torsdag 14. juli 2016

Mørket kommer innenfra, av Tyra Teodora Tronstad

Det hele var over på mindre enn et minutt.
De to guttene, som for bare et øyeblikk siden hadde oppført seg som ville aper, krøp sammen ved vindusrekka. De håper at ingen ser dem, tenkte Linnea, men alle ser dem.
Og de to mennene som akkurat hadde kommet inn, de så dem best av alle. Den ene hadde en pistol i hånda, den andre hadde sin i beltet, begge hadde digre vernesko, mørke gensere, glattbarberte hoder. Mennene gikk raskt gjennom rommet. De gikk som om de visste hvor de skulle; de gikk rett mot hver sin gutt som de så dro mellom pultrekkene og ut mot inngangsdøra.
Læreren stod som forsteinet oppe ved tavla. Hun hadde hendene i været og beina spredt fra hverandre, livredd for våpenet som akkurat hadde vært rettet mot henne.
Ingen sa noe.
Klasserommet var stillere enn det noen gang hadde vært.
Slik begynner ungdomsromanen "Mørket kommer innenfra" som har fått oppsiktsvekkende gode kritikker blant annet av NRK og Dagbladet (terningkast 6). Forfatterens forrige bok var "Det blir pinlig uansett", en e-post-roman hun skrev sammen med Bjørn Sortland, som også fikk en god del positiv oppmerksomhet, kanskje spesielt blant bokbloggere. Jeg har stor tru på at denne også vil få mange tilhenger etterhvert!

Med bortføringa av de to skoleguttene, er det ikke lenger mulig å bagatellisere eller bortforklare. Det ER unntakstilstand- det er faktisk krig! Ei voldelig militant opprørsgruppe går til kamp mot påstått korrupte myndigheter. Det er ikke mye som fortelles om konflikten, det er hvordan den påvirker menneksene som er viktig. De kaotiske forholdene gjør at hovedpersonene Linnea og Max blir alene igjen i byen, og hver for seg må de ta stilling til hvordan de skal klare å overleve uten noen voksne å støtte seg til. De må ta valg de aldri hadde forestilt seg at de skulle ta, og de blir tvunget til å gjøre ting de aldri hadde sett for seg at skulle være nødvendig eller mulig.
Det første som  dør i en krig, er sannheten.
Fra hver si side av konflikten, forteller de sin historie, begge preget av forvirring, sinne, redsel og fortvilelse. Eterhvert blir det klart at de til tross for at de i utgangspunkt står på ulik side, både må forholde seg til hverandre og hjelpe hverandre.
Dette er ingen dystopi, og det er ikke en roman om to gjennom-uselviske og opp-ofrende ungdommer. Det er en intens krigsroman, om hvor vanskelig og forvirrende en krigssituasjon kan være, og om hvordan en handlig som er god og riktig fra et perspektiv, kan være skikkelig krise fra et annet. I ytterste konsekvens kan det bety at å redde ett liv, kan føre til døde for et annet. Å velge rett er ikke alltid å gjøre bare gode ting.

Dette kunne blitt en tvers igjennom dyster roman, men mye takket være det blomstrende, billedrike og lettleste språket, ble det også en leseopplevelse preget av håp- leseren får trua på at det kommer til å gå bra til slutt, at det finnes en løsning og at de finner ut av det..

Konklusjon:
Knallgod ungdomsroman med engasjerende historie og glimrende språk, som også kan/ bør leses av voksne. Anbefales varmt, gjerne med tanke på en mye omtalt bokbloggerpris.

Les utdrag fra boka her og/ eller hør forfatteren intervjuet i podcasten under her!


255 sider
E-bok kjøpt sjøl

2 kommentarer:

  1. Takk for supert lesetips! Jeg leste hennes forrige bok og omtalte den med superlativer på bloggen min. Skal sannelig se nærmere på denne her også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du fikk lyst til å lese denne! Trur dette er ei bok både du og junior kan komme til å like ;o)

      Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺