torsdag 20. april 2017

Hagen for små begynnelser - Hils på Lilli ♥

Hagen for små begynnelser
Av Abby Waxman
Lydbokforlaget/ Aschehoug, 2017
Oversatt av Bente Rannveig Hansen
Spilletid 8: 53
Lest av Karin Okkenhaug Seim
Lydboka har jeg lånt på biblioteket.

Noen bøker treffer en rett i hjertet, og noen litterære personligheter får man et mer personlig forhold til enn andre. Dette er ei av de bøkene - med akkurat de menneskene som kommer til å følge meg lenger enn langt, både i tid og kilometer. En smule kryptisk? La meg forklare!

Vi har i sånn cirka to år snakka om at vi må begynne å sende ut følere for å adoptere et nytt familiemedlem. For oss betyr det hund, og denne gangen var det elghund vi ville ha/ trengte. Med ett gikk det veldig fort, i slutten av februar fikk vi nyss i et kull som hørtes utrolig bra ut, og ikke lenge etterpå ble vi forespeila at vi kanskje kunne få kjøpe en tispevalp. Dvs. hvis det ble mer enn ei tispe... Mars kom, og dermed ble det valpefødsel- med hele fem tisper og tre hanner. De som kjenner meg vet at jeg har lett for å bli revet med, spesielt når det er firbente det dreier seg om, og tankene begynte å surre for å finne et fint navn som kunne passe til en hund vi enda ikke kjente. Navnet må klinge fint, ikke være altfor vanlig, det må være lett å uttale og ikke minst ha lyder hunder hører lett. PLING! Jeg vet ikke hvor det kom fra, men plutselig visste jeg at vår lille elghundhvalp er Lilli! Med dobbelt L og I til slutt. Lilli.

Nesten som Lili, hovedersom i "Hagen for små begynnelser", lydboka jeg hadde bestilt på biblioeket, men enda ikke fått da navnet ramla ned i hodet mitt :) Nå er boka hørt, og det er mulig leseopplevelsen min er prega av navneliketen og at Lili også har hund, men altså: dette er en av de beste feel-good-bøkene jeg har hørt! Den er bare tvers igjennom morsom, hjertevarm og skjønn: menneskene som møtes der, måten de møter hverandre på, hvordan de møter utfordringene... Fornøyelige refleksjoner og replikker, kostelige scener, rørende omtenksomhet. Denne anbefaler jeg virkelig!!

Dette skriver forlaget om boka:
Fargerike Lili har glimt i øyet, hendene fulle og det hender det går en kule varmt i familien. En ettermiddag krangler hun med ektemannen Dan. I neste øyeblikk ser hun ham dø i en tragisk bilulykke rett utenfor kjøkkenvinduet.
Lili legges inn på psykiatrisk avdeling.
Tre år senere har hun stablet på beina en tilværelse som barnebokillustratør, hun er mor til to små jenter og søster til skjønne, støttende Rachel. Hverdagen fungerer tilsynelatende normalt. Hvorfor kjenner hun seg da fanget i en endeløs sirkel av selvmedlidenhet og stress?
Så sender sjefen henne på et kurs i grønnsaksdyrking. Nye venner, nye opplevelser og kanskje til og med spirende kjærlighet; i hagen for små begynnelser er det noe som løsner og Lili kjenner at det kanskje finnes et nytt liv - uten Dan.
Hils på vår lille Lilli- innlemmes i flokken om ikke så altfor lenge!!
Så... Som dere skjønner: ei bok jeg ikke kommer til å glemme. 
Ei bok jeg synes dere skal unne dere!

Med Lilli i hus, blir det nok ikke noe av de mest utfordrende fjellturene i år.
Denne sommeren blir det nok mest lek og kos, i tillegg til å bli kjent, spise, sove og vokse for å legge grunnlaget for alle turene og eventyrene vi skal oppleve i årene som kommer.
Kanskje dette kan bli sommeren hvor vi får litt dreis på utearealet rundt huset- 
ikke en hage for små begynnelser, men en begynnelse for små hager?

10 kommentarer:

 1. Noe så nydelig- Lilli, altså! Lili vet jeg ingenting om enda, men jeg kommer vel til å stifte bekjentskap med begge to etterhvert :)

  M. (som i Maria) (igjen)

  SvarSlett
 2. Gratulerer med hund i huset, jeg kan godt skjønne at du falt for denne boken med tanke på navnet. Jeg har også lest den, men uten den personlige referansen, ble jeg nok ikke like begeistret som du ble :)

  SvarSlett
  Svar
  1. EI lettlest bok med et fornøyelig innhold, men i grunnen er jeg ikke så overraska over at jeg er mer begeistra enn deg. Kanskje timiming og personlige referanser er ekstra viktig for denne boka? Da tenker jeg selvfølgelig ikke på ett enkelt navn, men generelt, bakgrunn, personlige erfaringer, noe så enklet som tid og sted. Spent på hva du skriver om den!

   Slett
 3. Vovv! Så søt hundevalp!
  Jeg har vært ivrig hundeeier i en over tyve år, med to boardercollier som fikk valper så kjenner følelsen. Nå har vi sluttet med sauer og hundene fikk være med på flyttelasset til byen. Men så gikk det slik det måtte gå, en dag dro vi på hundeklinikken og avlivet begge de gamle gode vennen våre. Den ene var blitt blind og den andre kreft. Da bestemte vi oss for aldri mer, men hjertet er bløtt hver gang man ser slike nøster. Lykke til med ny familiemedlem!

  Boka har jeg aldri hørt om!

  SvarSlett
  Svar
  1. Engang hundemenneske- alltid hundemenneske! Jeg kan ikke se for meg et liv uten hund, men jeg kan forstå at noen likevel finner ut at det kan bli for mye; det blir et valg, og det skal man respektere! Tenker ofte på det når jeg hører folk kommentere det ene og det andre når de synes andre velger "rart", "feil" eller "ufornuftig"; Hvem er de som mener seg kvalifisert til å vite hva som er rett for andre?
   Boka likte jeg veldig godt, og jeg synes absolutt du skal få med deg lydbok-utgava! Dyktig oppleser gjør det til en ekstra fin opplevelse ;o)

   Slett
 4. Så nudelig liten hund. Gratulerer:)
  Boka har jeg i hylla, og nå ble jeg påmnnet og fristet til en aldri så liten feelgoodeopplevelse på lesesfronten:) Takk skal du ha.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid hyggelig å kunne gjøre andre oppmerksom på ei god bok- eller å minne om at den bør opp på prioriteringslista ;o)

   Slett
 5. Åh, for en nydelig liten krabat. Denne boken har jeg ikke hørt om før, men den hjertevarme omtalen din gjorde at den nå er ført opp på leselista! God lesehelg til deg fra meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre at du også lot deg friste- denne er jeg temmelig sikker på at du kommer til å like!
   God helg til deg også, Anette :)

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺