søndag 23. september 2012

Smakebit og evig søndag

I siste liten for en smakebit, men jeg tenkte at hvis jeg slo sammen Maris smakebiter på søndag og en kort omtale av Linnea Myhres debutroman Evig søndag, ble det omtrent som å slå to fluer i en smekk- og jeg kan gå å legge meg og lese videre i en av de andre bøkene jeg holder på med..!


Linnea Myhre er ungjenta fra Molde som er kjent for (den nå avslutta) bloggen "Alt du vet er feil". Der blogget hun bl.a om utfordringene hun har hatt med depresjoner- og ellers alt hun hater, som visst nok er det meste, bortsett fra moren og fuglen Twitter.

Tilfeldigheter gjorde at Linnea fikk time hos en psykiater på nyåret 2011. I boka skriver hun bruddstykker som til sammen viser leseren hvordan det kommende året ble. Besøk hos psykiateren, reiser hjem til moren i Molde, forsøk på å gjøre noe "vettugt" på jobben i NRK, timer med vandring i matbutikker, uviljen mot å ha kontakt med andre mennesker, fokuseringa på mat, trening, slanking, soving, piller, å få tida, timene og dagene til å gå.
Det fascinerer meg hvordan Linnea med å fortelle så lite som hun faktisk gjør her, kan få sagt så mye og beskrevet situasjonen så godt! Jeg ser for meg at hun legger fram en del puslespillbiter. Ikke alle som trengs for å legge hele bildet ferdig, men nok til at man ser hva det forestiller.

Eksempel 1: 13 ord fra 13. Januar, side 13:
Jeg våkner hver eneste morgen. Hadde jeg kunnet velge, ville jeg latt være.

Så presist. Så kort. Så nøkternt. Så fælt.

Eksempel 2: fra 21. Mars, side 48:
Etter å ha spist frokost sovnet jeg på sofaen. Tre timer senere gikk jeg på jobb. Jeg gjorde ikke noe der, men jeg møtte opp. De fire timene må ha brukt mer enn tolv timer på å passere.

Igjen: presist, kort, nøkternt og hvem kan ikke forestille seg hvor ille det er når tida går såå grusomt sakte?

Jeg kunne skrevet mye fint om boka generelt, men jeg nøyer meg med en kommentar om at dette er ei viktig bok på flere måter. Blandet annet fordi den har et uhyrlige viktig tema; spiseforstyrrelser og depresjon hos ungdom. En annen faktor som absolutt ikke bør undervurderes, er at forfatteren er ei kjent, pen og populær ungjente, noe som kanskje kan være med på å senke terskelen for andre (unge) til å søke hjelp for lignende problemer.

God bok! Anbefales virkelig på det sterkeste!

Bokelskerinnen har skrevet en god anmeldelse av boka, og hun har link til flere som har skrevet om den. Gå gjerne inn der hvis du vil lese mer- eller besøk Flukten fra virkeligheten hvis du vil ha smakebiter fra andre bøker!

8 kommentarer:

 1. Denen boka vil jeg også lese.. Fin omtale og smakebit.:)

  SvarSlett
 2. Veldig enig med deg i ditt inntrykk av boka, og har skrevet en omtale av den selv også, hvis du vil lese den:)

  SvarSlett
 3. Denne boken ser jeg virkelig frem til å ta fatt på!

  SvarSlett
 4. Det behövs inte alltid så många ord för att beskriva något, om man använder rätt ord. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Slukte Linneas bok. Jeg leste den på en kveld og jeg er enig med deg om at det er en viktig bok som tar opp viktige temaer. Godt skrevet var den også:)Takk for smakebitene!:) Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 6. Denne boken kan jeg godt tenke meg å lese - takk smakebit og omtale :)

  SvarSlett
 7. Slenger meg med i koret her også, denne vil jeg absolutt lese! Jeg noterte meg boka 'Oppfinnelsen av Hugo Cabret' for en stund siden som du skrev om tidligere og som jeg nå har kjøpt også.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺