lørdag 17. mars 2012

Jenta som dykket inn i jordas indre

Sabina Berman

Aschehoug Forlag, 2011
252 sider.


Dette er meksikanske Sabina Bermans debutroman, utgitt i over tretti land- mon tro om hun kunne forestille seg det da hun satt og skrev historien om autistiske Karen, delfiner, tunfisk og tunfiskfabrikker i Mexico? Neppe, men tenk for en følelse det måtte være da ballen begynte å rulle og bokstablene vokste seg høyere og høyere!!

Det begynner med at Isabell drar til Mazatlán hvor hun har arvet en tunfiskfabrikk etter søsteren. Hun finner ikke bare fabrikken, men også et det som på 1800-tallet hadde vært et herskapshus, et fransk palass, men som nå ligger halvveis i ruiner. Dessuten oppdager hun en ting den første natta hun sover i huset, en ting som skal vise seg å være ei jente, møkkete, ustelt, med arr og brennmerker på kroppen- men helt uten språk.
Isabell gir jenta navnet Karen, tar seg av henne, sender henne på skole, tar henne med til tunfiskfabrikken og gjør ellers alt hun kan for å forberede henne på at en dag blir det hun som skal ta over alt sammen.

Fra side 149, der Isabell forklarer Karen hva testingen av henne har vist:
For å oppsummere, sa tante, befinner du deg i følge 90 % av standardtestene for intelligens et sted midt mellom åndssvak og idiot, men på 10 % av dem befinner du deg i toppsjiktet av verdens befolkning. Så vi skal følge Goulds oppskrift, og det skal vi gjøre som følger. Kom, len deg fram og se på at jeg gjør det.
Jeg lente meg fram mot dataskjermen. Tante trykket inn et par taster, og så var det bare de blå resultatene igjen.
La oss glemme de 90 prosentene, de røde tallene som representerer dine svakheter, og satse på de 10 blå prosentene som viser dine uslåelige evner. Hva synes du om det?
Historien blir ført i penn av Karen som nå har passert førti år, noe gir et fantastisk morsomt perspektiv! Hvor mye vet vi egentlig om autister? De liker ikke fysisk kontakt med andre mennesker, de reagerer ofte med å bli krakilske, har ofte dårlig utviklet språk, har ikke evnen til verken forstille seg eller forestille seg- men de kan altså ha helt eksepsjonelle evner på helt spesielle områder. Alle disse elmentene bidrar til å gjøre historien usentimental, trist, morsom, overraskende, underfundig, lettlest, underholdende og helt spesiell. At man i tillegg får en  innføring i aquakultur, tunfiskproduksjon, klimautfordringer og ikke minst ubetalelige foredrag om Darwin kontra Descartes gjør dette til en flott leseopplevelse!

Anbefales! Spesielt til andre som er interessert i miljø, natur, mennesker, psykologi og/ eller politikk- så da gjelder det vel de aller, aller fleste!


2 kommentarer:

  1. Flott omtale:-)) Likte godt denne boken her og veldig spesielt at det er skrevet fra Karen sitt ståsted.

    SvarSlett
  2. Jeg likte boka veldig godt, og ga den terningkast 5 - en flott leseopplevelse!

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺