fredag 11. desember 2015

Adventskalender fra vinterarkivene

Fra vinterarkivene av Merethe Lindstrøm

Lydbokforlaget/ Forlaget Oktober, 2015
Spilletid: 7 timer, 52 minutter/ 223 sider
Lest av Marika Enstad
Lydfil fra forlaget suplert med e-bok fra biblioteket.
Fantastisk forsidebilde- fantastisk tittel! For meg ble det uimotståelig :o)

På onsdag hadde Beathe et adventskalender-innlegg innlegg om bøker som krever ekstra mye av leseren, og forrige uke skrev jeg selv om utfordringene jeg fikk da jeg begynte på Merethe Lindstrøms nye selvbiografiske roman "Fra vinterarkivene". Det er godt å vite at det ikke bare er jeg spm møter motstand på litteraturfronten!

Etter de første krøkkete forsøkene, leste jeg et par anmeldelser, og jeg sytes vel kan hende det gjorde at det gikk litt lettere- eller  kanskje jeg heller skal si at det ble litt lettere å slå seg til ro med at det er en litt mer krevende tekst enn jeg er vant til?
Nu vel, hvordan det var eller ikke var; jeg har hørt hele lydboka, som forøvrig er usedvanlig godt lest av Marika Enstad- et nytt bekjentskap fra lydbokfronten, og absolutt en positiv overraskelse!
Jeg begynte med å lese i e-boka, og teorien var at ved selvlesing kunne jeg ta meg litt ekstra tid til å komme inn i handlinga, men jeg hengte meg nok for mye opp i detaljer og fikk ingen god flyt. Flyten kom først da jeg satte meg ned med litt strikking og lot lydboka gå uavbrutt- plutselig var alt tindrende klart! Det ble på en måte å høre lydbok på samme måte som jeg leser dikt: Da leser jeg fra a til å, og enten går diktene inn, eller så slår jeg til ro med at diktet ikke er for meg, men forhåpentligvis for noen andre... Det skulle til slutt vise seg at "Fra vinterarkivene" var ei bok for meg likevel!
Boka er som tidligere nevnt en selvbiografisk roman. Linstrøm har tatt med seg mann og barn og flyttet til et hus på landet, jeg tolker det som at hun håper at det skal være bra for dem alle. En ny start? Spørsmålet er om det finnes noe slik som en ny start, eller om alt bare er en fortsettelse. Samlivet med Mats er fylt av både kjærlighet, sorg, oppgitthet, sinne, frykt og en evig kamp for å holde seg flytende og å få endene til å møtes. At de etterhvert får barn gjør kan hende livet rikere, men det gjør det definitivt ikke enklere (-igjen: min tolkning!). Lindstrøm lever i stadig angst for at Mats skal gjøre alvor av å avslutte livet sitt, og hun er redd for at de skal overføre problemene til barna sine- slik deres egne foreldre hadde gjort, som en slags arvesynd. Dette farger hele historien, det er som om den fortelles gjennom et filter som gir alle scener et skremmende preg. Alt her er nemlig ikke bare forvirring og frykt, det finnes stunder som er gode også, men jeg antar at likså vel som at leseopplevelsen preges av dette "skremme-filteret", blir livet til de som lever med denne angsten faret av det. Man kan liksom aldri slippe gleden helt fri, man holder bestandig tilbake litt, for man kan aldri vite... Følelsen setter seg som ei klo i magen.
Historien er bygd opp av mange små episoder fra forskjellige epoker i Merethe og Mats´ fortid. Det velskes mellom jeg, vi, han, hun, du, de osv og det er ikke bestandig like lett å vite hvem det egentlig er som forteller fra hvilken peroide, men i lydbokutgava plukker man raskt opp tråden hvis man skulle være uheldig å miste den. Jeg antar at det er tilfelle i papirboka også, da kan man jo lett bla noen sider tilbake for å hente seg inn igjen.

Etter å ha gått noen runder både fo rå komme inn i og for å fordøye denne romanen, er jeg langt på vei enig i det mange anmeldere har skrevet. Poetisk, sterkt, ubehagelig, personlig, grusomt-vakkert.
Dette er ei bok jeg setter mer og mer pris på etterhvert som jeg får litt avstand til den. Jeg trengte den avstanden tror jeg, det er enkelte scener her jeg gjerne kunne vært foruten, men alt i alt, ender jeg opp med at den ender opp i kategorien "anbefales"- med god margin. Begge forlags-linkene fører bl.a til smakebiter fra boka, i tilleg kan man høre forfatteren les fra boka si. Gi boka en sjanse, er mi oppfordring! Pass bare på å lese/ høre den da du har litt ekstra tid så du får kontinuiteten den fortjener, i hvertfall i begynnelsen.

8 kommentarer:

 1. Der sa du det, litt ekstra tid, og det er noe jeg ikke har om dagene! Så ingen god idè å begynne på en krevende bok rett før jul er dagens motto, tenker jeg. Denne boken har jeg siden Tine var så snill å gi meg et eksemplar. Jeg skal lese den men ikke før i januar, tidligst.. Det kan være fint med bøker som gir en litt motstand men da bør man ha tid til det rett og slett. Jeg kjenner at jeg ikke er i lesemodus for tiden i det hele tatt, det har svingt veldig denne høsten her hos meg, og da hjelper det ikke med voldsom motstand i bøkene.Takk for link til innlegget mitt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du allerede har boka stående, bør du absolutt prioritere denne en gang du ser at du har litt ekstra overskudd av tid og konsentrasjon- Den var litt krevende å komme inn i, men desto bedre når den først tar tak!

   Slett
 2. Alltid godt med bøker en ikke kjenner! Jeg leser gjerne, men akkurat nå er det litt andre ting som skjer...

  Hyggelig at du vil bli med på utlodning hos meg! Kanskje du kan børste støvet av symaskinen igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok ingen som rekker over alt- noen ganger blir det bøker, andre ganger sying eller annet håndarbeid. Det beste er så klart hvis man finner ei god lydbok som kan kombineres med litt puslearbeid ;o)

   Slett
 3. Jeg likte veldig godt boka hennes, "Dager i stillhetens historie" og her er det noe av den samme problematikken skjønner jeg. Takk for tipset, den skal jeg få med meg. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. "Fra vinterarkivene" bygger kanskje litt videre på "Dager i stillhetens historie"? Jeg husker ikke så mye av handlinga av boka hun vant både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for, men jeg husker jeg likte den godt, og den var nok litt lettere tilgjengelig enn denne. Mulig jeg må hente den fram igjen- en god ting kan jo ikke repeteres for ofte ;o)
   God helg til deg også!

   Slett
 4. Jeg har også opplevd å møte bøker jeg føler går litt over hodet på meg. Men av og til møter jeg lydbøker som gjør det og da må jeg nesten gå over til å lese dem. Jeg er ikke flink til å høre på lydbøker fordi tankene mine vandrer så lett, det vil si at jeg sliter med konsentrasjonen. Da er det lettere å lese synes jeg :-)

  SvarSlett
 5. Jeg slet voldsomt med denne, og ble veldig skuffet siden jeg har likt det hun har skrevet før. Får se om jeg har ork til å ta den frem igjen (ja, for jeg har et eksemplar til)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺