søndag 14. januar 2018

Ministeriet for den høyeste lykke av Arundhati Roy

...har blitt en propp i systemet. Ellers er det vel heller slik at enkeltsaker ender opp som propper i ministeriet, men ingen regel uten unntak, altså. Denne gangen dreier det seg om en propp i skrivesystemet, og nå MÅ jeg bare kjøre på med noe a´la Albyl-E, få løst opp elendigheta og komme meg videre. Jeg har jo tross alt andre bøker jeg skulle ha skrevet om- og ikke minst bøker som venter på å bli lest... (Bare for å nevne en, så ble "Guden for små ting" av samme forfatter satt øverst på ønskelista til jul, og da den var på supertilbud hos Norli, spleisa Enja, Pippa og Lilli på bok til mor til jul ;o)
Romanen er... rett og slett ubeskrivelig. Handlinga så mangslungen, fargerik og uforutsigbar at det føles som å gå i søvne, uten kart eller kompass i en labyrint av et eventyrland. Man kan aldri gjette seg til hvem eller hva som dukker opp rundt neste sving, bak neste bakketopp.
Slik presenterer forlagene mesterverket:
Ministeriet for den høyeste lykke tar oss med på en reise over flere år og på tvers av et subkontinent – fra de trangbodde nabolagene i Dehlis gamleby til den blomstrende verdensmetropolen som omgir den, til den vakre Kashmirdalen og skogene i det sentrale India, der krig er fred og fred er krig og der man, fra tid til annen, erklærer «normaltilstand».

På en gravlund utenfor murene til Delhis gamleby ruller Anjum, som før var Aftab, ut et tynnslitt persisk teppe og gjør stedet til et hjem. En natt på slaget tolv dukker en nyfødt jente opp i en krybbe av søppel på et fortau i New Delhi. Og den gåtefulle, men sterke Tilo er like mye et fravær som et nærvær i livene til de tre mennene som elsker henne.

Ministeriet for den høyeste lykke er både en fortelling om kjærlighet og en resolutt protest. Menneskene vi møter slås i bakken, reddes og stables på beina igjen ved hjelp av kjærlighet – og håp. Romanen er et kraftfullt og originalt flettverk, like oppfinnsom som den er bevegende. Og fra hver side lyser Arundhati Roys makeløse evner som historieforteller mot oss.
Jeg hadde store forventninger og var spent da jeg begynte å høre lydboka første gang- og jeg fikk ikke tak på historien i det hele tatt: Hva ver nå dette her for noe?? Jeg skjønte med en gang at det ikke var boka, men meg det var noe galt med, så igjen måtte jeg ty til e-post for å tigge meg til et anmeldereksemplar av papirtypen for å knekke koden. Da det var gjort, var jeg frelst, og jeg utroper den herved til en opplagt kandidat i kategorien "Hvilken bok ville du hatt med deg på en øde øy?" Og det er selvfølgelig alt dette overveldende eksotiske, vakre, tragiske, fantastiske, korrupte, forkrøplede, kjørlighetsfylte, onde, naturlige, falske som gjør romanen så vanskelig å skrive om. Jeg anbefaler dere å gå inn på Pax-linken nedenfor, der har de klippet ut en rekke sitater fra dyktige anmeldere som hyller boka og gir den alle de fine ordene jeg selv ikke klarte å finne fram.
Gjennom hijraen Anjum blir vi med på en livsreise, et studium i samfunnsfag, historie, sosialantropologi og humanisme i ordenes videste betydning. Vi blir kjent med familiebakgrunnen hans/ hennes og vi blir godt kjent med et stort og fargerikt persongalleri. Enkelte ganger mistet jeg litt oversikten over aller forbindelsene, men da jeg først hadde kommet i siget, var det umulig å la detaljer bli et hinder for å fortsette oppdagelsesferden. Det ble som å være fanget i ei stri elv: man må bare la seg drive med, selv om man ikke rekker å registrere alt som befinner seg langs elvebredden.
Jeg vet det er mange bokbloggere (og andre potensielle lesere!) som er glad i å reiser, og jeg vet det er mange som ikke er spesielt ivrige etter å dra på ekspedisjoner selv, men som likevel elsker å lese bøker med handling fra fjerne himmelstrøk. Vel, dette er boka for dere- den er uforglemmelig, og til tross for at jeg nå både har hørt og lest boka, er jeg ikke ferdig med den. Den ligger nedlasta på mobilen slik at jeg bestandig har den tilgjengelig og kan høre litt når anledningen byr seg!
Ei av fjorårets beste bøker, om ikke DEN beste

*******************
Spilletid 13:18/ 430 sider
Glmrende oversatt av Kirsti Vogt
Lydboka er lest inn av alltid dyktige Ingrid Vollan
Lenger unna eksotiske India, er det knapt nok mulig å komme.. Fra lørdagens luftetur, vi kom over tåka og så et og annet glimt av blå himmel.

6 kommentarer:

  1. Denne har jeg hatt liggende. Lenge. Jeg kjenner jeg burde prøve, jeg liker jo annerledesbøker veldig godt. Den virker bare så tung. Jeg forstår den gjør seg best i papirform, så nå må jeg bare ta rev i seila. Takk for sparket bak, den rykket ihvertfall mange hakk fremover på lista! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så morsomt at den rykka framover i lesekøen! Jeg synes nok lydboka er et minst like bra alternativ som å lese sjøl. Problemet mitt var at jeg ikke klarte å konsentrere meg nok, og da vart det enklere å fokusere/ repetere når jeg hadde papirutgava i tillegg. Ingrid Vollan leser utmerket, har godt tempo og tunga rett i munnen ved "krøllete" navn og fremmede ord.

      Slett
  2. Skjønner at jeg har gått meg vill i sammensuriet her, for denne boken fikk ikke noe høyt score av meg. Kanskje forventningene var høye, for også jeg hadde lest hennes forrige bok, og elsket den. Det skal sies at jeg hørte den på lydbok, på reise med fly og tog gjennom England, og hoppingen i handlingen var nok ikke lett å få med seg.
    Veldig kjekt å lese din omtale av boken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tja.. Jeg kan nok godt tenke meg at det ble litt for dårlig med konsentrasjonen din også når det var så mye som skjedde rundt deg mens du hørte. Når du har lest "Guden for små ting" flere ganger, kan du jo la denne få en ny sjanse også? Trur du kommer til å få med deg mer ved andre gangs høring/ lesing!

      Slett
  3. Denne har jeg på lista mi over bøker jeg har tenkt å lese, men har ikke kommet så langt. Høres bra ut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er ei perfekt bok bok for deg, Ingun! Hvis du velger lydboka, må du sørge for at du BARE har denne å konsentrere deg om til å begeynne med ;o)

      Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺