lørdag 4. mai 2013

Ukas illustrerte #2

Fugl- Lisa Aisato

Gyldendal, 2013
40 sider.

Allerede nå kan jeg si til meg selv at det med ukas illustrerte er en av de bedre idéene jeg har fått- og satt ut i livet!! Jeg har oppdaget at bøker er mye mer enn skjønnlitterære romaner og krim- det har vært en fryd både å lete fram godbiter og overraskelser, og å studere funnene. Hittil har det vært barnebøker, men det kommer andre ting også, etterhvert! 
Til nå har barnebøker vært noe jeg har kost meg med litt i smug- uten egne barn har det på en måte vært litt... rart... Heldigvis har jeg noen tantebarn som også er glad i bøker, og for ikke å glemme at bokbloggen er et supert alibi; nå kan jeg stolt og fornøyd fråtse i disse skattene!

Ukas utvalgte er ei utrolig vakker og uforglemmelig bok. Det er Lisa Aisato som står for både de vakre illustrasjonene og den rørende fortellinga. Aisato er blant annet kjent som illustrtør av bøkene om Tambar, Odd er et egg og Jesper Juuls spalte i Dagblad-Magasinet. 
Fugl kan som en rekke andre barnebøker leses på mange plan. Ved første gjennomlesing handler det om ei jente som bor sammen med bestefaren. Hennes aller største- og eneste- ønske er å bli en fugl, slik at hun kan bli med trekkfuglene når de drar mot sør. Til slutt går drømmen i oppfyllelse; ei natt begynner det å klø over hele kroppen, mens det verker i bena...
Etter å ha lest boka/ studert bildene flere ganger, kan man legge flere tolkninger inn i historien, og spørsmålene om hva det bakenforliggende temaet er dukker opp. Ensomhet? Mobbing? Å bli voksen? Å tro på drømmene sine? Være annerledes?
Boka kan gjerne leses fra første til siste side, med tekst og bilder kronologisk, men hvert av bildene står så støtt på egne ben, er så detaljrike og nydelige at de hver for seg forteller ei hel historie.

Mitt favorittbilde! Fjærene har begynt å vokse, og jenta forsøker å skjule dem under en stor frakk og et langt skjerf. Men blikket og smilet som desverre ikke kommer særlig godt fram her, levner ingen tvil om at det virkelig er store ting på gang!!! 
Skal du unne deg selv bare ei illustrert bok i år, bør du virkelig vurdere denne! Hver eneste illustrasjon er som et fabelaktig kunstverk jeg gjerne skulle hatt på veggen ;o) 


Andre har også skrevet om denne i det siste, for eksempel AstridTerese og Julie og de er like begeistra som meg. Besøk bloggene deres eller forfatterens hjemmeside hvis dere vil se flere av bildene. 

3 kommentarer:

  1. Åh, hun er fantastisk, Aisato er et forbilde!

    SvarSlett
  2. Aisatos illustrasjoner er så vakre, og sammen med den subtile historien i denne boken får jeg veldig lyst til å lese flere av bøkene hennes. Favorittbildet ditt liker jeg også, det lure uttrykket i ansiktet...jeg leste et sted at forvandlingen kan sees på som pubertet. Uansett; mange tolkningmuligheter.

    Bokbloggen tjener godt som alibi når vi leser bildebøker, ellers har jeg også jobben min i barnehagen :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺