onsdag 25. mai 2016

Norges beste kremtopper- i utvalg

Jeg lider av lesevagring. Jeg prøver vireklig, men det ser ut som sykdommen er resistent mot alle de kurene jeg har fått anbefalt.
  • Lese gamle favoritter 
  • Lese korte historier
  • Lese aviser
  • Lese kjappe, spennende ungdomslitteratur
  • Lese tegneserier/ grafiske romaner/ noveller
  • Lese dikt
  • Ikke lese i det hele tatt
Alt er prøvd, uten at jeg merker bedring- og her snakker vi faktisk flere uker med sykdom og selvmedisinering. Det eneste som til en viss grad funker, er bøker intravenøst via sonde rett i øret. Det gjør at jeg klarer meg ganske bra, men på sikt er heller ikke dette noen permanent løsning. Ikke bare lydbok- det er som å amputere en fot: du kan selvfølgelig overleve- og til og med leve bra, men man vil sannsynligvis savne det andre benet resten av livet. Mange får enda til fantonsmerter etter at et lem er amputert. Det kan man få ved lesevegring også. Hos meg setter det seg først og fremst i magen, men jeg merker det selvfølgelig på psyken også, rastløsheten slipper aldri helt taket, i beste fall blir grepet litt lettere akkurat i det jeg sondemates via øret...

Pippa er definitivt mer vant til goelogi-kremtopper enn sjokolade-kremtopper ;o)

Mens vi venter på at ting skal gå seg til, har vi prøvd å kose oss med tur-litteratur. Det blir aldri feil, det være seg lesevegring, gråvær mellomsesong eller amputerte føtter. Man kan alltids legge vage planer og drømme om alle de fine turene man skal gå, stedene man vil se og toppene man vil bestige.
Gyldendal har mange fine turbøker, og i år har de gitt ut Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lunds anbefalinger av "Norges beste kremtopper". Her er det gode beskrivelser av toppturer spredt over hele landet, og de viser at det slett ikke nødvendigvis er de skyhøye vanskelig tilgjengelige toppene som gir gode minner og naturopplevelser! Med denne boka kan hver enkelt fjellvandrer vurdere hvorvidt turen som ser fristende ut faktisk er overkommelig og gjennomførbar, ettersom blant annet turenes lengde, forventa tidsbruk og ikke minst stigning og vanskelighetsgrad er oppgitt i oversiktelige faktaruter.
Sånne bøker er utrolig inspirerende, og denne er ikke noe unntak! Jeg er nok en større kartentusiast enn de fleste, så hvis jeg kunne ønsket meg noe annerledes, hadde jeg ikke sagt nei-takk til litt større kartutsnitt, om nødvendig på bekostning av noe av bilderikdommen. Bilder er fint for å vise det spesielle og ekstraordinære, men skal man være ærlig, er det ikke mange som faller i staver over andres turbilder- vi vil halst se (og vise fram) den gråsteinura vi sjøl klatra opp, tåka vi sjøl famla oss gjennom, utsikta vi sjøl ble målløse av. Det er antagelig slik at vi lar oss inspirere av andres fortellinger om turene, mens bilder nesten aldri gjengir det fantastiske, overveldende og uforglemmelige en fjelltur faktisk kan være. Mitt tips er derfor: les boka for å få inspirasjon- ta turen og samle dine egne minner og bilder ;o)

Boka anbefales for alle som er glad i tur, natur og kremtopper!
Litteratur,- kultur,- og tur-Tine har også skrevet entusiastiske og fine ord om boka, mens du kan bla litt i den her hvis du er nysgjerrig på hvordan den er bygd opp. (Har du tur, finner du også andre fjell- og turskriverier på den sida)

3 kommentarer:

  1. Det høres sundt ut med lange kremtoppturer istede. Jeg fikk samme type bok i fjor som het sykkelturer og den har jeg brukt mye. Jeg elsker jo og sykle, så det var skikkelig inspirasjon og her om dagen satt jeg og drømte meg bort i denne boka og var på tur rundt om i Oslomarka. Men det var bare i drivhuset mitt i plaskende regnvær, men så hyggelig allikevel. Å kikke er ganske viktig.

    SvarSlett
  2. Humrer litt over "tur-Tine"... Flott omtale, gøy at du har lest og likt boken. Er jeg riktig heldig får jeg meg en guidet tur med forfatterparet i sommer, to skikkelige tur-folk som jeg har møtt en gang for mange år siden :)

    SvarSlett
  3. Hei Berit og Pippa. Jammen er det hyggelig å finne slike blogger. Vi håper du har noen gode dager i sommer. Boka har vi også skrevet med tanke på de som ikke kommer seg på tur, men som liker å lese. Jeg ser du har kontakt med Tine. Vi var så heldige å få gå på fellestur med gjengen hennes. Skulle gjerne puttet deg i sekken vår og tatt deg med på små og store turer. Du inspirerer oss til å skrive enda mer detaljert i neste bok. Ønsker deg en sommer med gode lukter, smaker og utsikt.🤗 Luftig hilsen Inger Lise og Otto.

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺