tirsdag 23. oktober 2018

Hva ER det med disse Søsterklokkene???

Alle elsker tilsynelatende denne boka, men jeg er bare måtelig fornøyd...
Dette har vært ei langdryg affære på flere måter. Det begynte med noen avisoppslag på forsommeren; Lars Mytting hadde ei ny bok klar! Det var sparket jeg trengte for å få lest "Vårofferet", den eneste boka jeg til da ikke hadde lest fra forfatterskapet. (Absolutt ei anbefalingsverdig bok!) Omtrent samtidig trykte Dagbladet et utdrag fra "Søsterklokkene", men jeg ble ikke helt overbevist; jeg syntes den virka litt enkel i formen, skolestilaktig og litt sjarmløs. Håpet var selvfølgelig at utdraget ikke skulle være representativt for resten, men jeg var skeptisk. For å gjøre en helhjerta innsats med å bryte ned betenkelighetene mine, dro jeg over fjellet for å bli med på boklansering på Ringebu Bibliotek. Det var både hyggelig og morsomt, og da forfatteren sjøl fortalte om forarbeidet til boka og leste utvalgte scener, ble jeg gradvis overbevist om at dette kunne bli bra!
Jeg vurderte litt fram og tilbake om jeg skulle gå for lyd eller papir, men jeg konkluderte med at hvis Kai Remlov (sist hørt i Simon Strangers "Leksikom om lys og mørke") skulle lese dialoger på gudbrandsdalsdialekt, ville det bli mye "skurr på linja..." Nu vel, boka ble kjøpt- og satt bort i ventehylla.. Og omsider tatt fram igjen.. Lesinga begynte så smått, men det gikk trått;
"Hmmm... tamt... men det må jo snart løsne..?"
Så godt som alle omtaler har jo prega av applaus og honnør, men for meg forble det altså tamt og en aldri så liten skuffelse.
Jeg har grubla MYE på hva det er som mangler, og det har ikke vært lett å finne svaret. Jeg bryr meg ikke om å skrive handlingsreferat her- de fleste har sikkert hørt nok om "Søsterklokkene" allerede, og boka er virkelig innholdsrik. Historiske fakta og detaljerte beskrivelser av mangt og mye, både fakta og fiksjon. Handlingsmettet og med god framdrift. Språket er variert og morsomt, bilderikt og sitatvennlig, men jeg kunne godt tenke meg at det ble brukt mer dialekt når folket fra Butangen prata. (Dialekt er alvorlige saker- jeg synes ikke man skal pynte på eller "fornorske" dialektord brukt i en roman med så tydelig geografisk forankring) Historien er ellers passe krydra med "lokal-humor" og fiffigheter, som navn og episoder som kan relateres til folk og hendelser i "vår tid".
Etter mye fundering har jeg kommet fram til at det er på det personlig plan romanen svikter. Persongalleriet har potensiale til å bli spennende og fargerikt, med bygdejenta Astrid Hekne, nypresten Kai Schweigaard og den tyske arkitektstudenten Gerhard Schönauer i hovedrollene. Det bygger seg opp til et trekantdrama mellom disse, med sjalusi og begjær og stakkars Astrid som egentlig bare har ett ønske: komme seg ut og bort! Det dumme er at disse potensielt heftige følelsene og temperamentet forsvinner i anemi og handlingsreferat. Karakteroppbygginga virker nedprioritert, og skal man lese en trilogi, bør man helst bli mer enn middels engasjert i hovedpersonene. Jeg ønsker meg mer brann og kulde, sinne og fortvilelse- og selvfølgelig hjertevarme og inderlig glede. Man går for mye og venter på at noe skal skje, og når dette "noe" først inntreffer, er det som om selv de største omveltningene bare blir små bagateller, bare nok en liten hendelse i den lange rekka av hverdagsligheter. Det er som om livet bare er noe som går forbi, uten at de selv har så altfor mye de skulle ha sagt om fart og retning.
Mot slutten av "Søsterklokkene" kommer tom nye personer inn i historien, to brødre som jeg setter min lit til. Jeg håper de vokser opp til å bli store og sterke personligheter som etter hvert kan skape glød og pasjon på Butangen. Kan hende noen av de andre som er igjen der også innser at de må la følelsene få større spillerom hvis de skal komme i mål med prosjektene og drømmene sine? Nå har de jo sett hvordan det kan gå hvis man lar seg styre for mye av andre.

**************************** 
Søsterklokkene av Lars Mytting
Gyldendal/ Lydbokforlaget, 2018
448 sider/ Spilletid 12:13
Kjøpt papirbok.

Andre bloggere som jamt over er mer positive enn meg:

PS- jeg valgt som nevnt bort lydboka fordi jeg var skeptisk til Remlov som oppleser. Etter å ha hørt Mytting lese, fikk jeg inntrykk av at dialekta hadde en mye større plass i boka enn den faktisk hadde. Det betyr at antakelig hadde valgt lydboka hvis jeg hadde visst det jeg vet nå før jeg tok den store avgjørelsen ;o)

Helt til sist og etter nøye vurderinger; et bilde fra lanseringa... NRK hadde fått sitt, bokpraten og høytlesninga var over, kaffen drukket opp og kringlebiten fortært. Folket hadde begynt å stille seg opp i signaturkø, mens jeg tok en tur i bibliotekshyllene for å forevige Mytting-romanene i sitt rette element; på biblioteket. Da kom bibliotekar og forfatter fykende omtrent i samme æren; forfatteren skulle foreviges, men jeg hadde strevd ganske mye for å få stabla de bøkene på plass- så jeg ba dem om å vente til jeg hadde fått mitt.. Og forfatteren tenkte vel at det kunne passe at han ble med på bildet, og det var jo rett nok det, men herre miiiin så flau jeg ble..!!! Det ble bare med det ene bildet, og når jeg har sett på det i ettertid, ja, da er det mulig Mytting og syntes det ble litt pinlig...
Nå har vi lagt hendelsen bak oss, og ser framover.. Han skriver ny sannsynligvis på ei ny bok, jeg skal prøve å konsentrere meg om lesinga ;o)


7 kommentarer:

  1. Remlov som oppleser var en katastrofe synes jeg, som jeg også skrev i min omtale. Ellers likte jeg boka godt, men det går kanskje mest på kulturarv og konserveringen av kirka,det historiske aspektet osv. mer en på handlingen. Jeg er enig at det kunne vært mer fart i trekantdramaet. Synd Astrid forsvant, men sønnene kan bli spennende og teppet hvor er det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann! Jeg er absolutt enig med deg i at det tekniske og faktiske er fascinerende, men jeg syntes det ble for lite nerve i det menneskelige. Jeg kommer helt sikkert til å lese neste bok, men da har jeg nok litt mer dempa forventninger ennn jeg hadde nå..
      Hekneveven kan være flere steder, den... Prestegården har vært nevnt, kanskje den på finurlig vis har vendt tilbake til Hekne? Eller hva med gården hvor den gamle kirkedøra ble funnet igjen? I kista til Alfhild og Gunnhild? Mange muligheter til videre spekulasjoner!

      Slett
  2. Artig innlegg, eg ser at forfattaren ikkje er heilt avslappa på det biletet der :-)

    Eg har ikkje tenkt å lesa Søsterklokkene, og det kjem ikkje av di litt lunkne haldning her. Nei, det skuldast at eg las den "overoppskrytte" Svøm med dem som drukner, ei bok som på ingen måte innfridde forventningane mine.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har lest de forrige Mytting-romanene, og det er merkelig nok(?) "Svøm" jeg har nederst på rangsstigen. De to første, "Hestekrefter" og "Vårofferet" er mer underfundige og om de ikke lodder djupere, så har de et annet djup. Synes jeg...
      Uansett er det mer enn nok bøker å ta av, så jeg holder med deg i at man ikke har tid til å prioritere forfattere som har skuffa tidligere. Man kan ikke bruke dyrebar lesetid til å prøve å overbevise seg selv om forventninger og fordommer...

      Slett
  3. Spennende omtale, måtte lese den to ganger. Takk for lenke, som du vet likte jeg nok boken hakket bedre enn det du gjorde, men jeg kjenner meg igjen i det du setter fingeren på. Jeg ble litt forvirret av slutten, der var noe jeg ikke fikk med meg, men husker jeg rett var det ikke før jeg hadde lest boken, jeg fikk vite at den er første del av en trilogi.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg skjønner at det kunne bli litt i overkant med løse tråder hvis du ikke var klar over at det skulle komme oppfølgere ;o)
      Her er det mer enn nok å spinne videre på, så vi må nok følge med i fortsettelsen, uansett om vi står igjen med skiptiske rynker i panna eller et generelt spørrende uttrykk i fjest etter endt lesing :)

      Slett
  4. Eg har berre kome til dei første kapitla (mykje anna som stel merksemda mi for tida), og eg trur at Mytting er ein god historieforteljar som lid av å ha blitt hypa såpass. Forventningane vert for store. Det er òg grunnen til at eg har styrt unna fram til no, eg vert lei av å høyre for mykje om ein forfattar. Men utgongspunktet virker så bra, så denne gongen måtte eg. :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺