I fjor sykla vi fra Atndalen til Bjørnhollia, og fra Spranget til Rondvassbu- begge populære utgangspunkt for de som for eksempel skal gå fra hytte til hytte i Rondane. I år falt valget på en for meg litt mer ukjent del av Rondane; turen gikk fra Blæsterdalen (litt sør for Folldal) inn til Dørålseter.
Alle disse tre turene er omtalt- og anbefalt i Øyvind Wolds bok "På sykkel i fjellet, 50 turer utenfor allfarvei" som kom ut i ny revidert (og litt utvida) utgave nå i år. Boka inneholder greie oversiktskart over de forskjellige områdene, og for hver rute er det fakta om lengde, stigning, hva slags dekke man sykler på og hvor krevende turen vurderes til å være. I tillegg er hver tur godt illustrert med bilder og tekst som forteller litt om området og naturen man sykler forbi.
Boka har også noen sider med tips og råd som kan gjøre turene til en mest mulig positiv opplevelse for store og små- lurt! Det er sikkert flere enn meg som ikke er spesielt erfarne fjellsyklister, men som gjerne kunne tenke seg å prøve noen turer.
For meg er boka helt perfekt! Vi bor sånn cirka midt i smørøyet, dvs midt mellom mange av rutene i boka, og det betyr at mange av forslagene lett kan gjøres til dagsturer (I hvertfall om man klarer å komme seg opp om mårran!). Dagsturer har av en eller annen merkelig grunn vist seg å være mye lettere å gjennomføre enn lengre turer, som krever hundepassere/ overnattingsmuligheter med plass til hunder og i det hele tatt mye planlegging. Veldig mye enklere med sånt man kan ta på sparket fra en dag til den neste!!
Et viktig poeng for andre enn meg, er kanskje det at sykling er veldig familievennlig. Jeg ser for meg at det kan bli veldig mye styr å ha med unger på fottur i fjellet, og jeg kan ikke fortså annet enn at å sykle må gå mye bedre! Unger er jo racere på sykkel, og på disse lite trafikkerte veiene er det lite farer, men desto mange flere spennende, rare og morsomme ting å utforske.
Boka anbefales herved til de som kunne tenke seg å utforske norsk natur på en ny måte ( i det miste nyere enn med fjellsko på bena...), til de som vil ha inspirasjon til å komme seg ut på tur og til de som har lyst på korte presentasjoner av forskjellige fjellområder i Sør-Norge.
Cappelen/ Faktum, 2014, 166 sider, heftet, biblioteksbok.
Oppvakte lesere har kanskje allerede lagt merke til at vi fullstendig politisk ukorrekt sykler uten hjelm. Vi vokste opp i ei tid da folk sykla langs riksveien med den største selvfølgelighet, ingen hadde hørt om sykkelhjelm, få brukte hjelm når de kjørte moped, sikkerhetsbelter fantes bare i en og annen bil, barneseter var det ingen som hadde hørt om. Det eneste vi liksom var klar over av sikkerhetsutstyr, var leggbeskyttere. Og det viste vi om bare fordi det var tøft, ikke fordi vi hadde noen idé om at det faktisk kunne være nyttig. Forunderlig mange overlevde- og og det uten varige mén av betydning. Sjøl har jeg ett arr på det ene kneet, ett på hver legg og ett ganske midt i panna. Helt udramatisk: et fall, et hundebitt, skar meg opp på en spiker da jeg fira meg ned fra tretopphytta vi hadde bygd, ei lampe med fot av lavastein som jeg fikk i hodet da vi lekte gjemsel. Så vi sykler med freidig mot, uten hjelm og trur helst det vil gå bra!
Helene på Bokloftet samler på sakprosa, og i
Takk for bidrag i spalten Sakprosa på Lørdag. Jeg håper vi får flere deltakere gjennom høsten. P.S. Om noen leser dette er det lov å poste i spalten i dag og. Link: http://bokloftet.blogspot.no/2014/08/sakprosa-pa-lrdag-husk-bli-med-fra-din.html
SvarSlettstafettpinne overlevert på hviledagen!
SvarSlett