onsdag 5. juni 2013

Springflo

Cilla & Rolf BörjlindGyldendal, 2013
Oversatt av Kjell Jørgen Holbye
431 sider


Ettersom jeg ser at faren er stor for at jeg kan rote meg bort i superlativene og entusiasmen advarer jeg dere med en gang; jeg har lest første bok i en ny svensk krimserie, og jeg har funnet en ny favoritt! Intet mindre- HURRA!!
Cilla og Rolf Börjlind (ikke la dere narre av de tegneserieaktige navnene) har bred erfaring som manusforfattere med både tv-serier og filmer på cv´en, men dette er deres romandebut- allerede solgt til en rekke land.

Vi befinner oss i Stockholm, ferien står for døra også for politistudentene, men de kan velge seg en "cold-case" å jobbe med i løpet av sommeren. Olivia Rönning velger en 23 år gammel sak som vekker interessen av flere grunner: En gravid kvinne ble drept på en usedvanlig grusom måte, kvinnen ble aldri identifisert og Olivias avdøde far var med på etterforskningen.
Etterhvert som hun graver i det gamle materialet, tramper hun skikkelig inn i et vepsebol av skruppelløse aktører, korrupsjon, industripamper, prostitusjon, rus, uteliggere/ hjemløse, rotløs ungdom, trusler, vold- og drap. Plottet er godt konstruert med mange blindspor og løse tråder som skal knyttes sammen, og uten at det blir heseblesende er historien uten dødpunkter. Persongalleriet er rikt, karakterene blir levende og troverdige- jeg vil faktisk si at det utradisjonelle paret som finner sammen for å løse saken er noe av det som løfter boka opp til det øverste trinnet på pallen. De (og flere av de andre karakterene jeg håper vi får treffe igjen) har en bakgrunn vi bare får små hint om, de har hemmeligheter de ikke prater om, de har karaktertrekk som åpner for nye overraskelser i kommende bøker. Herlig!
Språket er direkte og knapt- til tider såpass knapt at det blir litt stakkato, og man mister flyten. Man skulle tru at det var et punkt som ble notert i spalten for negative ting, men det rare er at når man først blir vant til det, gjør det bare historien enda mer intens!
Bok nummer to, Den tredje rösten,  kommer ut på svensk til høsten, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen; Olivia Rönning og Tom Stilton er hjertlig velkomne tilbake- jo før jo heller...

Bokelskerinnen har ogå lest denne. Hun var nok ikke like overbevist som det jeg er, men hun har skrevet en god og velbegrunna omtale som er vel verd å lese!

Jeg pleier forresten ikke å ha med forfatterportrett i innleggene mine, men jeg gjør et unntak her. Debutanter fortjener å få vist seg fram, også synes jeg dette bildet var litt kult ;o)
Boka fikk jeg i posten etter at jeg vant en konkurranse hos Bokbloggeir- jeg takker og bukker og er strålende godt fornøyd med vinnerlykka!!

En bitteliten smakebit fra boka finner du her, og et litt større utdrag fra begynnelsen av boka kan du lese på denne sida.

1 kommentar:

  1. Du pirrer min nysgjerrighet, (og jeg som ikke skulle tilegne meg flere bøker nå...) Bestilte den på biblioteket og kom som nr. 1 i køen. Rart med å såpass ny bok, skulle tro det var lang kø. Gleder meg til å lese den.

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺