søndag 17. mars 2013

En smakebit fra Hele livet på en dag

I går kveld avsluttet jeg Alyson Richmans aldeles uforglemmelige roman Hele livet på en dag, som jeg vant i Bokelskerinnens jubileumskonkurranse tidligere i vinter. Aldri før har en lørdagskveld vært å full av tårer. Aldri før har jeg brukt så mange papirlommetørklær for å komme meg gjennom de siste sidene i ei bok... Jeg skal forsøke meg på en skikkelig omtale av boka, men inntil videre skal dere få en smakebit fra bokas første del. Lenka og Josef har akkurat møtt hverandre, de er jøder i Praha, unge, lykkelige, livet er problemfritt, himmelen blå, og de er uvitende om alt det grusomme som skal komme.
"Ja!" sa jeg og klarte ikke å la være å knise.
Han lo. Og i latteren hans hørte jeg lykksalighet. Jeg hørte føtter som danset, raslingen av virvlende skjørt. Lyden av barn.
Er det det som er det første tegnet på kjærlighet?
I personen skjebnen har bestemt at man skal elske, hører man lyden av dem som ennå ikke er født.
Jeg kårer Hele livet på en dag til årets hittil beste, og unner dere alle å lese denne! Den er grusom, nydelig, rystende og uforglemmelig, det har jeg jo allerede skrevet, men jeg skulle jo egentlig ikke si så mye mer akkurat nå...

Hos Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten er det som alltid på søndag åpent hus og tapas- eller sagt på en annen måte: Smakebit på en søndag! Vel verdt et besøk, og er du heldig kan du oppdage skjulte perler, nye bekjentskap eller kanskje gjensyn med en gammel (glemt?) favoritt ;o)
   NYT DAGEN, GODTFOLK!

19 kommentarer:

 1. Hmmm.....årets hittil beste? Har den på listen min over bøker som må/bør kjøpes og det er ikke få bøker på den listen,men hvem bryr seg vel om det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Både god og viktig bok, faktisk! Viktig at grusomhetene som skjedde i denne perioden aldri blir glemt, og da trur jeg kanskje romaner treffer et publikum som ikke er like entusiastiske når det kommer til dokumentarer og tjukke, tunge faktabøker.

   Slett
 2. Ja, der reiste jeg meg for å notere tittelen. Det er mye fra 2 verdenkrig, men det var jo en viktig tid i historien vår. Takk for fristende smakebit, og ha en fin søndag videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Andre verdenskrig er absolutt et kapittel i historien vår som vi ikke må glemme. Det blir jo færreog færre igjen som opplevde den, så da er blir det kanskje enda viktigere med godt skrevne romaner som kan gi liv til historien?

   Slett
 3. Har inte hört talas om denna bok, men tack så mycket för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sikkert at den er oversatt til svensk? Anbefaler den uansett! En nydelig og tankevekkende bok!

   Slett
 4. Åh, for en nydelig smakebit! Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du finne tid til å lese den! Trur dette er ei bok du kommer til å like ;o)

   Slett
 5. Hela livet på en dag är en tankvärd och vacker titel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tittelen viser til ekteskapsløftet; om å dele godt og vondt til døden skiller en fra hverandre. For Josef og Lenka ble livet som ektefolk svært kort. Enig med deg at tittelen er både vakker og tankeverdt. (Det siste er et ord vi ikke har på norsk, det burde vi innføre, for det har jo en annen betydning enn "tankevekkende" som vi kanskje ville brukt!)
   Tak for dagens ny-ord!!

   Slett
 6. Oj, oj, nå ble jeg nyskjerrig..en skikkelig tåreperse..:) *noterer*

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt nok av både snørr og tårer, men heldigvis ikke bare fordi det er trist og håpløst!
   Håper du også får tid til å lese denne!!

   Slett
 7. Tack för smakbiten. Den var verkligen fin. Det låter som om det verkligen är en stark bok!

  SvarSlett
 8. En nydelig smakebit. Kanskje det er det som er kjærlighet? Lyden av de som kommer etter oss i armene til den vi skal skape dem med? Vakkert var det hvert fall.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 9. takk for smakebit/boktips :) boken er notert :)

  SvarSlett
 10. Så bra at du fikk en så god leseopplevelse. Jeg ble også veldig grepet av denne, og den skildret en bit av 2, verdenskrig jeg ikke hadde lest så mye om, eller skal jeg heller kalle det et geografisk sted. Forøvrig er tittelen på norsk bedre enn den engelske, The Lost Wife, synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg la merke til at tittelen var helt "ny" i forhold til originalen. Som deg synes jeg ikke den tjente så mye på det, men det er vel ikke sikkert "En tapt kone" hadde blitt en slager heller...? Framsida på den norske er veldig fin, da! Der har det norske forlaget gjort et bra valg!!!
   Hva mer var det jeg skulle si? Jo: TUSEN TAKK!!

   Slett
 11. Allerede før jeg leste denne smakebiten så var denne boka på må lese lista mi:). No fikk jeg bare enda mer lyst å lese den...

  SvarSlett
 12. Årets beste - det får en si! Den må jeg sannelig sette på leselisten, takk for tips :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺