torsdag 4. juli 2013

Brødrene fra Iron House

John HartFont Forlag/ Lydbokforlaget, 2012
Oversatt av Christian Rugstad
Lest av Ole Christian Gullvåg.
Spilletid: 13 timer, 9 minutter.


For en måneds tid sida, hørte jeg Ved elven av samme forfatter. Det var en... blanda opplevelse... Jeg måtte jobbe hardt for å overhøre oppleseren, og for å konsentrere meg om historien som ble fortalt. Det er ikke sånn lydbok-opplevelser pleier å være- heldigvis!! Som jeg skrev i det innlegget, konkluderte jeg med at historien var bra bygd opp og godt fortalt, og nå er jeg faktisk litt stolt av meg selv! Jeg har nemlig hørt "Brødrene fra Iron House"- riktignok lest av en skuespiller, men det var også et sjansespill, for jeg hadde ikke hørt noe av ham tidligere. (Da jeg sjekka, er dette den andre boka han har lest inn, så at det var et nytt bekjentskap er lett å forklare ;o) I løpet av denne opplesinga, ble jeg mye bedre venner med Gullvåg enn jeg noen gang kommer til å bli med Stamsø Munch som leste den forrige!

Dette er først og fremst historien om Michael, men nesten like viktig er den tynnhudede og tandre broren, Julian. Som barn ble de forlatt ute for å dø, men tilfeldigheter gjorde at noen jegere fant dem, og fikk bragt dem til et guttehjem. Der må de virkelig slåss for tilværelsen, og da Julian til slutt får nok, og dreper en av de verste plageåndene, er det igjen Michael som redder ham ved å påta seg skylda for drapet. Michael klarer å rømme i kaoset som oppstår, mens Julian ble adoptert av et velstående og innflytelsesrikt ektepar. Mens Michael blir tatt under vingene til en av de kriminelle lederne, og etterhvert opparbeider seg enorm respekt blant andre kriminelle, har Julian blitt en kjent og omstridt barnebokforfatter med tynnslitte nerver og dårlig selvbilde.
Da Michael treffer Elena, innser han at det han virkelig ønsker seg er et helt alminnelig A4- familieliv, og så lenge den gamle mafialederen lever, er han trygg selv om han ansees for å være en sviker og trussel. Da den gamle dør, må Michael og Elena flykte for livet. Flukten fører dem til Julian, enda brødrene ikke har sett hverandre sida den fatale dagen på Iron House.
Som seg hør og bør i en thriller, dukker det opp stadig nye trusler og overraskelser, og når siste cd er spilt, er det rett og slett over. På den ene eller andre måten! Jeg kan jo ikke avsløre hva som skjer!!
Det jeg kan si, er at hele historien er utrolig godt konstruert. Persongalleriet er variert og troverdig. Det er til tider veldig girsete, i betydning vold, blod og gørr... Det er rått, hjerteskjærende og framfor alt veldig spennende!!

Konklusjon:
En på alle måter godt gjennomført thriller med variasjon, overraskelser og en jevn stigende spenningskurve. Samspillet og båndene mellom de fire hovedpersonene er med på å gi historien ekstra dybde og troverdighet. ANBEFALES!!

Hvis du ble litt nysgjerrig på denne, anbefaler jeg deg å se hva Bokelskerinnen skrev om den i fjor. Hvis jeg hadde hatt god tid og hadde jobbet lenge med dette innlegget, hadde jeg på en god dag kanskje fått til noe av det samme- jeg er ihvertfall helt enig i alt hun skriver!! Nå har jeg verken god tid eller inspirasjon til å jobbe lenge med dette innlegget, så jeg tar ganske enkelt snarveien og henviser dere elegant videre ☺

4 kommentarer:

 1. Denne boken har jeg lest for en tid tilbake og likte den kjempegodt! Ingen tvil om at jeg har lyst til å lese flere bøker av samme forfatter :)

  SvarSlett
 2. Flott omtale! Denne boken likte jeg veldig godt da jeg leste den. Takk for advarselen om oppleseren, har opplevd det en gang før å ikke finne tonen med den som leser, du kommer liksom ikke videre. Ha en fin fredag!

  SvarSlett
 3. Denne er på min neste skal lese liste. Så kommer nok til å begynne på den mot slutten av uka, tenker jeg! Jeg leste Ved elven av samme forfatter tidligere i år. Har du ikke lest den så anbefaler jeg den. Jeg falt pladask for John Harts skrivemåte.

  SvarSlett
 4. Har hørt boka nå - og den er helt fantastisk! Noe av det mest spennende og oppslukende jeg har hørt noensinne. Ved elven var elendig lest - jeg reagerte på at oppleseren ga karakterene mørkere stemme jo mer han/hun var til å stole på, så det var rimelig lett å skønne hvem som var god og hvem som var ond.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺