tirsdag 4. november 2014

200 år på 200 sider,

... eller på 4 timer og 14 minutter som lydbokutgava er på.
Boka er en litt redigert utgave av forelesninga Frank Aarebrot holdt ved Det Akademiske Kvarter (Studentersamfunnet) i Bergen tidligere i år, og det er Franken selv som leser på lydboka.

Frank Aarebrot bør være kjent for de fleste. Som verdens eneste valgforsker med yrkesskade, og som entusiastisk bergenser og ivrig kommentator og debattdeltaker har han vært, er og kommer til å fortsette og være godt synlig i mediabildet. Dette engasjementet og den unike formidligsevnen har blitt lagt merke til av flere enn meg, og i går (mandag) ble det kjent at han tildeles Forskningsrådets formidlingspris- og jeg tar det nok ikke helt ut av løse lufta hvis jeg antyder at maratonforedraget han holdt i februar har vært sterkt medvirkende til at akkurat han er valgt ut som prisvinner i år. (230 000 fulgte direktesendinga på nrk! Og det er altså et historieforedrag det handler om, lengre unna sensasjonsmakeri kan man vel neppe komme!?)

I dag, 4. november, kan vi dermed benytte anledningen og tromme sammen til dobbeltfeiring, og juble både for Formidlingsprisen, og for at det akkurat i dag er 200 år sida Norge fikk sin egen grunnlov! Hipp- hipp!!
Noen vil kanskje stusse når jeg (satt på spissen) hevder at 17.mai burde feires i november, men la meg forklare kort. Grunnloven var klar for undertegning på Eidsvoll 17. mai 1814, men det var først i begynnelsen av oktober samme år at det første Stortinget var samla, og de gjennomgikk fra 26. oktober til 4. november alle Grunnlovens paragrafer. Da den reviderte Grunnloven ble godkjent av de svenske forhandlerne, valgte Stortinget Carl 13. til konge. Norges selvstendighet hadde gått tapt, men resultatet av grunnlovsrevisjonen var et storting som gikk styrket ut i forholdet til kongemakten. Dette ble tydelig understreket ved at kongen var en konstitusjonell konge, valgt av et fritt storting.

Aarebrot begynner med å gjøre rede for de politiske forutsetningene og omstendighetene som tilrettela for grunnlovsforsamlinga, videre sammenligner han den norske og andre lands grunnlov, før han tar de store trekkene tiår for tiår fram til 2014.
I forrige århundre tok jeg eksamen i historie mellomfag ved det som dengang het Universitetet i Trondheim, så jeg burde ha nogen lunde oversikt over dette. Det har jeg vel også, til en viss grad. Likevel ble jeg overraska over hvor mye det er fra vårt eget lands historie jeg ikke har hørt noe om! Betydningsfulle menn, skjelsettende hendelser og kuriøse episoder. Det er en ren fornøyelse å høre Aarebrot legge ut, trekke opp linjer og peke på årsak-virkning. Med humor og stor kunnskap gir han et lynkurs jeg er helt sikker på at mange vil ha stor glede av å få med seg- enten i boks form, på papir eller lyd, eller rett og slett få med seg foredraget på nrks nettsider.

For de som er ekstra historieinteresserte, kan jeg også anbefale Stortingets nettsider som omhandler
Grunnloven og jubileet. For å være litt alvorlig, så synes jeg vel egentlig at dette er noe alle bør lese seg opp på. Det er jo tross alt dette dokumentet som hele demokratiet vårt er bygget på, og demokrati og frihet er av de store, store tingene vi bør bry oss om og hegne om.

4. november er merkelig nok ikke offisiell flaggdag i Norge, men det er flaggets dag i Panama, ei feiring som er lagt til dagen etter at de fikk sin uavhengighet fra Colombia i 1903. Vi kan dermed glede oss over at det i hvertfall er noen som flagger i dag- så får vi heller nøye oss med å klappe litt ekstra og kaste noen virituelle sepentiner over Franken og hans fabelaktige historieforelesning ;o)

Stor takk til Lydbokforlaget for lyttefil! (Klikk på lenka hvis du vil høre et lite utdrag.)

Ps. Kanskje like greit at det ikke er denne dagen vi skal pynte oss i finstasen, gå i tog, spise pølser og is osv. Hadde 4. november blitt Nasjonaldagen vår, hadde den nok helle vært preget av kakao, ullpledd og peiskos, eventuelt kakao, selbuvotter og bålkos...

3 kommentarer:

  1. Hei!
    Så morsomt at dette foredraget er gitt ut i bokform - til og med som lydbok! som den historie-entusiasten jeg er fulgte jeg med på tv-sendingen og den mannen fortjener virkelig en pris for formidlingseven- og formidlingsGLEDEN!
    Maria☺️

    SvarSlett
  2. Den er lest av Frank Årebrot! Den må jo berre høyrast! Eg hadde no tenkt å lese den uansett, men når han les sjølv er det ikkje tvil om at lydboka vert å foretrekke! Entusiasmen boblar over her kjenenr eg...:)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺