både spennende og interessant ut, og jeg fikk ikke mindre lyst til å lese den etter å ha lest innlegget ditt :-) Jeg tar gjerne i mot bok, men Lene var før meg til å si at hun hadde lyst til å lese den :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Dette er en bok jeg kunne tenke meg å lese, men ser at to stykker var før meg i køen. Herlig innlegg og jeg får ikke mindre lyst til å lese den etter dette innlegget. Virker som en meget interessant bok. Ønsker deg en super søndag videre, Berit!

  SvarSlett
 8. Låter intressant, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten! Jag blev lockad att läsa den här boken bara av det du skrev :-)

  SvarSlett
 10. Det låter som en intressant bok, Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Denne må jeg jo lese, ble nysgjerrig på den slutten:) Takk for smakebiten! Ha en fin søndag!:)

  SvarSlett
 12. Annorlunda och intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 13. Har blivit besviken på de senaste söta underfundiga böckerna jag läst, så tänker att jag hoppar över dem ett tag tills jag blir på annat humör (eller tills jag blir oemotståndligt lockad, vilket som nu kommer först).

  SvarSlett
 14. Åh den skulle jag vilja läsa.

  SvarSlett
 15. Tusen takk for en flott omtale. Det gjør meg glad at du likte den. Dette er første omtalen jeg har lest av boka, så for meg var det en enorm øvelse i beherkelse å ikke hoppe til slutten (Litt som en spennende roman). Et kritisk blikk setter jeg alltid pris på. Det øker forventingene og kravene til meg selv i neste skriveprosjekt.
  Igjen, tusen takk skal du ha for at du leste.

  Alt godt

  Tine J. Sir

  SvarSlett
 16. Låter väldigt intressant. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺