søndag 4. oktober 2015

Ingrid Winters makeløse mismot

Evt. Janne Drangsholts makeløse gjennombrudd!! 

Den kuleste framsida!!
Heldigvis er det allerede mange som har blogget om dette fornøyelige friske pustet av ei bok. Heldigvis har det så godt som bare vært positive omtaler- Henriette Stenstrup har endatil kjøpt filmrettighetene, så det er bare å begynne å glede seg! Og jeg, jeg trenger dermed ikke å bruke allverdens tid på hverken handlingsreferat, seriøse analyser eller dype refleksjoner. Det finner dere superlett etter et Google-søk.Først tenkte jeg at jeg kunne skrive litt om en fornøyelig, sjarmerende, absurd, morsom, lett og ledig roman preget av lett resignasjon -og ganske riktig: mismot, men fant ut at det ikke var dekkende nok. Hvis dere i stedet ser for dere godeste Ingrid Winter som fyker rundt for å prøve å samle sammen en håndfull sprettballer i fri dressur, da får dere et bedre inntrykk av boka. Vel og merke hvis dere tar med i forestillingsbildet at disse ballene ikke er baller, men alt fra jobben, kollegaene, ektemannen, barna, barnas venner, replikater, dørselgere, et overilt huskjøp og et ikke-gjennomført hussalg, fanden på flatmark, diverse misforståelser, energityver, økonomiske bekymringer og ikke minst Ingrid selv...
Historien gir meg assosiasjoner til Helene Uris "De beste blant oss", Jonas Jonassons Allan Carlson (fra "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant" PLUSS Heidi Lindes "Norsk sokkel"! Det virker kanskje som en umulighet, men Ingrid Winters makeløse mismot har elementer fra alle disse tre. 
-Intrigene, illojaliteten  og konkurransen fra Helene Uris bok.
-Absurditeter a'la Allan Carlson, selv om han, hvis jeg ikke huske feil, i sin tid gjorde furore i Vladivostok, ikke St. Petersburg.
-Litt de samme motsetningene som menneskene hadde å stri med i Lindes flettverk: vi har egentlig alt, men ønsker oss likevel noe mer.

Oppsummert: God bok som anbefales!
Konsekvens: Jeg heier på både Drangsholt og Stenstrup, og trenger bare et ørlite hint for å melde meg som statist! Jeg kan for eksempel være passkontrollør eller sekretær :o)

Spasibo za menya- Na vnov'

7 kommentarer:

 1. Nå ja... Om jeg ikke tok meg tid til å skrive referat osv, kunne jeg jo godt nevnt at det er Tiden Forlag som har gitt ut boka, og at jeg har lånt den via e-bokbib... Så da har jeg gjort det 😃

  SvarSlett
 2. Jeg er vel den eneste som ikke er hodestups begeistret for boken, men jeg kjente jeg ble skikkelig fniseglad av innlegget ditt! Deilig formidlet boklykke! - Og kjempepluss for sammenligningene/assosiasjonene dine, slikt utgjør det lille ekstra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Forskjellig oppfatning av bøker er helt greit- i hvertfall når man likevel kan gjøre andre fniseglade ;o)

   Slett
 3. Herlig bokomtale! Har gått og tittet på denne på jobb, men foreløpig har den ikke blitt med hjem fra Ark. Mulig den kjøpes i dag når jeg kommer dit, for jeg ble virkelig inspirert av dette innlegget :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir så fornøyd når jeg kan smitte andre med litt ekstra leselyst- nå trur jeg vel egentlig ikke du trenger slik smitte, men likevel ;o)

   Slett
 4. Herlig omtale, denne må jeg kanskje ta en titt på likevel.. etterhvert. Og glosene nedesrt, er det polska?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er noe for seg selv, lett og kjapt lest, så du finner nok tid til denne, tenker jeg!
   Glosene er i følge google translate russisk... I anledning Ingrid Winters jobbreise :)

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺