lørdag 8. september 2012

VåpensøstreneIngar Knudtsen
Bladkompaniet, 1987
252 sider+ kart

Dette er nest siste bok i samlesinga av norsk fantasy, som har blitt organisert av Elisabeth med bloggen Bokstavelig talt.
Jeg er bittelitt sent ute med å offentliggjøre hva jeg synes om boka- og det enda jeg hadde lest den ferdig i rimelig god tid; det er rart hva man får til når man bestemmer seg, og enda rarere hva man ikke kommer i mål med hvis man mister konsentrasjonen...

Våpensøstrene er første bok i "Amasonetriologien", en triologi som i tillegg har to frittstående oppfølgere. Da bøkene kom ut første gangen, skapte de et voldsomt rabalder på grunn av kvinneperspektivet; menn gikk omtrent i taket, enkelte gikk så langt at de truet forfatteren på livet, mens andre nøyde seg med å kalle ham en sviker. Dette var i sin tur med på å gi serien en slags kultstatus!

Fram til for bort i mot 3000 år sida var samfunnet styrt av kvinner, guden som ble tilbedt var kvinnelig, og arv gikk fra mor til datter. Nå ble denne samfunnsordenen truet av patriarkalske krefter, og det ene kvinneriket etter det andre ble truet, terrorisert og knust av mannlige krigere. Tre kvinne fra hvert sitt verdenshjørne ble utpekt til å lede krigen som skulle gjenopprette den orden som hadde eksistert, og som satte kvinnene i høysetet.

Dette er kanskje ikke stor litteratur, men da jeg leste den (med kunnskap om hva slags reaksjoner den skapte), fant jeg den likevel svært fornøyelig! Her fikk jeg alt jeg ønsker meg av lettfordøyelig underholdning: vakre, smarte og sterke kvinner, tufsete, svake- og ondskapsfulle menn. Svik, vennskap og kjærlighet. Blod, taktikk og dramatikk. Magi, en tam snøleopard og en bortgjemt by...
Jeg tviler på om det var forfatterens hensikt, men dette er en av de morsomste bøkene jeg har lest hittil i år!

Anbefales! Anbefales! Jeg gleder meg til å lese hvordan det går videre med Amasonene og legger inn biblioteksbestilling sporenstreks :o)

2 kommentarer:

  1. Så bra du likte den :-) Det gjorde jeg og. Jeg er helt enig i at det ikke er stor litteratur, men veldig fornøyelig og lettlest. Jeg vil også gjerne vite hvordan det går videre med disse kvinnene!

    SvarSlett
  2. Jeg har også lest den første boka nå, og likte den veldig godt! :) Jeg synes det er tøft av en mann å skrive slikt, og nærmest diskrimminere sitt eget kjønn! Men selv om jeg er en slags feminist så syntes jeg nesten synn på mennene som var med disse kvinnene, i og med at de hadde samme rolle slik kvinner i vår verden hadde det på den tiden han skrev bøkene, og før der og. For de kvinnene hadde ikke særlig til status og var mer eller mindre diskrimert, slik disse mennene er i boka. Men jeg synes synn på dem. Skulle ønske han skrev slik at menn også fikk bære våpen og ha rettigheter slik som kvinnene, slik at det ble likestilling, noe jeg er veldig for :) Men uansett... godt at det for en gang skyld er en MANN som skriver om kvinner som det dominerende kjønn.. Fantastisk :D

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺